? Engineering av Oracle: hur SaaS hotar Oracles databas kärna

Oracle är ett affärssystem ångvält, men sorglig första kvartalet släpptes natten kan peka på nya utmaningar, inte minst i sin kärndatabasmarknaden.

Få huvudet runt företagets databas marknadsandel i en tid präglad av cloud computing har visat en utmanande uppgift, men de som har hanterat det, såsom Matt Asay som webbplatsen systersajt elaptopcomputer.com, förutse problem på Oracle kvarn.

Bland annat datapunkter, Asay citerar forskning från Redmonk analytiker Stephen O’Grady visar en kraftig nedgång i den andel av intäkterna Oracle får från nya licenser (se diagram).

Molntjänster och särskilt program som en tjänst, ofta byggda på öppen källkod komponenter, men dessa komponenter är inte synliga för användarna. En av de stora fördelarna med SaaS är användare behöver inte veta om eller hantera denna komplexitet.

Hundratals webbtjänster byggs nu av born-digital företag på massivt skalbara, distribuerade NoSQL databaser som Cassandra och MongoDB. De företag som genomför dessa databaser i sin tur har tusentals företagsanvändare.

Det händer i detaljhandeln (Walmart, Target), telekommunikation (T-Mobile, Orange), post och logistik (FedEx, Australien Post), media och underhållning (New York Times, Disney), och kanske mest oroande för Oracle, finansiella tjänster ( första amerikanska, Credit Suisse, Suncorp, ING) .; Bland de Cassandra användare är en anmärkningsvärd centrum för hälsoföretag, många på jakt efter enhetliga patientjournaler för patienter. CloudHealth, hälsomarknaden Science, Healthcare som helst, HealthX, Sevocity och mer listas.

Skriva för Cassandra försäljaren Datastax, Robin Schumacher noteras en anledning till att detta kan vara fallet

Ta en av våra vård kunder. Du vet det gamla skämtet om att inte kunna läsa läkarens handstil? Tänk dig att scanna in läkarens anteckningar till din databas, analysera dem och göra det med en sådan grad av precision som du använder informationen för att fakturera tillbaka Medicare / Medicaid.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på beslut koppar prissättning, Spark NZ rapporterar NZ $ 370 miljoner nettoresultat,? MYOB växer ERP erbjudande med NZ $ 28.5m Greentree förvärv, NZ Commerce kommissionen undersöker föres Vodafone- sky fusionen

Det är den typ av användningsfall som våra kunder hanterar med Cassandra flexibla datamodell som hanterar alla dataformat lika bra.

En adopter som inte är noterat på Cassandra användarsida, men absolut skiftande, är Orion Health.

Nya Zeeland-baserat företag, som skisserade sin strategi till media i juli, är en kund hos Oracle men ingenjörs en väg ut.

Orion är renoveringen sin mjukvara som en SaaS-plattform, med hjälp av Cassandra databas att rikta in sig på marknaden för massiva hälsa informationsutbyte som den i en Orion kund Kaliforniens CalINDEX.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

Ian McCrae Orion grundare ian McCrae, som även leder bolagets FoU, var helt klart glada över det.

Det är en vacker ansökan. Det vågar linjärt, du bara fortsätta att lägga servrar på “, sade han.” En bra sak om det är att du kan köra det på en Raspberry Pi. Jag har en åtta nod Raspberry Pi kluster. Det är lite långsam men det fungerar.

För Orion, det allra viktigaste är att få sin molnplattform rullas ut och användas i så många delar av världen som möjligt. Det finns stora leverantörer i rymden, men många kämpar med äldre teknik, sade McCrae.

“Vi är webbläsare modern”, sade han.

Framgång mäts av antalet patienter i systemet och det är därför Orion spenderar 27 procent av omsättningen på forskning och utveckling.

Chief Operating Officer Graeme Wilson är också en fläkt, och inte bara på grund av NoSQL databasens prestanda, men det belopp som kan spara Orion på Oracle licenser.

Rörelse hälsa informationsutbyte som innehåller uppgifter om miljontals människor kräver skala, sade han. Orion måste kunna flytta stora mängder data, och montera den och presentera den i stor skala. Och det är därför det har investerat i en ny arkitektur.

Cassandra, som utvecklats av Facebook och tydligt används av Netflix, passar räkningen.

Det är som att laga mat med gas “, sade han.” Om du behöver mer kapacitet, dyker upp på ratten.

En av de största kostnaderna som vi har, eftersom vi har fortfarande relations teknik i vår lösning … de pengar vi betalar till Oracle varje år är ögon vattning.

Så en av de saker på vår plan är hur vi konstruera det ut?

Asay slutsatsen att NoSQL system effektivt kämpar för nya databas arbetsbelastning, inte förskjuta nuvarande. Big data, nätverks sensorer och massivt skalbara system där striden börjar, men inte var det slutar.

“Först är detta slår MySQL hårdast. Men med tiden, varje RDBMS, inklusive Oracle, är i riskzonen”, sade han.

Kanske mest oroande för etablerade leverantörer är den snabba tillväxten av antalet DBMS utvecklare och administratörer att bli bekant med NoSQL. Evangelister är farliga människor.

Det skulle naturligtvis vara ett misstag att läsa in för mycket i ett kvartalsresultat rapport, men förändringen i databasen marknaden är definitivt i luften.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin