? ECB planer på att införa betalningar via telefonnummer

Europeiska centralbanken (ECB) arbetar på en plan för att göra det möjligt för konsumenterna att överföra pengar med hjälp av sina telefonnummer eller e-postadresser snarare än en komplicerad bankkontonummer, sade en högt uppsatt banktjänsteman.

I en intervju med Holland-baserade RTL Nieuws sänds på måndag, ECB styrelseledamot Yves Mersch sade att systemet skulle låta en konsument länk, till exempel, deras telefonnummer till deras internationella bankkontonummer eller IBAN.

Enligt systemet, Mersch sade: “Om du vill skicka betalningen över telefon från ett land till ett annat, du går till din kontaktlista, du namnet på en person, och du skulle omedelbart också få sin IBAN.”

ECB har nyligen inrättat en styrgrupp med större europeiska banker för att arbeta på planen, säger Mersch, och att det var oklart när systemet skulle vara redo, men ECB skulle kunna ge en tidsram i slutet av den norra sommaren.

De största hindren för idén är lagliga, inte tekniskt, tillade han.

Liknande betalningsmetoder har införts av företag som Google. I slutet av förra året, som ett sätt att förbättra Google Wallet, Google introducerades i USA förmågan att låta Android smartphone ägare för att skicka pengar via SMS till en av sina Google-kontakter.

Samtidigt, i Australien, har upptaget av smartphone blivit så utbredd Westpac nyligen förutspådde landet kommer att vara kontantfritt av 2022, med tanke på att en tredjedel av australier redan använder sina smartphones för att hantera sin ekonomi.

Under de senaste åren har Australiens storbankerna, inklusive Commonwealth Bank, Westpac, St George, och National Australia Bank levererat teknik för att tillgodose det kontantlösa marknaden. I april 2014 Commonwealth Bank of Australia introducerade den första cardless ATM kontantuttag tjänst i landet. Westpac följde snart efter, rulla ut sina cardless bankomater för kunderna. Detta innebar att kunderna skulle kunna använda sina smartphones för att få en unik kod innan du använder den för att göra en cardless uttag.

I mars förra året, uppdateras Commonwealth Bank sin mobila banktjänster app för att göra det möjligt för kunder på alla Android-telefon med nära-Field Communication (NFC) kör KitKat 4,4 och ovan för att peka och gå betalningar.

Tätt bakom, meddelade Westpac i april att ägare av Samsung Galaxy S6 och S6 Edge skulle kunna utnyttja och betala av sina enheter. Denna funktion är också tillgängliga för Westpac kunder som är ägare av Samsung Galaxy S4 Galaxy S5, S5 Mini, Galaxy Alpha, not 3 not 4 och not Edge telefoner.

På senare tid, NAB rullade ut kontaktsmartphone betalningar på Android smartphones via NAB Pay att ge kunderna möjlighet att betala för inköp med sin telefonens inbyggda NFC-sändare.

med AAP

Bank;? CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, säkerhet, Den Hyperledger Project växer som gangbusters, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, Bank, Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Den Hyperledger Project växer som gangbusters

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar