Sol, hav och öppen källkod: Hur Spaniens Balearerna försöker att förvandlas till en teknisk paradis

Känd för sol och stränder, Balearerna nu vill vara kända för anslutning och öppen källkod.

Nyligen spanska telekomleverantör Telefónica, med 327 miljoner kunder i 21 länder, sade Balearerna är de bäst anslutna öar i världen, med nästan 90 procent av befolkningen i Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera nätet.

Men ungefär samtidigt, publicerade spanska öarna regering en rapport som visar att endast 49,4 procent av Balearerna hushållen har en Internet-anslutning på över 30 Mbit, 15 poäng under genomsnittet för Spanien. Plus, bara 7,6 procent av Balearerna företag har bredband.

Generaldirektör för den tekniska utvecklingen i Balearerna regeringen, Benjami Villoslada, anser att denna situation bör korrigeras så snart som möjligt eftersom dålig kvalitet anslutning hindrar ekonomisk utveckling och begränsar företagens konkurrenskraft.

4G kommer till Movistar abonnenter och rival Yoigo kommer att kunna erbjuda bredband, TV och mobila buntar i gengäld.

“Vår öar hindrar oss från att tillverka tåg, flygplan, eller bilar. Men vi kan få dem som utformar och testa dem innan prototyper att leva i Balearerna. De har redan ett kraftfullt motiv för att stanna kvar, som arbetar från paradiset. Ändå , utan bredband skulle de inte ens tänka på det “, Villoslada säger.

Han vill utveckla en modell för “sol och data” för den spanska skärgård. “Vi vill att alla de tekniska talanger som känner öarna som turister som söker sol och stränder att bli invånare i sol och data. När du letar efter en plats att arbeta, de skulle möjligen föredra charmen i våra byar och fruktträdgårdar, men dessa är just de områden som inte räknas för telekomföretag. vi kan inte bara förlita sig på dem, måste vi ganska använda EU-medel “, säger han.

Den undersökning som Balearerna regeringen och genomförs av Balearerna Observatory om informationssamhället (OBSi) tyder på att upp till € 15,5 bör investeras före 2020 och beskriver där. Hälften av pengarna skulle komma från ERUF.

“Vi utarbetar kravet på bredbands förlängning projektbidrag. Det första arbetet ska börja i år, förutsatt att det inte blir en utdragen process,” Villoslada säger. Balearerna regeringen planerar anslutning förbättras avsevärt genom 2017 men ändå förväntar sig att 62,2 procent av de 981 områden som analyseras i rapporten kommer att ha otillräcklig täckning.

Den mest dåligt tjänat plats för anslutning är Formentera, den mindre och sydligaste ön i Pityuserna gruppen, som även Ibiza. Där Insular råd eller Consell Insular, på katalanska, har genomfört Wi-Fi Tera projekt, vilket ger 1Mpbs trådlöst internet till alla invånare till rimligt pris på € 10 per månad.

Men lokalbefolkningen säger fortfarande sina anslutningar är dålig. År 2013 var ön i nyheterna eftersom en stor yacht skadat en Telefónica-Movistar fiberoptisk kabel som tillhandahålls 2.360 linjer. Händelsen lämnade ön utan uttagsautomater eller POS-system i turistsäsongen.

Telefónica berättar den webbplats som sedan kabeln har avskärmad med ett metallnät och mer redundans har tillsatts för att säkerställa anslutning. Men det finns fortfarande en allmän känsla av att öns anslutning fortfarande sårbar, trots att företaget säger att det “bibehåller sin plan för att få fiberoptik till alla populationer av mer än 1000 invånare år 2020”.

Men lokalbefolkningen misstro ofta operatörens fordringar. “Vi vill att betala samma och har samma tillgång och möjligheter som de som bor på halvön,” Antonio Fernández-Coca, illustratör och professor vid University of Balearerna, säger.

Anslutning återstår bara en del av planer för att förbättra de digitala bevis för Balearerna. En annan viktig del är den ökade användningen av Foss i förvaltningen.

Tech regissören Villoslada säger när han börjar arbeta för regeringen, som bildas av socialistpartiet (PSIB), MES per Mallorca, MES per Menorca, Podem och Gent per Formentera efter valet i maj 2015 fann han att Balearerna administrationen redan arbetade med fri programvara.

Han citerar helium, ett program för att hantera filer, som ett exempel, eller SISTRA, ett program för procedurer som också används av andra organ, till exempel hamnmyndigheten.

Kom flyga med mig: Varför Katalonien verkligen ser drönare ta fart, Europa ligger USA på produktiviteten – så kan levande laboratorier hjälpa överbrygga klyftan innovation, hur bra är IBM Watson på främmande språk? En spansk bank är på väg att ta reda på

Dock återstår arbete att göra, särskilt på tjänstemännens skrivbord. “Vi började genom att ersätta MSN Office”, förklarar Villoslada. “Tack vare gratis kontorsprogram Libreoffice 5 kan vi övervinna kompatibilitetsproblem med dokument som kommer in från olika versioner av MSN Office. Vi har redan 1000 Office-licenser som inte är nödvändiga längre, och vi planerar inte att förnya över 5500 licenser som köpts under 2007” , tillägger han.

Tanken är att följa upp och ändra operativsystemet också. Statstjänstemän närvarande använda Windows 7 men Villoslada inte vill uppgradera till Windows 10 utan snarare att GNU / Linux.

“Vi måste dra nytta av det faktum att människor inte längre har så mycket” Windowitis “som för några år sedan. Idag kan alla använda tabletter och mobiltelefoner med olika operativsystem och funktioner. Vi måste främja idén att mångfald är också möjlig på datorn och att det är OK “, säger han.

Staden Udine går från Windows för Openoffice – och kan snart dike Microsoft på ett operativsystem nivå.

Enterprise Software;? Openoffice är död. Leve Libreoffice, Open Onetime MS Office utmanare Openoffice:? Vi kan stängas på grund av minskande stöd, moln, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Han vill också att göra byte till regeringens e-postsystem.

“Administrationen måste börja tänka att vissa tjänster som e-post är en handelsvara som kan kontrakteras som en tjänst, förutsatt att den överensstämmer med den försäkran som krävs av vår revision och det inte äventyrar framtiden”, säger han.

I samma anda vill han använda mer öppen källkod företags moln programvara och har infört nya tjänster med öppen källkod, egen värd fil synkronisering och dela applikationsplattform ownCloud, och Alfresco öppen källkod Enterprise Content Management plattform. Han har också genomfört Odöö svit av öppna kärnapplikationer företagsledning att ersätta SAP.

Villoslada klargör att när administrationen använder fri, öppen källkod som den inte har haft ett finger med i utvecklingen, alltid ser det för sätt att bidra med pengar till projektet.

Han är öppen att säga att det inte finns någon återvändo på investeringar i finansiella termer från denna stora övergång till öppen källkod.

“Avkastningen är för oss att vara öppen källkod inom 10 år. Vare sig vi vill det eller inte, är det oslagbart. Allt motstånd är meningslöst. Det är klart för mig”, säger han.

De kommande utmaningar för en digital Balearerna är stor, och det skulle vara oansvarigt att inte vara redo att möta dem. Regeringen har en skyldighet att främja utvecklingen av den infrastruktur som krävs för att vara bättre förberedda för att möta framtiden.

? Openoffice är död. Länge leve Libreoffice

Läs mer från IT Iberia bloggen

Onetime MS Office utmanare Openoffice: Vi kan stängas på grund av minskande stöd

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip