Med Cheetah Robotics lanseringen vill mjukvarujättens att skapa Kinas första globala tech varumärke

Cheetah Mobile VD Sheng Fu intervjuer författare Yuval Noah Harari på App Insight 2016 i Peking.

mera robotteknik

IBM en tade AI med kognitiva lösningar, Rometty förklarar början av ny era (elaptopcomputer.com); Honda ASIMO i bilder: Banbrytande humanoid robot gör större framsteg

När Cheetah Mobile VD Sheng Fu gick till USA för första gången för fem år sedan, frågade han sig själv, “Varför är att kinesiska företag arbetar så hårt men de viktigaste uppfinningar och ny teknik kommer ut ur Amerika?”

Han drog slutsatsen att skillnaden mellan Kina och USA är att amerikanerna tänka större och drömma större.

Den globala servicerobotik marknaden är inställd på boom, och den andra hälften av 2015 bör inleda den första vågen av dessa nya hjälpare. Här är sju enheter som leder laddningen.

Denna vecka i Peking, meddelade Fu hans företag kommer att lansera sig i AI och djup inlärning, skapa en dubbel huvudkontor i Peking och Silicon Valley, och släppa robotar för konsumenterna på en global skala.

Ingen kommer att anklaga Fu av inte tänker tillräckligt stor.

Han vill förvandla ett kinesiskt företag som gör smartphone verktyg och mobilspel till en multinationell kraftpaket som bygger några av världens smartaste konsumentvända robotar för att automatisera människors mest vardagliga uppgifter.

Närmare bestämt kommer Cheetah Robotics vara en spin-off, ett självständigt dotterbolag till Cheetah Mobile. Men Cheetah Mobile laget kommer att delta. Som kommer att omfatta Charles Fan, fd VMware och EMC verkställande som Cheetah Mobile anställdes i februari att den nya CTO och att driva företagets nya andra huvudkontor i Mountain View, Kalifornien.

För Fan, språnget från appar robotar verkar vettigt. Han berättade hemsida, “Cheetah Mobile är ledande inom verktyg. Och robotik är det ultimata verktyget.”

Men kommer den drivande kraften bakom Cheetah Robotics vara Fu själv. Han överraskade även några av hans Cheetah Mobile anställda när han avslöjade Cheetah Robotics nyheter till en grupp av internationella reportrar på bolagets Peking huvudkontor, en dag innan Cheetah App Insight 2016 konferens.

En av de anställda sade att Fu, en före detta mjukvaruingenjör, har intensivt studerat AI och djupa lära sig att förbereda lanseringen av Cheetah Robotics. Fan sa att Fu kommer att spendera en god del av sin tid leder det nya bolaget och kommer att dela sin tid mellan Peking och Kalifornien för att göra det.

Men Fu berättade webbplats som startar en robotföretag tillåter Cheetah att spela Kinas styrkor. Om ett globalt tech varumärke kommer att komma ut ur Kina, då robotteknik är en perfekt kandidat, sade han, av tre skäl

Fu sade att Cheetah Robotics kommer att göra både hårdvara och mjukvara för sina robotar. Han pekade på Xiaomi, som inte visste något om hårdvara för fem år sedan och är nu Kinas ledande luren maker, för att stödja hans påstående att ha enkel tillgång till Shenzhen närliggande tech fabriker och hårdvara expertis kommer att vara en stor fördel för Cheetah.

Cheetah Robotics största utmaning kommer sannolikt att vara att kvaliteten på tävlingen värms upp snabbt. Googles moderbolag Alpha har stora investeringar i robotik, AI och djup lärande för de senaste åren. Japanska företag, naturligtvis, har investerat i robotteknik i årtionden. Honda har ASIMO och Softbank har Pepper (drivs av IBM Watson), de två mest liknande produkter till vad Cheetah vill bygga. Båda tog många år av forskning och djupa resurser, och ändå båda fortfarande mycket begränsade i sin funktionalitet.

? Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, 3D Printing, 3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä, Banking, CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang?

Ändå skulle det vara dumt att avfärda Fu och hans team. På bara sex år har han byggt en av Kinas största teknikföretag genom att Cheetah Mobile till världens tredje största apputvecklare efter Google och Facebook – baserat på antal världsomspännande appinstallationer. Titlar som Clean Master och piano plattor 2 har blivit sken träffar med höga betyg från konsumenter, utmärkelser för produktdesign och felfritt genomförda marknadsföringsstrategier.

Fu Cheetah Mobile har också varit lite av en avvikare bland kinesiska tech jättar. Medan företag som Tencent (Facebook i Kina) och DiDi (Uber Kina) har nöjt sig med att fokusera på Kinas enorma marknad och tillbringade några resurser på internationell expansion, 78% av Cheetah Mobiles kunder utanför det kinesiska fastlandet.

Om något kinesiskt företag kommer att utvecklas till en global teknik varumärke under nästa årtionde, har Cheetah Mobile störst försprång.

Cheetah har också den berömda “vision sak” att amerikanska företag vill tala om – och att Fu plockas upp när han kom till USA för första gången och frågade sig varför amerikanska teknikföretag i Silicon Valley var källan till en sådan oproportionerligt stor del av den globala innovation.

Om man tittar på Pekings förbjudna staden eller kinesiska muren, eller du tycker om upptäcktsresande som Zheng He – som hade en flotta 10 gånger storleken på Columbus och seglade till Indien och Afrika 70 år tidigare än Columbus gick till America- -Det är klart att Kina har ett arv av visionärt tänkande. Det är en plats där skala och stora idéer är inbäddade i kulturella DNA.

Det är sannolikt bara en tidsfråga innan en multinationell tech jätte stiger från landet och tar sin plats bland den tekniska branschen gudavärlden. Man skulle kunna hävda att Huawei och Baidu är redan på väg dit. Medan Cheetah Robotics är bara i början sin resa, det är visionen det redan har i åtanke. Och med tanke på att det är att ta itu med en av de hetaste frågorna i talet, kan det vara en av de mest intressanta att titta på.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang