SAP co-CEO tips Oracle distraheras av hårdvara

En programvaru enda fokus har lagt SAP väl till pass mot sina konkurrenter, men det inte längre vill ses som en traditionell programvara spelare och pekar istället moln som sin tillväxtmarknad.

SAP meddelade sin, för det andra kvartalet 2013 intäkter, torsdag, rapporterar en total tillväxt på 8 procent till US $ 5,38 miljarder och nettoresultatet tillväxt på 5 procent till US $ 1,15 miljarder dollar. Även programvaruintäkter sjönk till US $ 1,29 miljarder moln abonnemang och stöd visade sig vara den tyska företagets stellar utförare klättring 171 procent jämfört med föregående år till US $ 240.400.000. Supportintäkterna ökade också 11 procent till US $ 2,87 miljarder dollar.

I en telefonintervju torsdag med webbplatsen, SAP co-CEO Jim Hagemann Snabe sagt sitt moln verksamheten “blomstrande” och närmar sig 1 miljard euro (US $ 1.31 miljarder) run-takt. Det har 30 miljoner abonnenter i molnet, vilket gör den största bas i världen och fyra gånger större än den andra aktören, sade han.

På frågan om han var bekymrad detta skulle kannibalisera företagets traditionella mjukvaror, Snabe sa: “Först av allt, vi gillar inte att vara i kategorin traditionella mjukvaru spelare Vi är nu ett moln företag och i motsats till den.. konkurrens, vi inte lägga ut molnet till partners. vi har faktiskt investerat i molnet själva.

Vi är inte rädda för denna oro att världen är på väg mot molnet. Molnet affärsmodell är en mycket attraktiv affärsmodell för att du har en större relation med din kund, mer återkommande intäkter och som sådan får du volymen och det kan vara mer effektivt än traditionell verksamhet “, säger han.” Så i stället för att försöka försvara den traditionella delen av vår verksamhet, vi påskynda till molnet och erbjuda detta val till kunderna.

Snabe avfärdas också förslag SAP blev en två-trick pony med underhåll sin omsättning stöttepelare och Hana sin primära fokus. Han noterade att medan stöd förblev en viktig del av sin affärsmodell, företaget lägger också stort fokus på innovation programvara som tillväxt förare.

Dess “huvudkonkurrent” hade valt istället för att optimera sin underhållsverksamhet, sade han och tillade dess “annan strategi” har lett till tre år i rad tvåsiffrig tillväxt för SAP medan tävlingens hade varit oförändrad eller negativ. “Så klart, vi är nöjda med vår underhållsverksamhet. Vi tror att vår supporterbjudande är oöverträffad, vilket är viktigt, men en titt på värdehöjande är i innovation”, konstaterade han.

Om man tittar på siffrorna från tävlingen, kommer du förmodligen hitta sin hårdvara företag går ner snabbt och de kan inte kompensera det med programvara,. ~ Jim Snabe, SAP

Han noterade också att beslutet att enbart fokusera på mjukvara hade gjort det möjligt för företaget att ligga steget före sina konkurrenter, som fick “Defocus” genom att flytta in i hårdvaran verksamheten. “Det finns en radikal förändring av investeringar i IT från hårdvara och tjänster till innovativ mjukvara, och jag tror att vi valde klokt att stanna ett mjukvaruföretag istället för att gå in i andra områden.

“Om man tittar på siffrorna från tävlingen, kommer du förmodligen hitta sin hårdvara företag går ner snabbt och de kan inte kompensera det med programvara”, sade han.

Medan han namngav inga namn, Snabe var ingen tvekan om att hänvisa till ärkerivalen Oracle, som flyttade in i hårdvaran utrymme när det förvärvade Sun Microsystems 2009. I sin tredje kvartalet resultatrapport i mars såg Oracle sin hårdvaruintäkter dyk 23 procent årets på årsbasis till US $ 671.000.000.

IBM denna vecka registreras också en 12 procent dopp i sin hårdvara, intäkter till US $ 3,8 miljarder sitt resultat för andra kvartalet 2013, medan programvara inched upp 5 procent till US $ 6,4 miljarder dollar.

SAP är dock inte den ledande mjukvaran spelaren. Enligt, IDC statistik, ledde Microsoft den globala mjukvarumarknaden förra året med 58,45 US $ miljarder i intäkter och 17,1 procents andel. IBM och Oracle på andra plats och tredje med 8,5 procent och 8,1 procent marknadsandel respektive. SAP på fjärde plats med 5 procent marknadsandel.

Den tyska leverantören såg också mjukare prestanda i Asien-Stillahavsområdet, inklusive Japan, som Snabe beskrivs som bolagets “enda svaghet” i sina kvartalet.

Programvaruintäkter och moln abonnemangsintäkter för regionen doppade 7 procent till US $ 237.810.000. SAP tillskrivas den nedan förväntningar prestanda fortsatta makroekonomiska utmaningar, i synnerhet Kinas nedgång i BNP som påverkat IT-utgifterna genom statligt ägda företag.

Snabe, men betonade regionens betydelse som det erbjuds hög tillväxtmöjlighet, med asiatiska företag globaliserade och i behov av programvara med global räckvidd för att bättre driva sin verksamhet. Co-CEO hade just kommit tillbaka från en två veckors resa som förde honom till Kina, Japan och Korea, där han sade att det fanns starka kund intresse att samarbeta med SAP.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Företaget var att se en snabb tillväxt i Indien och Sydkorea, sade han och tillade att det kommer att fortsätta att investera kraftigt i regionen.

Pekar till SAP: s tillkännagivande år 2011 till, spendera US $ 2 miljard i Kina, sade Snabe företaget hade fördubblat sin personal i landet. Sina insatser i Asien kommer också att fortsätta att inkludera fokus på små och medelstora företag (SMB) marknaden, som är betydande i regionen, tillade han.

“Vi måste öka takten och mest av allt, vi måste se till att företag i Asien förstå mer korrekta uppgifter som är mer i realtid och mer prediktiva i naturen, är ett sätt för dem att hantera en svårare tid i Asien. Vi måste visa dem att vi är svaret på de utmaningar de står inför i ekonomin “, sade han.

Regionen Asien-Stillahavsområdet bidrog 664 miljoner euro (US $ 872.42 miljoner) till SAP: s totala intäkter under andra kvartalet. Amerika genererade 1,69 miljarder euro (US $ 2220 miljoner), medan EMEA drog i den största delen på 1,87 miljarder euro (2,46 miljarder US $).

Dra APAC tillbaka

Elizabeth A. Hedström Henlin, affärssystem analytiker med Technology Business Research (TBD), sade i ett uttalande den platta tillväxten i regionen visade att tyska programleverantören inför olika tillväxtbanor i år. “Vi underhåller SAP: s senaste försäljning omorganisation kring regional utförande kommer att vara en avgörande hävstång för att säkerställa fortsatt tillväxt”, Henlin sade, pekande på bolagets tvåsiffrig tillväxt i Mellanöstern och Afrika som för närvarande förvaltas av försäljnings huvud Michael Kleinemeier.

“Förbättrad prestanda och portfölj integration kommer att tillåta regionala försäljningsteam att leda med fokuserad positionering runt lokala inköps intressen i andra halvlek 2013 kommer sådana som moln i Amerika, medan positionering för långsiktig genomdragningen av kärnverksamheten tillgångar”, tillade hon .

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner