Trådlös land: finska start köper Microsoft testkammare för att driva framtida wi-fi och 5G

Verkotan s MIMO kammare;. Verkotan, Gå runt centrala London i rusningstid och är chansen att du inte bara vänster frustrerad av mängden människor blockerar trottoarer, men genom mobiltelefonen prestanda också.

Google testar extremt hög hastighet trådlöst Internet-teknik, Samsung har 7.5Gbps mobila hastighetsrekord i 5G rättegång, nästa generations trådlösa nätverk: Från Gigabit Wi-Fi till blank

Det är precis den typ av utmanande radiomiljö att den finska start Verkotan kan återskapa. Det är specialiserat på trådlös prestanda tester med over-the-air (OTA) testkammare för att mäta hur mobiltelefoner, kläder och andra trådlösa enheter utför i verkliga förhållanden.

“Vi använder skannrar för att avgöra var riktning radiosignaler fram till en viss plats, till exempel en gata i London, och hur starka signaler. Dessa data används sedan för att skapa samma miljö i testkammaren och nätverket kommer att vara mycket liknar den på gatan, “Jani Kallankari, chefsforskare vid Verkotan, sade.

Rötter i Microsoft och Nokia

Verkotan endast officiellt grundades i november förra året, men det har varit snabba med att ta bort tack vare sina rötter i Microsoft och Nokia. Dess sex-medlem laget har en lång historia av att arbeta med OTA tester och trådlösa prestanda vid båda företagen, och när Microsoft förra året meddelade det stänger den tidigare Nokia FoU-enheten i Uleåborg, norra Finland, såg Verkotan en möjlighet. Dess grundare erkänt efterfrågan på OTA testtjänster och i januari undertecknade ett avtal med Microsoft för att köpa sina testlaboratorier mobil utrustning.

Nu Verkotan har faciliteter för att matcha sin kompetens, med fyra testkammare totalt 1100 kubikmeter, och förvärvet (för en hemlig summa) ingår även licensiering och utrustning programvara.

Företaget kunde börja testar tidigt 5G i Uleåborg från så snart som nästa år.

OTA tester är en noggrann konst och bland Verkotan är mer nyfikna verktyg är falska händer och formade människohuvuden.

Mätningarna görs i alla olika positioner som på ett bord, i handen och med ett öra för att se att en enhets antenn är tillräckligt bra “, förklarar Kallankari.” Moderna mobiltelefoner har ett stort antal frekvenser och så finns det massor av möjliga kombinationer för att testa som är utmanande.

Utrustad med sina nya anläggningar, hävdar Verkotan att vara den enda ackrediterade OTA tester tjänsteleverantör i norra Europa och erbjuder både OTA certifieringstester och skräddarsydda trådlösa prestandatester med hjälp av sin inhouse programvara. Certifieringstester, som är ett krav för olika trådlösa industrin certifieringar som Global Certification Forum (GCF) och PTCRB, riktas för cellulära system, wi-fi, och A-GPS. Dessutom har många mobiloperatörer sätta sina egna krav på enhetens prestanda som tillverkarna måste uppfylla.

Skräddarsydda tester täcker nästan alla radiosystem från cellulära radioapparater och fristående GPS till GLONASS och Bluetooth.

“Vi har möjlighet att skräddarsy och snabbt utveckla OTA tester för våra kunder. Vi är mycket smidig eftersom vi kan anpassa vår egen testsystemet enligt våra kunders behov. I stället för att förlita sig på att få den senaste provprogramvaruuppdatering från en leverantör , har vi vår egen mjukvaruutveckling kapacitet, “saysVerkotan VD Kari Komonen.

OTA tester kan användas för att tillgodose de olika behoven hos mobiltelefontillverkare och trådlös utrustning, mobiloperatörer och provningsutrustning företag. Testningen sker typiskt trådlöst i en kontrollerad utstrålad miljö (speciellt en ekofri kammare) och används för att testa trådlösa enheter “tillförlitlighet och prestanda i verkliga förhållanden, som omfattar både antenn och mottagarens prestanda. Målet är att exakt förutsäga hur en trådlös enhet utför och signalstyrkan den behöver för att minska problemen som avbrutna samtal och dåliga kvaliteten på tjänsterna.

Nästa generations flera antenn testning

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

Medan OTA tester har funnits sedan början av 21-talet har efterfrågan på MIMO (multiple-input multiple-Output) OTA tester ökat kraftigt de senaste åren.

MIMO-teknik är populär i routrar och snabbt expanderar till mobila enheter, eftersom det kan skicka och ta emot flera datasignaler samtidigt på samma radiokanal. Detta ökar trådlös hastighet och räckvidd utan att behöva öka bandbredden eller sändningseffekten.

Alla tre av de viktigaste aktörerna i Estland planerar att rulla ut den högre hastigheten varianten av 4G före utgången av året, vilket gör det till ett av de mest utvecklade länderna i världen när det gäller LTE-A.

Verkotan kallar detta sin 3D Multi MIMO Laboratory och det har fått sitt namn från att testa 2×2 och 4×4 MIMO arrayer (antalet antenner och motsvarande antal stödda oberoende dataströmmar). “Jag har inte sett någon offentlig omnämnanden av liknande MIMO laboratorier”, säger Kallankari.

MIMO testning ger oss möjlighet att snabbt se hur en enhet utför och jämför resultat “, fortsätter han.” Traditionella OTA tester inte tillåter realistisk mätning av de verkliga fördelarna med de nya adaptiva antenner. Det värsta scenariot är att dessa traditionella tester visar ny teknik minska trådlös prestanda när det inte är sant på fältet. Detta kan bromsa införandet av ny teknik.

5G för framtiden

Medan MIMO expertis är Verkotan fokus på kort sikt, är företaget också vill 5g för framtiden. 4G efterträdare är några år bort, men Verkotan redan undersöker 5G prestanda forskning och potentiella partnerskap och vill ligga i framkant med att definiera standarden.

MIMO och 5G är potentiellt intressant för stora kunder och vi söker partners i 5G forskning eftersom det börjar växa “, förklarar Komonen.” Det finns EU-projekt med anknytning till 5G som vi är intresserade av och vi i framtiden vill vara med och skapa en standard för 5G.

Men det omedelbara målet är skala. Verkotan aktivt hyra i försäljning och mjukvaruutveckling för att påskynda tillväxten av dess testlaboratorium och delta i skapandet av nya industrin testmetoder.

“Vårt långsiktiga mål är att vara den ledande högsta kvalitet testlaboratorium i trådlösa prestandatester”, säger Komonen.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada