Windows XP: Microsoft kan inte tvätta sina händer av säkerhetsproblemet så lätt

I slutet av förra veckan, Microsoft publicerade en oväntad säkerhetsuppdatering för, ett fel i sin webbläsare Internet Explorer. Ännu mer oväntat, plåstret omfattade även Windows XP, som Microsoft officiellt, slutat stödja tillbaka i början av april.

Heartboned: Varför Google måste återta Android-uppdateringar, Kartläggning ut nästa halvt sekel av datorer, i slutet av Windows XP är också slutet på allt vi trodde att vi visste om datorer, Microsofts Build powwow: vår önskelista, Tsunamin Internet: 8 stora insikter om vad det stör nästa, Tabletter: Ej mobil tillräckligt eller produktiva nog för många yrkesverksamma, sökes: En blädderblock strategi för företaget, Smartphone innovation är död: Här finns fyra sätt att blåsa liv i det igen

Microsoft förklarade förändring i hjärtat genom att säga det hade lämnat säkerhetsuppdateringen “som bygger på närhet till slutet av stöd för Windows XP”.

För de företag förvränga att göra sig av med den sista av Windows XP, ger ytterligare säkerhetsuppdateringen dem lite extra säkerhet medan de bråttom att slutföra sina projekt, och som sådan bör Microsofts gest lovordas som, anständiga och generös.

Med en hög profil bugg så nära XP slut av stöd, det fanns mycket lite upp för Microsoft att vara strikt. Denna typ av sak har hänt förut.

Och kanske Microsoft hade alltid planerat en sista extra XP säkerhetsuppdateringen om bara för att påminna dem som fortfarande klamrar sig fast vid den ärevördiga operativsystemet precis vad de skulle saknas när stödet försvann för alltid.

Men det är ett drag som också har rasande och förvirrad några – IT-chefer som har drivit sina chefer för att hitta pengar för en Windows uppgradering baserad på slutet av säkerhetsstöd kanske känner lite dum nu, till exempel. Mer av ett problem är att det ger också hopp till dem som inte har uppgraderat – de kommer nu att tänka att nästa gång det finns ett stort säkerhetsproblem, kommer Microsoft att finnas kvar för att rädda dem.

Och problemet för Microsoft är att det fortfarande finns en massa människor där ute på XP. Windows XP-användare knappast banbrytande, men de är säkert seg.

Enligt NetMarketShare forskning, XP står fortfarande för 26 procent av datorerna ansluta till Internet, ett antal som är nere bara två procentenheter från mars, vilket tyder på att det var lite i vägen för sista minuten byta bort från XP innan Microsoft slutligen drog proppen på stöd. Windows 7 har fortfarande nästan hälften – 49 procent – av marknaden, medan Windows 8 och 8,1 har bara gripit 12 procent tillsammans.

Så trots varningar från Microsoft – för år – att XP stöd slutligen skulle slutar, en fjärdedel av persondatorer på webben är fortfarande kör en antik och ut ur stöd operativsystem. Det är en enastående situation inom IT-säkerhet.

Det kommer oundvikligen att bli mer allvarliga säkerhetsbrister som kommer att påverka Windows XP. Redan är säkerhetsföretag FireEye varning för bedrifter med den senaste IE fel som medvetet rikta Windows XP. Och en av fyra datorer som kör ett operativsystem utan några nya säkerhetsuppdateringar är en hacker dröm.

Det kommer att fortsätta att vara press på Microsoft för att ge korrigeringar för varje ny stor säkerhetsbrist, och nu företaget har gjort det en gång, kommer det att finnas samtal att göra det igen (en situation kompliceras ytterligare av det faktum Microsoft fortfarande stödja ett antal organisationer på XP genom sin utökade stödprogrammet). Vad händer vid nästa Microsoft Patch tisdag kommer att bli intressant, kasta mer ljus över huruvida Microsoft kommer att fortsätta att hjälpa till XP på lång sikt.

Det finns inget enkelt svar här. Microsoft har all rätt att avsluta stöd, Vista, Windows 7 och Windows 8 har alla byggts sedan Windows XP, men det har bara avvecklas stöd för den antika OS. Tolv och ett halvt år av stöd är en lång tid även i en värld av affärssystem. Men det betyder inte att Microsoft kommer att kunna göra sig av med XP säkerhets huvudvärk mycket lätt.

webbplatsens måndag morgon Öppnare är vår öppnings salva för veckan i tech. Som en global webbplats publicerar denna ledare på måndagen 08:00 CET i Sydney, Australien, som är 6:00 Eastern Time på söndag i USA. Den är skriven av en medlem av webbplatsen globala redaktion, som består av våra ledande redaktörer i Asien, Australien, Europa och USA.

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

Säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer, säkerhet, Pentagon kritiseras för cyber -emergency svar av regeringen vakthund

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Tidigare på måndag morgon Öppnare