Zuckerberg besöker Indien för att öka Facebook siffror mitt Internet.org hicka

Facebook supremo Mark Zuckerberg var i New Delhi nyligen uppvakta indianer vid ett rådhus möte i Indian Institute of Technolgy Delhi. Detta var hans andra försök att göra det efter värd Indiens premiärminister Narendra Modi på sitt högkvarter i USA.

Vid stadshuset, Zuckerberg lät mer som en socialarbetare än en teknisk VD: “Om du verkligen har en mission att ansluta varje människa i världen, kan du inte göra det utan att hjälpa att ansluta alla i Indien”, sade han. “Vi tar det på största allvar.

Han tillade att människor som har ännu inte hoppat på internet inte kan ge sig genom att underteckna en petition eller något sådant för ökad tillgång. “Vi har alla ett moraliskt ansvar att hålla utkik efter människor som inte har internet, och se till att de regler som gynnar oss inte få vridna för människor som inte har en röst”, sade han.

De är mycket varm och fuzzy ljud biter, men den enkla sanningen är att Indien är helt avgörande för Facebook framtid, moraliskt imperativ undan. Som jag nämnde i en tidigare webbplatsen artikeln, tillväxt för bolaget tycks ha flatlined i västvärlden, och något oändligt mer oroande för företaget – och kanske en faktor för att nedgången – är det faktum att yngre användare som en gång var bröd och smör för webbplatsen, faktiskt, livsnerven i sin uppkomst, tycks tro att platsen är inte längre kallt.

Digital konsult iStrategy Labs färsk studie, som undersöker Facebooks sociala reklam plattform, uppskattade att platsen har 4,292,080 färre gymnasiet åldern användare och 6,948,848 college-äldre användare i 2014 än den gjorde under 2011. Det är en jättestor 11 miljoner färre användare – – och från en central demografisk – än bara tre år sedan.

Indien, å andra sidan, fortsätter att lägga till miljoner användare, de flesta av dem unga, den demografiska att Facebook craves. Det stämmer i Indien är nu på 130 miljoner användare, näst efter USA: s 190 miljoner, och beräknas växa till 270 miljoner människor år 2019, enligt eMarketer.

Då Indien kommer lätt vara dess största marknad, och bäst av allt för bolaget, kommer att fortsätta att växa i rask takt. Det är sant att Indien utgör en liten $ 103.000.000 i annonsintäkter i dag ut på $ 16,3 miljarder den globala take, men den siffran kommer att fortsätta att växa stadigt och under en lång tid eftersom fler indier hoppa på till Internet. Det faktum att Kina har blockerat det sociala nätverket gör Indien en do-or-die plats för Facebook.

Men medan sin publik i Indien växer, är det sociala nätverket inte utan sina kontroverser och den största av dem alla är bråken kring Internet.org – Facebook plan för att få miljarder på dess nätverk från områden med dålig täckning genom att plocka och välja en bunt av platser för att gå till sidan hem som skulle vara gratis för användarna i dessa områden.

I stället för att locka positiva vibbar, planen i stället drog en lavin av kritik i Indien, anklagade Facebook för brott mot nätneutraliteten. Flytten samlade miljontals indier som vänt sig till regulatorn (Telecom Regulatory Authority of India, eller TRAI) för att förhindra Facebook plan från att gå vidare, och se till att det finns lika tillgång till allt innehåll.

Indien “antikoloniala” till den ekonomiska skada: Marc Andreessen i osammanhängande Twitter rant, LG Pay kommer att vara en ingen show på MWC: Rapportera; Singtel krymper nettovinst av SG $ 16m, Facebook drar gratis Basics projekt i Indien, Samsung att ge den allmänna säkerheten nätverk i Sydkorea

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

Även om ingen reglering har konkret inked hittills myndighetens ordförande, Ram Sewak Sharma, fortfarande inte har bra saker att säga om Internet.org. “Kanske de har underbara mål, men sättet det genomförs, det är inte riktigt lämpligt”, sade han.

Och vad om hur väl indianerna tar att Internet.org? Enligt en Economic Times artikel, de flesta i fattiga delar av samhället – den mycket befolkning som Facebook försöker domstol – har ingen aning om initiativet. Vad de vet är dock att Reliance Communications, Telco partner för Internet.org, har usel täckning och är långt sämre än de andra operatörer.

En boneheaded drag av det sociala nätverket var att inte ta i sign-up paket, vad blir den mest populära verktyget indianer använder för att kommunicera dessa dagar: Whatsapp, ironiskt nog ägs av Facebook. Dessutom synes användare måste betala för att se bilderna i deras Facebook-flöden. “Om du måste betala för data, vad är poängen med att kalla det gratis?” sade en användare i ET artikeln.

I sitt försvar, Facebooks Indien huvud sade att omkring 1 miljon människor skrivit på för att prova programmet och att 40 procent gick på en betald planen efter de första 30 dagarna.

Det är inte illa, men långt ifrån de höga mål som programmet vill uppnå.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport