Återförsäljare färsk GST skatt grab inte kan godtas

En konferens i Wellington igår hörde hur länder kan samarbeta för att ta GST och tull betalningar på säljs över internet varor.

En artikel publicerad av Victoria University, Wellington, hävdar att nyzeeländare spenderar mer än NZ $ tre miljarder utländska webbplatser, och inte bara vår regering miste om hundratals miljoner dollar av GST, men det ställer också våra återförsäljare på ett orättvist nackdel.

Regeringarna har brottats med problemet innan. Australien har nyligen beslutat att det skulle, för nu, behålla sin nuvarande AU $ 1000 skattefria gränsen, trots liknande påståenden om att det också skulle förlora GST intäkter.

I den senaste rapporten, får vi veta att internationella organ som APEC, vars medlemmar inkluderar Australien och Nya Zeeland, skulle kunna arbeta tillsammans och se till att skatter och tullar samlas. Webbutiker skulle få snabbare tullklarering för sina poster som en belöning för att samla dessa tullar för regeringen.

Visst det senaste förslaget, på uppdrag av boken säljare i Nya Zeeland, verkar erbjuda den mest lovande uppsättning lösningar på detta GST “problem” som vi har sett hittills.

Men i den efterföljande diskussionen som följde, kan vi se att problem kvarstår, och om det inte är en fråga om tillbaka till ritbordet, det är verkligen en en gång mer överge dessa skatte griper på grund av praktiska, liksom de ekonomiska och politiska konsekvenser.

Som David Farrar på Kiwiblog sade i dag, “återförsäljare måste sluta försöka att beskatta oss online”.

Farrar konstaterade att kostnaderna för att försöka fånga varje paket och göra dess mottagare betala GST långt skulle överstiga intäkterna. För närvarande har Nya Zeeland en gräns på flera hundra dollar innan importen ansikte GST, vilket gör det ekonomiskt att samla in sådana skatter.

Dessutom, hur skulle GST för immateriella saker som iTunes betalas för? Kan regeringen stoppa även människor som gör sådana nedladdningar utan beskattning?

Skulle stora återförsäljare, såsom Amazon, vara villiga att agera som skatteindrivare för den nyzeeländska regeringen? Kan vi förvänta oss även små utländska återförsäljare att vara en Wellington skatt agent, också? Kan de hitta betjänar udda nyzeeländaren alldeles för besvärligt?

Och jag är säker på att köpare och säljare kan finna något sätt att övervinna sådana skatte hinder också.

Dessutom medan återförsäljare kan bräka på att förlora denna handel till utländska webbplatser är inte de part att skylla sig själva för situationen?

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar, telekom, Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på beslut koppar prissättning, Innovation,? Domino partners med Flirtey för pizza drönare leverans

Webbplatser erbjuder ett mycket bredare spektrum av sålda varor, ofta sälja saker som inte finns i Nya Zeeland. Produkter som säljs på sådana platser är ofta mycket billigare också. Det är inte bara de “försvunna” omsättningsskatt som ger sådana onlineförsäljning fynd, men vanligtvis stordriftsfördelar som gör det möjligt för betydligt lägre priser i USA, Storbritannien, eller varifrån.

Om vi ​​har, oärliga återförsäljare ;, då konsumenter som köper från utlandet kan hjälpa till att hålla dem i schack.

I Nya Zeeland, har vi sett hur parallellimport har bidragit till att minska priset på mobiltelefoner. Och det är kanske på frågan om pris och konkurrens som statliga utredningar i teknikpriser, som kan ses i Australien, bara kan mycket väl vara motiverad om de verkligen avslöja varför utländska varor är billigare. Att producenterna är att skylla!

Men, naturligtvis, är e-handel ett spel alla kan spela. Vad finns det att stoppa våra egna återförsäljare från att ta på Amazon och liknande jättar? I Nya Zeeland, gör vi detta redan. Torpedo7 är en Kiwi webbplats som säljer till Australien, också. Varför kan det inte expandera ytterligare internationellt?

Den här månaden har vi också sett e-handel entreprenör Shane Bradley lansering ännu en e-handel företag. Vad finns det att stoppa honom från att ta det utomlands, också?

Hellre än att försöka hindra en sådan revolution i detaljhandeln, befintliga återförsäljare måste komma till rätta med situationen och låta konsumenter och marknaden fortsätter att göra sitt val.

Inte bara är detalj förslag fortfarande omöjliga och opraktiska, de verkar också angelägna om att hämma den tekniska utvecklingen och de önskemål konsumenterna överallt.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på besluts koppar prissättning

? Domino partners med Flirtey för pizza drönare leverans