Toshiba Tecra R950-11F Gransknings

Toshibas utbud av tredje generationens Intel Core (Ivy Bridge) bärbara datorer, meddelade i juni, ingår verksamheten kvalitet R9-serien, som består av ultraportabla 13.3in. Portege R930, mellan 14in. Tecra R940 och stationära ersättning 15.6in. Tecra R950. Det finns fyra förkonfigurerade modeller R950 på Toshibas brittiska webbplats, som börjar på £ 799 (exklusive moms.), Vi tittade på top-end R950-11F, som kostar £ 959 (ex.VAT).

Design, Som nämnts ovan, Tecra bärbara datorer är business-grade system, och så Toshiba inte känner behov av att göra allt konsument blanka – som passar oss bara fina. Uppbyggd kring en magnesiumlegering chassi, är fallet en nykter grafit färg med en strukturerad yta som inte kräver ständig torka för att avlägsna fula fingeravtryck.

Om du planerar att resa med Tecra R950 (och förekomsten av integrerade mobilt bredband visar att detta förväntas), vara beredd att släpa en rejäl 2.49kg mätsystem 37.9cm bred och 25.2cm djup av 2,54 cm-2.08cm tjock . Mer realistiskt, är det troligt att merparten av sin tid Stationära datorer – kanske ansluten till en av Toshibas portreplikator alternativ. Om du tar den R950 på vägen, behöver du en stor datorväska, men systemet känns robust nog, med relativt liten flex på skärmen eller någon annanstans.

Den 15.6in. Skärmen är en icke-reflekterande LED-bakgrundsbelyst enhet med en (måttlig) upplösning på 1366 x 768 pixlar. Med ljusstyrka inställd på max, det är klart och tydligt, och även med Toshibas energibesparande Eco-läge aktiverat som faller ljusstyrkan till 50 procent, är det helt läsbar i normal kontorsbelysning. Som vanligt, betraktningsvinklarna är bättre i horisontalplanet än den vertikala, men skärmen gångjärn är tillräckligt stabil för att placera visnings optimalt vid vinklar upp till 180 grader (dvs plant med tangentbordet). Det finns en grundläggande 1-megapixel webbkamera och en mikrofon i mitten av skärmkant, på toppen.

Det första att notera om tangentbordet är att tack vare skärmstorleken, det finns utrymme för ett separat numeriskt tangentbord, som alltid är bra. Det är en spillskyddat, enhet isolering-stil som, trots sin bredd, känns tilltalande fast att skriva på. Vi har inga stora klagomål om layouten, även om vissa kan hitta mellanslagstangenten lite kort för komfort. När du trycker på Fn-tangenten, en användbar karta över de tillgängliga funktionerna – och flera funktioner på en enda nyckel i förekommande fall – dyker upp på toppen av skärmen. Till exempel att trycka på Fn-F8 låter dig bläddra igenom alternativ för att växla Wi-Fi, Bluetooth och mobilt bredband på eller av, antingen ensamma eller en masse.

Det finns dubbla navigeringsalternativ, i form av en två-knapp multitouch pekplatta med vertikal och horisontell rullningszoner och en liten blå styrpinne mellan G, B och H nycklar. Käppen har sin egen par knappar, och det finns en knapp nedanför mellanslagstangenten som växlar pekplattan (men inte minnet) på och av, för att skydda mot oavsiktlig pekarrörelse när du skriver. En ikon dyker upp tillfälligt på skärmen när du trycker på knappen, men en lysdiod som indikerar att styrplattan är inaktiverad skulle vara användbar som du lätt kan glömma att du har aktiverat knappen. (Förresten, Fn-F9 utför också samma pekplattan-pendelfunktion.)

Det finns en fingeravtrycksläsare inbäddad mellan pekplattknappar, och under dessa är en rad statuslampor. Mellan tangentbordet och skärmen du hittar stereohögtalargaller tillsammans med strömbrytaren, en knapp som anropar energispar Eco-läget och en presentation knapp som skjuter upp Intels WiDi (Wireless Display) nytta.

Funktioner, som alla utom en av de fyra förkonfigurerade modeller Tecra R950 på Toshibas brittiska webbplats är R950-11F drivs av Intels 2.6GHz Core-i5-3320M processor, som kan gå upp till 3.3GHz i Turbo Boost-läge. CPU, som stöds av 4 GB DDR3 RAM (utbyggbart till 8 GB), hanterar även grafik artighet av sin integrerade Intel HD Graphics 4000 GPU. Operativsystemet är Windows 7 Professional 64-bitars.

För lagring finns en 500GB Toshiba hårddisk snurrar på en respektabel 7,200rpm. De övriga tre modeller har alla 320GB hårddiskar, och en (den R950-106) har en självkrypterande enhet för maximal datasäkerhet. Som standard är Toshibas accelerometer drivna hårddiskskydd överkänsligt, men du kan justera detta via ett system bricka nytta om det är alltför påträngande. Alla modeller har en optisk enhet och en multi-format flash kortläsare.

Det finns ett komplett sortiment av trådlös anslutning finns: dual-band Wi-Fi (802.11a / b / g / n), Bluetooth 4.0 och mobilt bredband (HSPA upp till 21Mbps ner, 5.76Mbps upp, nätverk tillåter). Gigabit Ethernet är också tillgänglig för trådbundet nätverk.

Portar och fack är begränsade till de två sidorna. På vänster, från baksidan, är en VGA-port, en Displayport-kontakt, en USB 3.0-port och en multi flash kortläsare (SD, Memory Stick, xD Picture Card), med en smartkortsläsare ovanför de två senare komponenterna. Den högra sidan, återigen från baksidan, har en port RJ-45 (Ethernet), en eSATA / USB 2.0-port (med sömn och kostnadsfri support), en USB 2.0-port och en andra USB 3.0-port.

Undersidan bär egenutvecklade dockningsporten och ger enkel (enda skruv borttagning) tillgång till minnesplatserna, PCIe Minicard platser och hårddiskutrymmet.

Liksom hårddiskskydd, smartcard / fingeravtrycksläsare åtkomstkontroll och en krypterad hårddisk alternativet Tecra R950 erbjuder vPro (out-of-band management) och TPM (hårdvara åtkomstkontroll) stöd och en uppsjö av säkerhet / hanteringsverktyg enligt Toshiba Easyguard banner.

Prestanda och batteritid, Tecra R950-11F Windows Experience Index (WEI) är 5,0 (av 7,9), varvid WEI bestäms av den lägsta komponent poäng – Graphics (Desktop prestanda för Windows Aero) i detta fall. De återstående poängen var 5,9 för Memory (RAM) och primär hårddisk (Disk uppgifter överföringshastighet), 6,4 för spelgrafik (3D affärs- och spelgrafik) och 7,2 för processor (beräkningar per sekund)

Detta innebär att systemet fullt kapabel att hantera de vanliga affärs arbetsbelastning som den är utformad. Boosting RAM för att den fulla 8 GB kommer att göra det mer mottaglig allmänhet, men detta är inte en bärbar dator för att köra krävande grafisk mjukvara.

Den Cinebench 11,5 benchmark bekräftar att, jämfört med den snabbaste bärbara vi har sett nyligen (den 11.6in,. Eurocom Monster 1,0, Tecra R950-11F är ingen hastighet demon

För att uppskatta batteritid vi mätte Tecra R950 energiförbrukning vid tomgång och vid belastning (kör Passmark Software Performance Test 7) ​​under systemets High Performance och Eco energisparsystem. Dividera wattal (spelats in med en Voltcraft VC940 Plus multimeter) i 6-cells batteri 66Wh kapacitet ger en förväntad batteritid siffra i timmar

På grundval av detta kan man förvänta sig att Tecra R950 att pågå i mellan ca 8 timmar och 2,5 timmar, beroende på arbetsbelastning du kör. Såsom nämnts ovan, är dock detta inte en anteckningsbok du sannolikt att vara med användning borta från ett skrivbord (och en källa för huvudström) för länge.

Slutsats, Tecra R950 är en rejäl 15.6in. affärs grade anteckningsbok med en up-to-date uppsättning säkerhets- och administrationsfunktioner, integrerad mobilt bredband och en fast men diskret design. Den utför tillräckligt bra för sin marknad, även om vi skulle föredra en högre skärmupplösning.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator