Varför du inte behöver en SAN mer

Eftersom Windows Server 2012 introducerade Storage Spaces, har mjukvarudefinierad lagring (SDS) gått upp stacken: det har gått från ett godtagbart alternativ till den typ av RAID-system som du hittar i NAS lådor till konkurrera med fullfjädrade SAN använder Scale- ut filserver (SOFS) roll på råvaru servrar och lagring. De StorSimple apparater och Azure Storage tjänster överbrygga klyftan till iSCSI. Och Windows Server vNext du får fler SAN funktioner som lagring kvalitet-of-service och lagring replikering. Vid denna punkt, behöver du en bra anledning att vara plocka en egen SAN, även för high-end lagring.

Sammanslagning dina diskar: stuvutrymmen och nivåer

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå;? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Hjärtat av Windows Servers lagringsverktyg är Storage Spaces, dess inbyggda lagringsvirtualiseringsverktyg. Lagringsvirtualisering har länge varit provinsen avancerade disklagringssystem, som de från HP och EMC, men Windows Server ger viktiga funktioner till den genomsnittliga avdelningsservern, inte bara till datacentret.

Windows Server 2012 R2: s lagringsverktygen kan du snabbt se statusen på dina hårddiskar och hantera eventuella bassänger som du har gjort,. Mary Branscombe

Det spelar ingen roll om du använder direkt ansluten eller nätverkslagring, så länge du använder en blocknivå protokoll och har direkt tillgång till dina diskar, kan du snabbt bygga pooler av lagring som kan användas för att bygga virtualiserad lagring – antingen en fast storlek eller en tunntillhanda pool. Du kan skapa klustrade pooler, med failover, samt fristående pooler. Klustrade pooler är begränsade till 80 fysiska diskar, eftersom de måste hantera failover mellan noder, medan du kan ha upp till 240 skivor i en vanlig pool, i fyra 60-disk JBODs.

När pooler är på plats de kan konfigureras som Förvaringsplatser. En hög nivå lagringsvirtualisering tjänsten kan Förvaringsplatser konfigurera delar av skiv pooler som antingen enkla utrymmen, spegelutrymmen eller paritets utrymmen. Enkla utrymmen är mycket som traditionella diskar, utan motståndskraft, och är bäst används för tillfällig uppgifter – tänk på dem som scratch arbetsminnet. Spegel och paritets utrymmen lägga resiliens (särskilt när den används med Microsofts nya refs filsystem). Speglar är ett kraftfullt verktyg, och det finns stöd för upp till tre-vägs spegling, med hjälp av kapsling medvetenhet att associera datakopior med specifika JBODs. Med tre-vägs spegling, och tre eller fyra JBODs kan du förlora en hel låda och fortfarande hålla igång.

Förvaringsutrymmen arbetar med ledigt diskutrymme för att skapa fjädrande skalbar lagring. Här använder vi två 2TB diskar för att lägga till 2 TB speglad lagring till ett litet företag server,. Mary Branscombe

Förvaringsutrymmen kan också förbättra prestanda genom att använda striping för att lagra data över flera diskar. Om du spegling data kan detta förbättra prestanda avsevärt, vilket gör att uppgifterna inte bara hämtas från flera diskar parallellt, men också från flera JBODs. För att hålla ditt system är lätt att underhålla, bör du standardisera på en typ av disk i en JBOD (och helst en specifik frisättning firmware).

Microsoft använder Storage Spaces för en av de mest krävande lagrings scenarier: den Windows-versionen server, där det kunde avsevärt öka kapacitet och lagrings genomströmning på mindre än hälften av kostnaden för SAN det brukade använda.

När du behöver mer prestanda från din lagring, är Windows Server 2012 R2 inbyggda lagrings tiering ett kraftfullt verktyg som drar nytta av hårdvarustöd i Storage Spaces att segregera SSD från hårddisklagring. När båten är data automatiskt differentierad mellan SSD och HDD, med dina mest använda data som lagras på SSD för snabbare åtkomst. När data åldrar, är det automatiskt flyttas till hårddisken. Det finns ingen åtgärd från användaren krävs när du har ställt in din lagringspool och definierade skivorna används för varje grupp – du behöver bara vara säker på att du har använt fast avsättning för lagringsbassängen.

En viktig del av Microsofts lagrings historia är dess SMB-protokollet, i hjärtat av Windows-fildelning. En ny version, SMB 3.0, kom med Windows Server 2012, lägga till stöd för många viktiga mjukvaru definierade lagringskrav. Dessa inkluderar stöd för transparent failover mellan klustrade lagringsnoder, och direkt tillgång till nätverkskort för snabbare dataöverföring. Det finns nu också stöd för end-to-end-kryptering, vilket gör det svårare för dina data som skall avlyssnas medan i rörelse. För att få ut det mesta av den senaste versionen, SMB 3,02, du kommer att behöva se till att du använder nätverkskort som stödjer RDMA tillgång.

Det är en viktig punkt: att få ut det mesta av någon av Windows nya lagringsfunktioner kan innebära att investera i ny hårdvara. Det sätter upp priset, men det är handelsvara hårdvara som är fortfarande billigare än att köpa en tredje part systemet, och kommer inte att kräva ytterligare lagringshantering.

Ta alla nya Serverlagring Windows-funktioner tillsammans, och du har fått scale-out filserver. Använda Windows klusterfunktioner låter SOFS du dela samma mapp från alla noder i ett kluster – med förändringar i någon instans replikeras till resten. Som samtal kan dirigeras till någon nod, får du snabbare tillgång till uppgifter om upptagen servrar, liksom förmågan att vara igång kontroller disk och andra resurskrävande uppgifter på en nod i taget, medan andra bär på att leverera data.

Scale-out filserver är den logiska slutpunkten för Windows Server 2012 R2: s mjukvarudefinierad förvaring. Det är snabbt, flexibelt och billigare än SAN alternativ. Det kanske inte för alla nätverk, men det är också något man kan bygga upp till när du börjar använda Förvaringsplatser och sedan lägga till klustring till nätverket. Slutresultatet är en lagrings tyg, ungefär som den som används av Azure – och redo för din egen privata moln. Även om det inte lämpar sig för alla arbetsbelastningar i denna version (speciellt inte Sharepoint och andra dokumentcentrerade tjänster), är scale-out filserver perfekta för virtuella maskin bilder och virtuella hårddiskar, för hantering av databaser och för hosting webbinnehåll.

Microsofts StorSimple apparater tar en annan inställning till lagringsnätverk, som erbjuder stora mängder lagringsutrymme samtidigt som upp väldigt lite fysiskt utrymme. Det beror på att de är egentligen en blandning av hårdvara och mjukvara automatiskt nivåindelning dina minst används data till Azure.

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, artificiell intelligens, Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

StorSimple 8000-serien hårdvara använder iSCSI att ansluta till din befintliga server, med en blandning av SSD och hårddisklagring. Eftersom data flyttas ned nivåerna, är det automatiskt deduped, med de lägsta prioritetsdata överförs till Azure moln lagring, bilder. Microsoft

Den senaste StorSimple 8000-serien hårdvara använder iSCSI att ansluta till din befintliga server, med en blandning av SSD och hårddisklagring. Eftersom data flyttas ned nivåerna, är det automatiskt deduped, med de lägsta prioritetsdata överförs till moln lagring, med möjlighet till upp till 500TB lagras i Azure blob lagring. Lokal lagring är vad du kan förvänta dig från en iSCSI-lagring apparat – med 40TB eller så ledigt hårddiskutrymme (och mer om dina data kan dedupliceras och komprimerade), men det fungerar som en matris som blir större utan att du behöver köpa fler enheter.

Det finns massor av personlig molnlagringstjänster, men vilken som är den bästa lösningen för dig eller ditt företag? Här är min plocka av de bästa av dem.

Den verkliga fördelen med den senaste StorSimple apparaten är att den fungerar som en brygga mellan den lokala lagring och molnet. En Azure-värd StorSimple virtuell tillämpning kommer med ditt abonnemang, och styrs från samma Azure portal som dina lokala matriser. Data laddas upp till Azure och förvaltas med StorSimple virtuella maskinen kan nås genom Azure IaaS VMS för återställning eller som en del av ett moln migration. Du får lagring som beter sig som ett SAN och en molntjänst samtidigt.

När nästa version av Windows Server kommer ut (antagligen under hösten 2015), det kommer att omfatta ännu fler mjukvarudefinierade lagringsverktyg (liksom med nästa version av SMB, förmodligen 3,11).

Även SOFS roll är för närvarande begränsad i termer av hur långt du kan skala ut. En ny funktion, lagring Replica gör den typ av synkron replikering du vill använda för att hålla två lagringsfält kontinuerligt i synk med en garanti för att du inte förlorar data, men med större flexibilitet. Du skulle vanligtvis måste ha programvara som körs på klustret att ha SAN-replikering göra automatisk failover när något går fel – och du alltid måste tänka på avstånden. För om det är för långt, kommer latensen och fördröjda skriver sakta ner dina program för mycket för att vara praktisk. Plus att du tenderar att behöva nästan identiska SAN inställningar för synkron replikering.

Lagring Replica fungerar mellan nästan alla typer av lagrings – inklusive en bärbar dator hårddisk eller en JBOD, server lagring eller befintliga SAN – med hjälp av SMB 3,1 transport, det är volymbaserad och går på blocket snarare än filnivå (så det spelar ingen t roll om filerna är i bruk).

Du kan använda den för synkron replikering att alltid få i synk, men om du behöver sträcka sig över en längre sträcka och du klarar krock konsekvent volymer och eventuell förlust av data, kan du använda samma system för asynkron replikering. Det innebär att du kan sträcka ut ett kluster över två platser för att få hög tillgänglighet och återställning. Lagring Replica replikerar även volymögonblicksbilder. Och det behöver inte komplex infrastruktur – bara Active Directory och åtminstone 1Gbps nätverk mellan dina servrar, helst med SSD-enheter för att lagra loggarna. Du kan också använda den nya moln vittne funktionen för att använda Azure som omröstningen krävs för ett kluster quorum som du behöver för en sträcka kluster, i stället för att lägga till extra hårdvara.

Microsoft planerar också att lägga till stöd för en scale-out filserver roll som fungerar utan delad lagring, och låter dig använda direktanslutna SATA-enheter för att spara pengar. Det skulle vara perfekt för att lagra virtuella maskiner, säkerhetskopior och som en replik mål, och återigen kommer att använda SMB 3 för lagring nätverksstrukturen. Med lagrings elasticitet som hanterar kortvariga störningar till lagring – spara tillståndet för en virtuell maskin och pausa tills lagrings fungerar normalt igen – du kommer att kunna köra virtualiserade arbetsbelastningar på allt billigare lagringshårdvara.

Tillämpa en Lagrings QoS policy i Windows Server vNext ger viktiga arbetsbelastning bättre förvaring genomströmning,. Mary Branscombe

Windows Server 2012 R2 lagt Lagring Quality of Service (QoS) och Hyper-V, men i nästa version blir det mycket mer effektivt. Den nya algoritmen är baserad på både Microsofts erfarenhet av att hantera lagring i Azure och på forskning av MSR. Normalt är QoS baserad på nätverkshastighetsgränser och arbetsbelastning klassificering, men det gör inte bra på att hjälpa dig att uppfylla lagrings SLA när du har “bullriga granne” problem med en arbetsbelastning hogging delad lagring. Microsoft tar en ny metod som tilldelar kostnader för lagring baserat på hårdvaran, arbetsbelastningen, bandbredd och latens och sedan dynamiskt partitioner lagrings trafik med hjälp av en centraliserad styrenhet att göra ett bättre jobb med att se till att varje virtuell maskin får en skälig andel lagringsbandbredd.

Ibland är det mest genomgripande lösning är att ändra hela problemet.

Det fungerar på Hyper-V och kommer att slås på som standard för scale-out filserver arbetsbelastning. Du kan ställa in QoS policy för både IOPS och latens som gäller för en enskild VHD till en VM, till en tjänst eller en hel arbetsbelastning. Det innebär att du inte behöver räkna ut hur man gör krävande applikationer spelar bra tillsammans, du kan bara ställa in högsta eller lägsta IOPS du behöver från din lagring för en viss arbetsbelastning och Windows Server automatiskt prioritera och strypa virtuella maskiner som behövs för att se till att du får det.

Det spelar ingen roll om problemet VM är en du inte har ställt in policy för, Windows Server kommer fortfarande hantera det, så att du får lagringsutrymme du behöver på arbetsbelastningen som du skyddar med politik. I Technical Preview du använder Power för lagrings QoS, vid lanseringen kommer System Center också ha verktyg för detta. Det innebär att du kan virtualisera, distribuera och skydda din lagring i samma system som du hanterar dina virtuella maskiner och arbetsbelastning. Återigen, det är en annan fördel jämfört med en egenutvecklad SAN, där du kommer förmodligen sluta med dedikerade lagringshantering samt dina andra verktyg.

Windows Server 2012 R2 är redan en mycket kapabel ersättare för många SAN scenarier, liksom att virtualiserade lagrings enkel och billig nog för småföretag. Med nästa version, blir det mer sofistikerade, både på lokaler och hybridmolnlagringsalternativ – och du kan fortfarande göra allt på råvaru hårdvara.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

Skalning ut till en lagrings tyg

Till molnet

Ta mjukvarudefinierad förvaring vidare