De fem Linux Berättelser om 2011

Ta en titt tillbaka på Linux 2011

Precis som med nätverk, tittade jag på mina fem mest populära Linux-historier om det senaste året

Hur man installerar Googles Chrome OS

Recension: Barnes & Nobles ‘Nook Color går Android Tablet

De fem bästa Desktop Linux-distributioner

Fem anledningar till varför Googles Linux Chromebook är en Windows mördare

Sun VD stödde uttryckligen Java använder i Android: Vad säger du nu Oracle?

och medan de är alla fina historier, kan jag inte säga att de är de mest betydelsefulla historier om året. De hade dock inspirera mig med idéer till min lista över 2011 viktigaste Linux berättelser. Så utan vidare adjö, här från minst till det viktigaste, är min lista.

5) GNOME gafflar

Inte så länge sedan, GNOME var den mest populära Linux-gränssnittet. KDE var och är, bra, men mest populära Linux-distributioner, såsom Fedora, mynta, och Ubuntu begagnade GNOME 2.x för deras gränssnitt. Sedan kom GNOME 3.0 och allt gick fel. Till denna dag, jag och en massa andra människor, är inte säker på vad GNOME utvecklare hade i åtanke för sin syn på skrivbordet, vi vet bara att vi inte gillar den.

GNOME har sett en större revidering, 3,2, och många människor fortfarande inte gillar det. Jag gör verkligen inte. Så, har Ubuntu fortsatt att gå i sin egen riktning med sin Unity gränssnitt. En grupp av Linux-utvecklare beslutat att punga fortfarande populära GNOME 2 i en ny stationär de kallar MATE. Och Mint, efter att ha försökt att lägga till tillägg för att göra GNOME 3 mer tilltalande, är nu forking GNOME 3.x skalet i en GNOME 2.x liknande gränssnitt: kanel. Good-bye GNOME. Det var trevligt att ha känt dig, men jag ser att du bara som en stationär infrastruktur inte själva gränssnittet i framtiden för de flesta användare.

4) Nedgången på skrivbordet Linux

Apple, Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189, Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Jag skrev nyligen en historia som fick en hel del människor arbetade upp märker att Mint har fått vara den mest populära Linux-skrivbords Människor är fortfarande skriver svar på den historien över en månad senare. Det är synd ingen av dem har tänkt problemet genom.

Frågan om huruvida Ubuntu är fortfarande den mest populära Linux-distributionen är inte så stor en affär. Windows, som jag har sagt tidigare, har vunnit skrivbordet krig och Linux kommer inte att på något sätt magiskt ikapp med det. Det betyder inte att man ska släppa Linux dektop. Jag kommer att fortsätta att använda traditionella Linux-datorer för många år framöver. De är bättre än alternativen, men satte alla Linux-datorer tillsammans och de har fortfarande bara en liten andel av marknaden för stationära datorer. Låt oss bara ta itu med det och gå vidare till mycket mer intressant Linux gränssnitt nyheter: Linux vinner överallt.

3) Ubuntu byter riktningar

Ubuntu får det. Du kan hata Unity gränssnitt, men de är inte gör det för dig, lång tid Linux fläkt. De gör det för Windows hemanvändare, Windows företagsanvändare, och tabletter och smartphones. Och varför inte? Gör det mater så mycket om Ubuntu är nummer ett eller två på den gamla Linux marknaden när Windows 7 används av nästan hundra fler användare för varje Linux användare?

Ubuntu också försöker integrera molnet i sina datorer De är inte de enda. OpenSUSE har också räknat ut att en gammaldags fett skrivbord kan göra bra med full moln integration. Google undrar dock hur mycket skrivbordet behöver du verkligen om du kunde göra allt på molnet.

2) Ökningen av Android och Chrome OS / cloud computing

För mer information om att titta på där Linux sparkar bakdel och ta namn i en ny och växande slutkundsmarknad: smartphones och surfplattor. Ja, är Apple fortfarande nummer ett tablett maker, men Android-drivna tabletter ikapp snabbt och på smartphones, är Android redan nummer ett med en kula. Windows? Det är knappt en eftertanke här. Den mobila framtid tillhör Linux-distribution som vi kallar Android.

Samtidigt, Google tänker de som fortfarande kommer att använda datorer i framtiden kommer att vilja använda en molnbaserad operativsystem som använder Linux som grund: Chrome. Google satsar på att du kommer att ha en Chromebook för din dator behöver i framtiden. Jag tror att de kan vara rätt. Det finns en anledning till varför inte bara Google, Ubuntu, och openSUSE undersöker detta. Apple, med iCloud, undersöker också det. Jag ser inte det gamla skrivbordet går bort snabbt, men jag kan se molnbaserade, slutanvändaralternativ ikapp snabbare då du kanske har tänkt även för ett år sedan.

En sak som jag är säker på om är morgondagens slutanvändarens datoranvändning kommer att drivas av Linux ena eller det andra som arvet Windows-system börjar krympa bort sätt.

1) Patent Wars

Kommer du ihåg när folk som inte var i vet trodde att SCO, med sina falska Unix upphovsrättsanspråk var fara för Linux? Jag gör, jag täckte fan av den historien sedan, medan jag visste från början SCO inte har ett fall, andra människor tyckte SCO faktiskt var på något. Idag, men Linux, öppen källkod och faktiskt all utveckling programmering står inför en mycket farligare immateriella rättigheter (IP) hot: beviljande och mis-användning av dåliga mjukvarupatent.

Företag som Apple, Microsoft och Oracle har alla använt patent att hota Android-enheter själva existens. I slutändan kommer dessa stämningar misslyckas. Inte för att de saknar merit i en värld när Apple kan få ett patent för att använda program under ett telefonsamtal något går-men eftersom Google, et. al. kommer att stämma dem tillbaka med sina egna patentportföljer. Microsoft vet alltför väl efter sin förlust mot i4i, kan de stucken av patenträttegångar lika mycket som alla Linux leverantör.

Förr eller senare jag förväntar storföretagen kommer att tröttna på att slösa hundratals miljoner dollar stämma och countersuing varandra till något bra syfte. Det kommer inte att vara i slutet av det ändå. Patenttroll, som inte har någon verklig egen verksamhet, kommer fortfarande att samla patent och sedan stämma företagen så snart de faktiskt gör något nyttigt med patenterade idéer. Det kommer att innebära högre priser för oss alla, eftersom slutanvändarna är ytterst de som betalar de patenttroll utpressning pengar. Vad som är ännu mer oroande är att vissa patenttroll nu riktar småföretag. Google och Samsung har råd att försvara sig, ett litet företag? De kan inte.

Detta är inte bara en Linux-fråga, det är större än så. Om vi ​​räknar med att innovation verklig programmering, måste mjukvarupatent avbrytas. Att, tyvärr, är något vi kanske inte ser detta årtionde … om någonsin.

Taget allt-i-allt, men det var ett fantastiskt år för Linux. Oavsett om det var superdatorer, stora data eller smartphones och surfplattor, Linux fortsätter att växa. Vid den här tiden nästa år, kommer Red Hat har blivit den första Linux-företaget har spelat in en miljard dollar i intäkter, och, om man räknar alla användare på alla enheter, det kan bara vara att Linux kommer att vara nummer ett operativsystem av allt .

Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone