Den chockerande sanningen om Silicon Valley geni Doug Engel

Hyllningar till geni dator pionjär Doug Engelöversvämmar nätet efter tillkännagivandet av hans död vid en ålder av 88.

Hans arbete förändrat hur människor använder datorer i dag genom att göra dem tillgängliga och “personligt”. Hans nyskapande demo av dator grafiska användargränssnitt med hjälp av en mus och tangentbord omvandlas människors karriärer och förändrat deras liv – även för dem som inte var där men hört om det från andra! [Doug Engel 1968 Demo]

Men trots alla lovord och testamenten till hans geni, Silicon Valley ignorerade i stort sett hans arbete och han tillbringade årtionden försöker hitta finansiering för sina idéer, och även någon att lyssna på honom.

Motkultur och PC

Jag träffade honom i juni 2005 efter en händelse värd vid Xerox Palo Alto Research Center (PARC) 2005 fira boken lanseringen av John Markoff s, vad dormousen sade: Hur Sixties Counter formade Personal Computer Industry.

En hyllning till en av Silicon Valleys mest inflytelserika och glömda forskare vid Xerox Parc händelse -SVW

Händelsen skulle vara om boken, men det snabbt förvandlas till en hyllning till Doug Engelbart, som John Markoff, och många medlemmar av Homebrew Club, och tidigare kollegor hans talade om hans otroliga inflytande på sitt arbete, idéer, och hur han förändrade deras liv.

Det verkade som om han var Buckminster Fuller i Silicon Valley i termer av hur insiktsfulla och hur briljant han var i berättelse efter berättelse som delas av människor vid händelsen. Övriga jämfört honom till Leonardo DaVinci.

Jag blev förbluffad när en äldre man som satt bakom mig, fick mikrofonen och började tala. Det var Doug Engelbart. Jag hade antas att han hade gått bort för länge sedan förresten alla talade om honom i det förflutna.

Jag var inbjuden till en post-event middag för högtalarna och tryck på en lokal restaurang. Jag var sent anlända och alla var redan sitter. Alla hade trångt på en stor rund bord försöker vara så nära som möjligt där New York Times reporter John Markoff satt.

Jag kunde inte tro min lycka. Över på en annan stor rund bord, halvtomt, satt Doug Engel. Jag frågade honom om jag kunde sitta bredvid honom och vi pratade i timmar. Jag gick ut med en fantastisk historia, en historia som ingen hade skrivit tidigare, en berättelse om ett geni vars arbete till stor del dödades av persondatorn “revolution” och hur han hade tillbringat årtionden försöker hitta företag att finansiera sitt arbete och forskning.

Det är en berättelse som visar Silicon Valley okunnighet om sin egen historia och dess skam behandling av verkligt inspirerade visionärer som Doug Engel, till förmån för att fira PR-förstärkt företagsledare som säger att de förändrar världen, men inte komma nära.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, rörlighet, Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik, hårdvara, Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop, Windows 10, Microsoft Windows 10 “Redstone 2 test bygga 14915 nu tillgänglig för persondatorer, telefoner

Pol Pot och PC revolution …

Som vi talade om den varma sommarkvällen lyssnade jag till Mr Engel berätta att tillkomsten av persondatorn markerade slutet på hans arbete på personliga datorsystem, och hur han sedan kunde inte hitta någon finansiering under de följande årtiondena.

Jag var chockad. Hur var det att banbrytande arbete av sådan resning och vikt, arbete som hade hyllats så mycket och vältaligt på Xerox PARC händelsen några timmar sedan, resulterade i exil av sin upphovsman, lämnar honom fond mindre i årtionden?

Men det är vad som hände. Höra hans berättelse, historien om datorn “revolution” blev mer som en berättelse om Pol Pot i Kambodja återvändo kalendern till år noll och sedan var vi tvungna att uppfinna så mycket att vi redan hade.

“Vi hade personliga arbetsstationer som skickade meddelanden i ett nätverk, kan vi dela en skärm på distans, hade vi e-post, hade vi kalkylprogram, ordbehandlare, applikationer”, säger han. Detta var i början av 70-talet långt innan vi hade samma möjligheter på mikrodatorer från Apple, IBM, etc decennier senare.

Tänk på hur långt vi kunde ha kommit i fråga om samarbete program och förstärkt system om vi inte hade haft att tillbringa två decennier uppfinna vad vi redan hade.

År 2005, Mr Engelanför mig: “Jag känner ibland att mitt arbete under de senaste 20 eller så åren har varit ett misslyckande jag har inte kunnat få finansiering och jag har inte kunnat gripa någon i en dialog..”

Makt att vara människor …

Hans finansiering baserades på användning av stora datorer som är anslutna till personliga arbetsstationer som såg mycket som persondatorer, en datorarkitektur som kallas tidsdelning.

Men mikrodatorn och dess löfte om att vara självförsörjande, som saknar anknytning till något, ansågs vara framtiden vid den tidpunkten. Och motkultur med sin hat “mannen” och centraliserade system av makt och förtryck, avvisade tidsdelning stor baserad datorarkitektur som låg till grund för arbetet med Mr Engel och hans kollegor. Stora centraliserade system var i onåd i datorforskarvärlden och så var finansieringen, som gick till mikrodatorn baserade arkitekturer.

Löftet om individen, makt till folket, ideal radikal självtillräcklighet som styrde motkultur rörelsen blev inskriven i löftet om den fristående dator. Det är ett exempel på hur populärkulturen kan påverka något så till synes avlägsen och osammanhängande som datorarkitektur.

Uppfinna förflutna

Dagens datorsystem är i huvudsak vad vi hade med tidsdelning datorer på 1960-talet och 70-talet: personliga arbetsstationer som är anslutna till ett stort centralt datorsystem (serverfarm), som kan kommunicera med varandra och köra kalkylblad, ordbehandlare och program.

Ross Mayfield, i en intervju med Doug Engel i juni 2005, skriver

Vi förebåda PC revolutionen, men vi bör komma ihåg att det gjorde oss att glömma att dela. Tidsdelning aktiverat grupper att dela en allmänintresse, dela den, vilket påverkat sociala dynamiken. Med persondatorer, vi var kvar på vår egen, dock befogenhet.

Han påpekar också att hans arbete på sökord och märkning, och hans arbete med dator augmentation att hjälpa till att lösa några av mänsklighetens svåraste problem.

Silicon Valley lauds sina pionjärer men vet inte vad jag ska göra med dem om de fortsätta leva. Logitech, som gjort en hel del pengar från datormusen, en av herr Engel skapelser, gav honom permanent kontor. Och några av hans anhängare har gett blygsamma summor för att göra det möjligt för honom att fortsätta arbeta som en del av Bootstrap organisationen nyligen omdöpt till Doug Engel Institute.

Nästan ett decennium senare efter vårt samtal, inte mycket förändrats för Mr Engel. En ensam geni vandra i nästan 40 år mitt i en öken av resurser.

Han dog i tron ​​att det finns en ofullbordad datorrevolutionen, och med viktiga oavslutade arbete som han inte kunde slutföra.

Silicon Valley har förlorat inte bara en av de största dator pionjärer, men också förslösas en otrolig möjlighet att finansiera sitt arbete och se vad han kunde ha skapat. Vilka nya plattformar av innovation kunde ha kommit från sitt arbete, vilka nya hundra miljarder dollar industrier kan ha uppstått? Det är en verkligt tragisk förlust.

– – –

Här är John Markoff

Douglas C. Engel, uppfinnare datormus, dör på 88 – NYTimes.com

I December 1968 … han satte datorvärlden i brand med en anmärkningsvärd demonstration innan mer än tusen av världens ledande datavetare vid Fall Joint Computer Conference i San Francisco.

… Han satt på scenen framför en mus, ett tangentbord och andra kontroller och förväntade datorns bildskärm på en 22-fot-hög videoskärm bakom honom. I lite mer än en timme visade han hur en nätverks, interaktivt datorsystem skulle tillåta att information delas snabbt bland samverkande forskare.

Han visade hur en mus, som han hade uppfunnit bara fyra år tidigare, kan användas för att styra en dator.

Han visade textredigering, videokonferenser, hyper och fönster.

I motsats till stordatorer sedan i bruk hade Dr. Engel skapat ett datoriserat system som han kallade “Online System” eller NLS, som tillät forskarna att dela information sömlöst och skapa och hämta dokument i form av ett strukturerat elektroniskt bibliotek.

Betydelsen av Dr Engel s nätverks idéer skulle understrykas när 1969, blev hans Augment NLS systemet ansökan som ARPANET datornätverk – föregångaren till det moderna Internet – skapades.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik

Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop

Microsofts Windows 10 “Redstone 2 test build 14915 nu tillgänglig för datorer, telefoner