Knacka Östeuropas startpotential: Deutsche Telekom tar inkubatorn till Polen

Deutsche Telekom hoppas att fånga den våg av startpotential för närvarande kommer ut i Central- och Östeuropa med en ny polsk inkubator, nav: raum.

Hub: raum, som ligger i Polens näst största stad, Krakow, har varit öppen för ungefär en månad och syftar till att stödja startups med bärkraftiga affärsidéer. I gengäld kommer start tjänster erbjudas till kunder i Deutsche Telekoms olika verksamheter, bland annat T-Mobile.

För dem som vill inrätta ett högteknologiskt företag, det finns en hel del att tänka på. webbplatsen tar en titt på några av de stora start-up nav i EMEA och vad var och en kan ta för dem som vill få sin egen IT-verksamhet från marken. Nästa upp: Central- och Östeuropa.

Liksom varje inkubator, nav: ger raum finansiering, tillgång till mentorer, kontorslokaler och språngbräda tjänster till sina valda startups.

Deutsche Telekom öppnade första nav: raum, baserat i Berlin, moe än ett år sedan. Hittills har det backas fem startups, inklusive en online reputation management service och ett verktyg för att hitta skönhetssalonger och frisörer.

För närvarande, den polska nav: är raum fortfarande i prospekteringsfasen, delta småskaliga händelser i Polen. “Vi håller på att förbereda en förteckning över potentiella startups” Jakub Probola, innovation enhetschef på Polska Telefonia Cyfrowa, den polska arm Deutsche Telekom, säger.

Krakow gren arbetar redan med ca 10 mentorer och utvidga nätverket (enligt Probola: navet: raum webbplats listar för närvarande sex).

Probola citerar, uppenbara skäl, varför Deutsche Telekom beslutat att inrätta sin första utländska gren av nav: raum i Krakow: “Det är en bra plats med en god stämning som driver kreativitet, och det finns åtminstone två mycket goda tekniska universitet.

Medan den södra polska staden kan vara höft, Probola vet alltför väl att staden ensam förmodligen inte kommer att leverera alla startup nav: raum behöver. Krakow gren kommer att fungera som en central plats för hela regionen östra Tyskland. “Vi hoppas Krakow kan attrahera startups från denna region i Europa”, Probola säger. “Så det skulle omfatta den tjeckiska Repubic, Slovakien, Ukraina, Rumänien, Ungern och längre söderut.

Nå, de spridda startups i området, är en fråga att närvara vid händelser och bygga upp en mentor nätverk. “Vi kommer också att använda vårt nätverk av lokala aktörer”, Probola berättar att nu detta endast kommer att omfatta företag som ägs eller delvis ägs av Deutsche Telekom. Men personligen Probola inte ser ett problem i att arbeta med med icke-Deutsche Telekom företag någon gång. “Det finns för närvarande inga planer på att göra det, men generellt sett vi kunde välja att samarbeta med andra företag i framtiden”, säger han.

Deutsche Telekoms lokala aktörer kommer att stödja slutligen valt startup genom att erbjuda en språngbräda, en central del av Hub: Raum initiativ. “I grund och botten, kommer vi att erbjuda verktyg för att få tillgång till kunder” Probola noterar. “Det beror från fall till fall, men kunderna skulle få tillgång till dessa tjänster genom förinstallation, marknadsföring eller kundvård aktivera en tjänst på efterfrågan.

Naturligtvis nav: är raum inte en välgörenhetsorganisation, och det ger Deutsche Telekom första tillgång till idéer som startups kommit fram till och så småningom tjäna pengar på dem. Men att delta med navet: raum kommer inte att dessa starter har att underteckna något exklusiva avtal för de tjänster de utvecklar.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Start-Ups, Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för simulering utbildning, e-handel, Flipkart och Paytm bli omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid, Start-Ups ;? Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det

Vi arbetar som alla andra accelerator “Probola säger.” Fokus för oss här ligger på de lokala marknaderna. Vi är inte syftar till att skapa värde för Hub: Raum som sådan, utan snarare för lokala aktörer genom att få dem tjänster som kunderna kan använda på en daglig basis. När vi lyckas få en start och låta dem arbeta tillsammans med en operatör i Tjeckien eller Ungern, skulle det innebära nav: raum fungerar.

Bredvid Polska Cyfrowa, dessa inkluderar T-Mobile Tjeckien, T-Mobile Slovakial, T-Hrvatski Telekom och Magyar Telekom.

De nystartade är fria att arbeta med någon annan att de vill “Probola säger.” Den andra saken som skulle balansera ut det är att vi arbetar med oberoende mentorer. När en start är frisk nog att göra det, de är att nå ut sig till andra kunder och marknader. Vi hjälper dem att starta och börja växa, utan förbehåll.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

En bas för Östeuropa

Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för utbildning simulering

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det