Telstra kommer att bygga NBN förr: Turnbull

Underteckna upp etablerade telejätten Telstra att bygga fiber-to-the-nod för NBN Co ut till 206.000 lokaler kommer att se projektet är avslutat tidigare, enligt kommunikationsminister Malcolm Turnbull.

I morse Turnbull, meddelade, att NBN Co och Telstra hade ingått ett avtal om Telstra att bygga och konstruera en fiber till noden nätet ut till 1000 noder och 206.000 lokaler över platser för regionala Queensland och New South Wales.

I en intervju med webbplatsen i eftermiddag, Turnbull sade att Telstra kommer att behålla äganderätten till koppar som en del av detta avtal, vilket i slutändan kommer att bidra till de omförhandlade definitiva avtal mellan NBN Co och Telstra.

“Koppar förblir egendom av Telstra i avvaktan på slutförandet av omförhandlingar. Vad detta är, är verkligen att få på med jobbet och se till att vi inte väntar på att få igång fiber till noden del förrän bläcket är torka på ändringarna av de slutgiltiga avtal med Telstra, “sade Turnbull.

Turnbull sade att värdet av affären var kommersiellt i förtroende, men rapporter har placerat affären mellan AU $ 100.000.000 och AU $ 150.000.000. Ministern sade att det var “i kuvertet” av den beräknade kostnaden för att bygga ut fiber till noden som beskrivs i NBN Co: s strategiska översyn avslutades förra året.

“Det är inom de antaganden som i den strategiska översyn för vad det skulle kosta att göra fiber till noden”, sade han.

Detta inkluderar underhållskostnader för de befintliga kopparledningar som NBN Co behöver mellan noden och varje lokaler, bekräftade Turnbull.

Beslutet att gå vidare med fiber-to-the-noden utbyggnaden kommer som regeringen har ännu inte släppa den oberoende panelens kostnads-nyttoanalys som Turnbull ursprungligen hade sagt skulle avgöra om regeringen skulle fortsätta med en fiber-to-the-nod spridning. Han sade att rapporten fortfarande skulle spela en roll, men de platser plockade var lämpliga för teknikval.

“Den kostnads-nyttoanalys kommer att bidra till strategin utbyggnaden, men dessa är alla områden där om du skulle göra någon fiber till noden, skulle du göra det”, sade han.

Vi är mycket uppmärksamma på de faktorer som avgör om du går fiber till nod eller fiber till lokalen, och jag inser att det kommer att finnas lokaler där man kan argumenterar ett eller annat sätt.

Det är områden som är mycket lämplig för fiber till noden, och där du kan få en mycket bra resultat när det gäller linjehastighet och servicekvalitet mycket snabbt genom att göra det.

Turnbull sade att syftet var att få de första 206.000 lokaler som är anslutna till NBN i 12 månader, med NBN-Telstra avtal slutföras före dess.

“Det är väldigt mycket på banan och advokater ångar bort skriva långa dokument även när vi talar”, sade han.

Tanken är att vi ska få ändringarna av de slutgiltiga avtal som undertecknats senare under året, förhoppningsvis. Vi är mycket säkra på det och sedan i större skala fiber-to-the-nod utbyggnaden kommer att ske. Detta är som den första vågen av fiber-till-the-noden driftsättning.

Det är utformat för att få motorn arbetar så att du har 1000 plus noder sätts in, och då bara kommer att fortsätta att rampa upp under de närmaste åren.

Han sade att det skulle finnas någon studie för att få tillträde i grossistledet till HFC-nät som ägs av Telstra och Optus före omförhandling.

“Jag tror att du använder den som en grossist plattform är inte unikt eller speciellt. Det finns gott om exempel på det”, sade han.

HFC är en mycket beprövad bredbandsteknik. Summan av kardemumman är DOCSIS är en av de största, om inte den största plattformarna för bredband. Och liksom DSL-teknik, det håller på att få bättre.

Optus och Vodafone har nyligen varnat för Telstra växande marknadsinflytande inom telekombranschen, som drivs av sitt arbete med regeringen. Turnbull sade att underteckna den sittande telco för att bygga noden nätet var inte något utöver det vanliga.

“Att arbeta med den sittande Telco att bygga upp nätverket är inte revolutionerande. Det händer i nästan alla andra marknaden”, sade han.

Vi vill bara få saken byggas. Det är den nedersta raden – med Telstra du kommer att få det byggt en mycket snabbare.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata