Samsung på CES 2015: Hur företag passar det in med Internet-of-saker

LAS VEGAS — Samsung har en dominerande närvaro i 2015 Consumer Electronics Show i veckan, nonchalera allt från smarta klockor till nanokristall skärmar som gör high-definition television låter som en underdrift.

Men som Samsung plural sin Internet-of-Saker strategi för en uppkopplad värld, blir det allt tydligare att dessa konsument prylar räkna även in tech märkets något mer dold agenda företag också.

Jag hade en chans att sitta ner med Samsungs främsta företag innovation officer Robin Bienfait och Ed Abrams, vice VD för marknadsföring för Samsung STA Enterprise Business Unit, den första officiella dagen av International CES på tisdagen på rik Encore Hotel i Las Vegas att dissekera där Samsung ser sig i företaget tech utrymme just nu.

Här är några höjdpunkter från vår diskussion, redigeras och kondenseras för tydlighetens skull.

Amid meddelanden måndagens hörde vi en hel del om vad Samsung har planerat för den anslutna hem, särskilt runt hemunderhållning, apparater och mobila enheter. Vad gör Samsungs strategi för Internet-of-saker betyder för företag?

Abrams: Internet-of-saker är en mycket relevant ämne från en B2B perspektiv. Internet-of-saker kommer att driva framgång saker du höra om runt stora data och analyser, så att molnet mer effektivt.

När vi tittar på B2B, vi unikt positionerade för att ta allt från front-end erfarenhet på enheten, oavsett om det är en bärbar dator eller bärbar, tillbaka genom ansökningarna, service och support, och lösningarna för att få allt detta informationen håller för kunder på ett sätt som gör det möjligt för dem att få tillgång till och aktivera den.

Många företag och verksamheter säger: “Ja, vi får information, data och insikter. Men hur jag ge det?” Det är Samsungs differentiator. Vi förstår våra erfarenheter i konsumentutrymmet och B2B utrymme i hur man levererar dem i flera format på ett sätt som är relevant och praktiskt för kunderna.

Bienfait: Det enkla sättet att säga det är våra B2B-kunder vill vara närmare till sina konsumenter. Inte bara de konsumerar, specifikt, men möjligheten att konsumera dessa funktioner.

Under loppet av de senaste fem till sex år, folk var oroliga att föra rörlighet Insides företag. De måste verkligen börja bygga sin digitala strategi, mobilisering strategi tankeprocess med att slutanvändaren i åtanke – den person de försöker tjäna utanför.

Alla av oss lever dubbla liv, men vi alla måste arbeta någonstans, vare sig det är för oss själva eller ett stort företag. Vi måste se till att vi ska ansluta dessa företag med sina slutanvändare. Tekniken börjar konversationen.

Vilka är några av de största hindren fortfarande inför acceptans och uppmuntran av Internet-of-saker på arbetsplatsen, nämligen runt enheten och datasäkerhet?

4 affärstrender att styra dem alla;? Virtual reality ansikten fem hinder, Samsung smarta tv-apparater kommer alla att sakernas kompatibla, De coolaste robot trender CES, Möt årets konstigt, underbart och sämsta tech, som sakernas Internet tar centrum, blir säkerhet förlorade i kulisserna, Hur man dominera CES 2016

Bienfait: jag faktiskt kallar det Enterprise-of-saker. En hel del saker du ser i konsumentutrymmet, vill företaget att använda och lära sig. Företaget försöker lista ut hur man blir en snabb adopter. Ibland är det den typ av verksamhet. Om du är i en mycket reglerad utrymme, du kommer att förbjudas från vissa tidiga adopter saker.

Vad vi vill kunna göra är att komma in och hjälpa kunden att göra denna omvandling, lyfter relationen så att de inte ska behöva hantera de olika delarna utan konsumera kapacitet och bidra till att skapa nya kanaler. En hel del av dessa kunder inte använder mobila kanaler för att driva nya intäkter och kommunikationer.

Ibland har de att bli av med smärtpunkter, disparata funktioner. Det finns saker som vi kan göra för att elimineras det. En del av att elimineringen börjar med att integrera funktioner.

En av de senaste uppdateringarna för Samsung Knox ingår integrationen av Centrify moln identitets- och åtkomsthantering verktyg höstas. Vad kan vi förvänta oss för Knox 2015?

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Fler CES 2016

Bienfait: Att vara i företaget världen, du måste ha en säkerhetsarkitektur. Vi är på Knox 2,0, en hel del samarbete mellan oss, Google, och EMM. Vi arbetar mycket nära med alla.

Debuten av Samsung 360 Tjänster för företag klienter såg lite som ett svar på partnerskapet Apple-IBM 2014. Hur Samsung se sig i denna allt mer trångt utrymme? Vilka är de rivaler? Vem ger den största potentialen för samarbete?

Bienfait: Att bygga en tjänst är ett företag, och det är att få oss att förstå B2B-kunder bättre. Det är annorlunda. Vi är ett öppet ekosystem. Vi vill se till att vi hjälper våra företagskunder företag så att vi kan vara att en hand för att skaka att komma över flera flygbolag, flera plattformar, smärtpunkter, hjälpa dem med programdistribution.

experterna ge dig fullständig täckning från 2015 International CES, och skura utställningslokalen golvet för de hetaste nya tekniska prylar runt.

Vi kommer inte att göra allt själva, men vi vill vara med de bästa av de bästa vid bordet. Vi har fler än 100 partners. Jag kunde inte peka ut en enda. Det beror på vad du försöker göra. I vissa fall kan våra företagskunder har relationer med dessa parter. Vi är där för att se vad som fungerar bra.

Abrams: Du är inte låst till en relation, ett partnerskap. Vi har möjlighet att få rätt partner beroende på kundens behov, oavsett om det är en etablerad relation eller ett specifikt behov.

Till exempel, kan det vara på försäljningsstället. Säger att de vill ta en tablett till point-of-sale och få personen som står bakom Kassaapparat ut från bakom det. Vi skulle kunna arbeta på en typ av point-of-sale och få någon som sköter point-of-sale innehåll eller säkerhetslösningar från Knox att låsa point-of-sale information när säljaren rör sig i butiken.

Tillbaka i november, Samsung nickade mot mobil vård och B2B som viktiga områden för företagens tillväxt. Vilka framsteg har gjorts sedan dess och vad kan vi förvänta oss i 2015?

Abrams: När vi tittar på våra 2020 affärsmål, är B2B marknaden en avgörande faktor för att härleda framgång som en organisation. Vi gör förändringar internt och externt för att främja tjänster och lösningar som vi tror kommer att accelerera allt vi gör för att hjälpa kunder inom B2B.

Du typ av separerade B2B och sjukvård, och vi ser inte på det sättet. Ja, det finns fem viktiga industrier vi vill se till att vi levererar tjänster och lösningar till: sjukvård, detaljhandel, finansiella tjänster, utbildning, och regeringen och den offentliga sektorn.

Vi vill täcka alla branscher där ute. Men när man talar om de två andra pelarna i teknik och specifika lösningar, vi tittar på de fem industrier att leverera kapacitet. De representerar de största B2B möjligheter.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer