Där Linux regler: Superdatorer

Den senaste Top 500 Supercomputer lista är ute. Vid mycket tip-top, hittar du Tianhe-2. Detta superdator, som utvecklats av Kinas National University of Defense Technology, är ännu en gång, världens snabbaste superdator, med en kapacitet av 33,86 petaflop / s (biljarder beräkningar per sekund) på Linpack benchmark. Även på toppen, eftersom det har varit mer än ett decennium nu, du hittar Linux.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå;? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

När det gäller superdatorer, Linux är operativsystemet val och det har varit sedan 2004. Den senaste round-up av världens snabbaste datorer understryker bara hur dominerande Linux är i superdatorer.

I November 2013 notering, 482 av världens främsta superdatorer kör Linux. Operativsystemet fri, öppen källkod följs av Unix, med elva, fyra system med en blandning av operativsystem, två med Windows och ett enda system som kör BSD Unix. Det är en fördel med 96,4 procent för Linux till 3,6 procent för alla andra, om du håller poäng hemma.

De allra flesta av dessa Linux hot-rod datorer använder klusterarkitekturer med 86,4 procent. Endast 15,4 procent använder ett massivt parallell processor (MPP) design.

En släkt utveckling bakom högvatten av Linux, är att de flesta av dessa superdatorer använder AMD och Intel-kretsarna. För att vara exakt, 82 procent använder Intel Xeon chips med Xeon E5 Sandybridge processor täten. 9 procent använder AMD Opteron och 8 procent använder IBM Power-processorer. Alla dessa marker kan, och gör, kör Linux på superdatorer.

Drygt 10 procent av superdatorer, 53, användning accelerator / co-processorteknik. Av dessa 38 använda NVIDIA chips, 13 system med Intels Xeon Phi och två användning ATI Radeon.

Framöver de superdator testare är väl medvetna om att Linpack benchmark är daterat. Jack Dongarra, framstående professor i datavetenskap vid University of Tennessee, skaparen av TOP500 och Linpack uppfinnare, arbetar på en, ny superdator riktmärke: High Performance konjugat Gradient.

Vi har inte ett datum ännu för då HPCG visas. Vi kan dock vara säker på att när det verkar kommer Linux fortfarande vara toppen superdator operativsystem.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

SC13: Top500 listar världens snabbaste datorer, Linux fortsätter att styra superdatorer, 20 stora år av Linux och superdatorer, Top500 ledare tillkännager nya superdator riktmärke, Parallella: The $ 99 Linux superdator

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, hårdvara, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner