Den öppna internaliseringen av Microsoft

När Ed Bott skrev nyligen om hur, Microsoft verkligen tar en ny väg, han nämnde många viktiga punkter, men jag tror att han missade kanske den viktigaste tekniskt sett allt: Microsoft slutligen verkligen omfamna öppen källkod.

Under åren har Microsoft, trots att kämpa med Linux och andra open-source-program, aldrig skyggat från att använda programvara med öppen källkod när det var att företagets advanage. De bara aldrig pratat om det.

Till exempel Windows första användningen av TCP / IP i NT 3.5x och Microsofts första versioner av HotMail var båda baserade på FreeBSD. För det mesta, men Microsofts offentliga attityd kan sammanfattas med Steve Ballmer ökända 2001 citat som “Linux är en cancer.”

Det var då. Det är nu.

Idag, säger Microsofts vd Satya Nadella att, Microsoft älskar Linux.

Detta var inte en plötslig förändring som bara hände eftersom Ballmer äntligen visat dörren. Nej, har denna förändring kommer i år.

Under 2008 Sam Ramji, då Microsofts chef för plattformsteknologi strategi, sade “Microsoft öppen källkod strategi är inriktad på att hjälpa kunder och partners att lyckas i dagens heterogena tekniken världen.” Under 2011 såg Microsoft att molnet kommer att byggas till stor del på Linux och de var en topp Linux bidragsgivare.

Microsoft förutsåg framtiden korrekt. Anledningen Nadella “älskar Linux” är att 20 procent av operativsystem som körs på Microsofts Azure moln är Linux variationer. Jag skulle inte bli förvånad i alla fall om de kommande månaderna Microsoft tillkännager det kommer att stödja Red Hat Enterprise Linux (RHEL) på Azure.

Den verkliga förändringen är dock inte bara att Microsoft använder Linux och öppen källkod för att främja sina egna program. Nej, det är att Microsoft stöder aktivt open-source projekt som konkurrerar med sina egna program och är öppen sourcing en del av sin egen kod.

Till exempel har Microsoft samarbetar med Canonical, Ubuntu Linux moderbolag, för att få, Windows Server till Openstack, en Azure konkurrent. Detta skulle aldrig ha hänt i Ballmer eller Gate regim.

Och, kanske mest häpnadsväckande av allt, är Microsoft planerar att öppna källkod sin fulla server-side.NET kärna stacken och, port till Linux och Mac OS X.

Nu – detta är häpnadsväckande. Vi har alltid known.NET kan köras på Linux. Miguel de Icaza, grundare av GNOME Linux gränssnitt, har tillbringat år bringing.NET till Linux under Mono-projektet. I själva verket är de Icaza nu en av medlemmarna i Microsoft sponsrade open-source.NET Foundation.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå;? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Microsoft att öppen källkod mer of.NET, och föra den till Linux, Mac OS X, varför Microsoft älskar Linux, Undersökning visar fyra av fem utvecklare nu använda öppen Microsofts öppen sourcing of.Net: Ryggen berättelse, det är verkligen en ny Microsoft

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Det är inte att säga att Mono och Microsofts nya open-source.NET kommer att slås samman. Som de Icaza förklarade i en intervju, “The full.NET Framework levereras med Windows så att det har en ganska hög uppsättning regler för bakåtkompatibilitet. Så de inte kommer att ta patchar eller engagera samhället på att en. Vi kommer att använda detta för att förbättra Mono, men det är en skrivskyddad tillvägagångssätt “.

Nu är sanna cyniker redan säga saker som “Microsoft är bara gör detta för att än en gång” Embrace, förlänga-och släcka “” sina fiender.

Du får inte mycket mer cynisk än jag gör när det gäller Microsoft, men jag tror inte att det är vad Microsoft gör den här gången.

Microsoft 2014 är inte det onda imperiet av 90-talet och 2000-talet. Denna Microsoft kan inte längre diktera villkoren för slutanvändarna. Titta noga på vad Microsoft gör.

Inte bara är det att arbeta med open-source projekt och öppna sourcing sin egen kod, det föra dess flaggskeppsprogram, till exempel Office, under, Office 365 skepnad till iPhone och iPad, och, Android tabletter.

Dagens Microsoft är ett företag som inser att det måste arbeta med sina konkurrenter snarare än att försöka begrava dem. Nej, jag gör inte ett skämt. Jag tror verkligen att Microsoft återuppfinna sig själv.

Nu, om detta öppen källkod vänliga nygamla kommer att lyckas är en annan fråga. Som sagt, jag tror att denna nya väg är mycket mer sannolikt att bli framgångsrika än att försöka hålla fast vid sina gamla monopol sätt. Dessa dagar är klar. Vi får se hur dessa nya dagar träna.

 Berättelser

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner