Den stora konvergens

En varp hastighet historia av digital affärsinformation samarbete tar oss från den spröda på lokala Ethernet datorsystem lokalt nätverk till början av banan 1,0 bom och byst, vidare till bredband och mobila revolutionen och webb 2.0 oss läsa skriva webb anslutna nät … som sedan muterade att bli vår socialt nätverk och spårade planet.

Som social, mobil, apps, analys, och moln (SMAAC) konvergerar i affärsplanering komponenter centrerad kring kundengagemang och andra fashionabla resultat, har det ofta varit svårt för planerare att sätta ihop pusselbitarna för att uppnå synen på grund av affärsenheten balkanisering.

Gräsrots viral upptag av den gamla företagande 2,0 verktygslådor var till stor del på grund av ren frustration med oflexibla verktyg företag, som såg allt arkaiska jämfört med konsument webb- och mobil explosion. Spola fram till idag, och många av dem ad hoc företaget 2.0 / sociala miljöer har inte planerat runt djupa eller väl genomtänkta fundament för att kunna överleva i vår mer sofistikerade värld.

Vad var blanka och nya och ändamålsenliga för fyra år sedan har ofta gått igenom ett stort antal företags omorganisationer och personalbyten, vilket resulterar i betydande grupper av människor samtala i digitala miljöer som har förlorat sin känsla av mening med tiden bortom informella vatten svalare hubbar och vätske kunskap fånga platser.

ESS (Enterprise Social Software, ibland också förvirrande kallas Enterprise sociala nätverk av vissa analytiker) bör logiskt vara den centrala ryggraden av den potenta SMAAC konvergens, med analys, data, kontextuella kunskap och insikter som matar in i centrum av verksamheten från de olika digitala biflöden vid kanterna av utbudet företag.

Mark Benioff sålt denna storslagen vision som en leverantör verktyg planen med Salesforces “Socialt företagande” meddelanden fram till förra året, till stor del kommer från en rip och byt perspektiv. De flesta företag har lager av teknik som ägs av många olika delar av företaget, vilket gör helhets förändring svårt att uppnå utan koncentrerad och klar top-down direktiv och mål.

Marknadsföringsbehov och budgetar är mycket attraktiv för verktyg leverantörer och deras partners på grund av korta horisonten behov och mål och brådskande att hålla dig ajour med den snabbt föränderliga social marknadsföring världen, vilket resulterar i en snabb väg till försäljning sits licens. Nackdelen med dessa kund konversation fokuserade episoder har varit kortsiktighet och snabb ledarskap och ändrar riktning (den genomsnittliga CMO varar cirka 18 månader).

Den enorma fokus på att lyssna på och engagerande framtidsutsikter och kunder i dialogen har oundvikligen lett till så många strategiska och taktiska villospår som framgångar, och utan tvekan skyms de mer grundläggande utmaningar som anställd och delägare engagemang.

Där individer väljer att umgås i den ständigt föränderliga digital social virvel på sin tid är en helt annan dynamik få människor att interagera och dela information med varandra runt arbets mål. Identitetshantering, styrning och efterlevnad vävstol stor som föregångare förutsättningar för samarbete, och dessa dynamik måste strömma genom en ESS-plattformen (vanligtvis bundna till system för dokumentation) för att uppnå den mycket citerade begreppet “system av engagemang” gjordes populär av Geoffrey Moore.

Många av de nu mogna samhällsinriktade ESS verktygssatser är inte ändamålsenlig för att uppnå detta nya SMAAC verklighet i skala, trots allt skärande marknadsföring hype och sändning opinionsbildning. De nuvarande verktygssatser tenderar att vara fantastiskt för specifika projekt, så länge det finns fokus och människor förvaltning och mål på plats – nästa generation av ESS-plattformar måste aktivera den stora SMAAC konvergens utan att vara i vägen som en punkt lösning för samhällen .

Som vår sociala digitala världen mognar globalt distribuerade arbetskraft – ofta arbetar på distans – har allt större behov att fungera i stor skala både inne, över och utanför brandväggen. Vi går in i en ny era där utformningen enhetliga arbete upplevelser som föregriper den accelererande konvergensen av social, mobil, apps, analys och moln har fått en ny aktualitet.

Punktlösningar fortsätter att ha stort värde, men kollektiv intelligens och smidighet i stor skala blir allt viktigare och kommer sannolikt att vara ett stort företag differentiator under de kommande månaderna.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport