SAP planerar att skära 3.000 jobb, 2009 ses som en utmaning

SAP sade på onsdagen att det kommer att skära 3.000 jobb som 2009 kommer att “fortsatt utmanande” och erbjuda “begränsad sikt.

Uppsägningar är utformade för att spara 300.000.000 till 350.000.000 euron inleddes under 2010, sade företaget i ett uttalande. Efter nedskärningar, kommer SAP har cirka 48.500 anställda i slutet av 2009. SAP inte ange vilka avdelningar skulle bli träffad.

I ett brev till de anställda, co-VD Henning Kagermann och Leo Apotheker skrev

Trots dramatiskt försämrade marknadsvillkoren sedan september, har vi uppnått goda resultat under hela året. Detta har bara varit möjligt på grund av de anmärkningsvärda ansträngningar av alla anställda, och vi vill uttrycka vår tacksamhet till er alla för detta. Till skillnad från tidigare år, som kännetecknas av tvåsiffriga tillväxttal, är utsikterna för 2009 helt annorlunda.

Av denna anledning måste vi intensifiera våra kostnadsbesparande insatser genom att genomföra ytterligare åtgärder. Efter en uttömmande och grundlig utvärdering av alla alternativ, har vi kommit fram till att en minskning av antalet anställda är nödvändig. Detta är inte ett lätt steg för oss att ta, och vi är fullt medvetna om konsekvenserna av detta beslut.

Som SAP är ett globalt företag, kommer vi att överväga varje region och bransch på alla nivåer. Vi söker rättvisa lösningar enligt vedertagen praxis, och vi kommer att göra denna process så transparent som möjligt. Det är vi skyldiga våra medarbetare. Vi planerar att minska antalet tjänster globalt från 51.500 till 48.500, dra full nytta av förslitning som en faktor för att nå detta mål. I länder med arbetstagarrepresentanter har vi inlett kontakt med relevanta arbetstagarrepresentanter organ. Detta bör göra det möjligt för oss att minska de årliga personalkostnaderna med 300 – 350 miljoner euro de följande åren. Så länge som den specifika regionala rättsliga förhållandena tillåter, kommer det inte vara en lön runt 2009.

SAP: s fjärde kvartalet visade ett visst tryck och företaget avböjde att ge en prognos för programvara och tjänster intäkter för 2009. SAP nämnda totala intäkter för det fjärde kvartalet var 3,48 miljarder euro, vilket upp från 3,24 miljarder euro per år sedan. Men programvaruintäkter minskade med 7 procent 1,32 miljarder euron. Rörelsemarginalen förbättrades däremot till 36,6 procent från 34,2 procent ett år sedan. Nettoresultatet var 850.000.000 €, upp från € 752.000.000 ett år sedan.

För 2008, SAP levererade totala intäkter på 11,5 miljarder euro, vilket med 13 procent från 2007. Nettoresultatet var 1880 miljoner under 2008, en minskning med 2 procent. Rörelsemarginalen för 2008 var 24,6 procent ned från 26,7 procent under 2007. Det fanns några rörliga delar för SAP 2008 som företaget integrerade BusinessObjects, ett förvärv som stängde i början av året. Samtidigt SAP investerat kraftigt i sin mjukvara som en tjänst svit – BusinessByDesign.

I ett uttalande, SAP co-CEO Henning Kagermann summerade

2008 kan beskrivas som ett år med två helt motsatta halvor, där en stark första halvlek var mycket störda sent i tredje kvartalet i början av den värsta ekonomiska och finansiella krisen i världen har bevittnat i årtionden.

SAP siffror sin marknadsandel är 32,8 procent bland kärn företag programleverantörer.

Några viktiga diagram från SAP: s presentation

Omsättning per region (klicka för större bild)

2009 Utsikterna

se även

Video: 3 tips för att anställa Millennials

SAP: s partiella pris reträtt: Ett tecken på vad som komma skall, SAP: s Apotheker: “Happy John Wookey anslöt” Business har inte blivit sämre, SAP drar utsikterna “mot bakgrund av den osäkerhet”

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer