Second Life Lessons: Vad Linden Lab gör annorlunda med sin nya VR-plattform

(Linden Lab)

På höjden av buzz kring Second Life 2006, en del tyckte den virtuella rymden kan en dag vara större än Microsoft Windows. Men folk tappat intresset för plattformen, och de återstående användarna blev ofta ändan av skämt. Plattformen fortfarande existerar – i själva verket, innehållsproducenter och företag på plattformen samlas ca $ 60 miljoner dollar i intäkter förra året – men Second Life revolution som föreslogs aldrig hände.

Med tanke på att historia, det finns sund skepsis om den framväxande virtuell verklighet industrin. Enligt en prognos från Digi-Capital, kan VR vara en $ 30 miljarder verksamhet genom 2020, men det finns flera variabler som lätt skulle kunna ändra den bana.

Lind Lab, företaget bakom Second Life, har fått lite unik inblick i vad som gör en virtuell värld framgångsrik – och vad gör ont dess framgång.

Vi är mycket lyckligt lottade att ha mer än ett decennium av erfarenhet av vad folk vill göra när de fördjupa sig i en digital värld “, säger Linden Lab VD Ebbe Altberg. Även om det finns några” riktigt bra saker “om Second Life finns även “en massa saker som verkligen begränsas hur framgångsrik Second Life kan vara,” tillade han. “Det kunde ha varit mycket mer framgångsrika.

En viktig faktor som skulle kunna hindra införandet av virtuell verklighet är helt enkelt brist på innehåll.

Virtual Reality och Augmented Reality kommer att vara användbara för långt mer än bara spel.

Med sin nya VR-plattform, är Linden Lab syftar till att lösa det. Kallas Project Sansar, den plattform som gör det möjligt för nästan alla användare – oavsett teknisk skicklighet – att bygga sin egen VR innehåll på en mycket låg kostnad. Plattformen är faktureras som “WordPress eller YouTube VR.”

Föreställ Internet utan lättanvända webbpublicering eller blogg verktyg, eller att kunna ladda upp dina videoklipp att strömma till världen “, säger Altberg.” Det skulle vara en ganska tomt utrymme, eller bara en massa stora företag med djup fickor. Lyckligtvis kan ganska mycket någon uttrycka sig på Internet idag, och med VR, det är inte riktigt sant.

Med Project Sansar är Linden Labs effektivt lovar att bygga motsvarande ett massivt multiplayer online-plattform (MMO) – ovanpå som vem som helst kan bygga sin egen uppslukande upplevelse. Företaget öppnar den nya plattformen till ett begränsat antal personer i augusti, med målet att göra den tillgänglig för världen i stort i början av nästa år.

Skapare behöver inte oroa sig för att räkna ut hur man värd och distribuera sina skapelser [eller] värd sina egna servrar “, säger Alterg.” Istället kommer de att kunna helt enkelt publicera sina alster till vår moln, där de kan vara lätt upptäckas och nås av sin publik.

Projekt Sansar kommer att bli en helt annan produkt än Second Life, sade Altberg – “Vi hade aldrig hänvisa till det som 2,0, eller något liknande” – men han ändå i detalj hur Second Life informerade utvecklingen av den nya uppslukande plattform

För att förstå potentialen i Second Life, måste du gå direkt till Second Life världen. “Tänk om det enda sättet du kan konsumera YouTube-videor var att gå till YouTube.com och söka efter saker” Altberg förklaras. Sansar kommer inte vara så. Dess innehållsskapare kommer att kunna dela tillgång till sin VR erfarenhet som de skulle dela något annat innehåll.

Samtidigt är Second Life i grunden en skrivbordsprodukt. Sansar innehåll kommer på samma sätt att fungera på en dator utan hårdvara VR krav (dock naturligtvis inte omslutande), men det är också utformad för att stödja Oculus Rift och HTC Vive.

Vi ännu inte vandra ut för att stödja mobil VR, eftersom hästkrafter finns bara inte tillräckligt för att ha verkligen en uppslukande social interaktiv upplevelse tillsammans “, säger Altberg.” Den dagen kommer, men jag vet inte om det är två år eller tre år bort.

Second Life byggdes på en ganska ad hoc-basis med “massor av kockar i köket”, säger Altberg. Det är helt enkelt inte genomförbart när du pratar om att bygga en plattform som körs på 90 bildrutor per sekund. “Med Sansar, tar vi en mycket produkt design strategi från början”, säger han. En del av att bygga plattformen från grunden innebar att bygga en anständighet renderingsmotor, så Sansar kan göra användarskapat innehåll medan tillförlitligt uppnå optimala bildfrekvenser.

iPhone, varför varje iPhone 7 spec och ryktet pekar på virtuell verklighet, Virtual Reality, Qualcomm rullar ut fristående VR headset referensdesign, hårdvara, Google uppgift lansera Daydream VR plattform i “närmaste veckorna, Windows 10, Microsoft ett klargörande sin Windows 10 blandad verkligheten färdplan

Ju mer avancerade plattformen kommer också att möjliggöra ett obegränsat antal användare att dela en upplevelse, medan Second Life erfarenheter cap fart på 70 eller 75 användare. Till exempel, Texas A & M byggt en Second Life kemilabb – men en gång fanns ett tiotal elever som använder det, var det helt enkelt full.

I Sansar, skulle det vara möjligt för någon att skapa en kemilabb, satte den på marknaden och för vem som helst att hyra en version av det “, sade Altberg.” Nu, som en skapare av en upplevelse, kan jag ha varje skola på planeten hyra den och använda den självständigt.

Plattformen är inte öppen källkod, men det kommer att vara kompatibel med branschstandard verktyg. Till exempel kommer skaparna att kunna ladda upp ett antal vanliga 3D-filformat (t.ex. as.fbx and.obj) och skript kommer att ske med C #, snarare än ett språk som är unik för plattformen.

I Second Life kan en person eller företag spenderar nästan $ 300 per månad att vara värd ett utrymme (det är halva priset för lärare och ideella organisationer, men det är fortfarande en rejäl summa). Altberg lovade att vara värd en Sansar erfarenhet kommer att kosta i “tiotals dollar” per månad. Det är billigare än Second Life, och det är naturligtvis billigare än vad det skulle ta att bygga en egen MMO plattform från grunden.

speciell funktion

Samtidigt planerar Linden Lab på “fånga mer av BNP” som genereras från Sansar. Med Second Life, företaget verkligen inte tar någon nedskärning av de pengar som genereras.

Second Life “har en mycket hög fastighetsskatt och i princip en nollkonsumtionsskatt”, säger Altberg. “Med Sansar vill vi fastighetsskatt att vara så låg som vi kan göra det och dela lite mer i konsumtionen av varor och tjänster.

Varför var iPhone 7 spec och ryktet pekar på virtuell verklighet

Qualcomm rullar ut fristående VR headset referensdesign

Tillgång och innehåll upptäckt

Google uppgift lansera Daydream VR plattform i “närmaste veckorna”

Microsoft införs en komplettering av sin Windows 10 blandad verklighet färdplan

Kvalitet, användarvänlighet och skalbarhet

Prissättning och affärsmodell