Separation av “kyrka” och tech

Google nyligen startade sin “Legalize Love” kampanj, inriktning Singapore och Polen som de två första länderna för lansering, att avkriminalisera homosexualitet och mästare rättigheter för par av samma kön.

Enligt en rapport från Dot429.com, sade en Google-representant initiativet syftar till att främja “säkrare” för homosexuella personer “inom och utanför kontoret”. Rapporten vidare citerade Googles chef för mångfald, Mark Palmer-Edgecumbe: “Singapore vill vara ett globalt finansiellt centrum och världsledande, och vi kan driva dem på det faktum att vara ett globalt centrum och en världsledande innebär att du måste behandla alla människor samma, oavsett deras sexuella läggning.

Jag är pro-val och är övertygad om att alla har rätt att välja det liv de vill leva och prenumerera på någon trossystem de bäst relatera till. Så jag helt stödja det Legalize Kärlek kämpar för, men jag undrar om konsekvenserna när tech jättar som Google ta ställning till sociala frågor.

I en rapport som vi körde på onsdag, Dennis Driscoll från National University of Ireland s Schoold of Law, sade framstående IT-organisationer som Apple, Google och Facebook har potential att, upplysa “samhället.

Enligt Driscoll, konsumenter i industriländerna var allt berörda företag från vilka de köper varor och tjänster visade god företagens sociala ansvar (CSR). Han tillade inom en snar framtid, alla organisationer måste redogöra för sin “sociala värde” och inte bara ekonomiska resultat.

Problemet är dock definitionen av “samhälleligt värde” och “bra CSR” varierar mellan individer, samhällen och länder. Vad som kan anses acceptabelt socialt värde i en mycket väl kanske inte i en annan. Till skillnad från IT-världen, där en bit av teknik kommer att fungera densamma oavsett var den används, är världen inte homogen och förmodligen aldrig kommer att bli.

Om Driscoll är rätt, och konsumenterna vill företag från vilka de köper varor och tjänster för att ha god CSR, kan effekterna gå åt båda hållen. Konsumenter som inte håller med Googles inställning till homosexualitet inte längre vill använda eller köpa sin teknik.

Han noterade också att företagen har “sina egna passioner”, men vad händer när dessa enheter byter vd – en vanlig företeelse i den tekniska verksamheten landskapet – och de nya cheferna får eller inte får stödja organisationens befintliga sociala hållning?

Vissa religiösa grupper också skulle visa Googles Legalize kärlek kampanj i en fördelaktig dager. Och de kan se det som mer anledning till oro med tanke på den potentiella påverkan tech jätten har via sin stora, och mycket stark, fotavtryck över hela världen.

Det är samma skäl jag övervakar trossystem mitt lands viktigaste politiska ledare prenumerera på eftersom det kan påverka den typ av socialpolitik min regering genomför. Och det är anledningen till separationen mellan kyrka och stat har antagits i flera länder.

Som jag ser det, är det dock en affärsrisk företag antar när de väljer att ta en offentlig hållning i sociala frågor som har starka motsatta läger. Konsumenter som inte håller med en teknisk företags sociala hållning kan helt enkelt välja att bojkotta sina tjänster, till skillnad från regeringar och samhällen där det kan ta mycket längre och mer omständlig process att åstadkomma förändring.

Gilla det eller inte, fler och fler företag – tech eller på annat sätt – kommer att ta positioner i stöd eller protestera mot politik och sociala frågor, antingen därför att dessa kan ha direkt inverkan på deras verksamhet som Sopa räkningen eller helt enkelt eftersom företagen prenumerera till ett visst “socialt värde”.

Det är deras privilegium, deras val att göra och en affärsrisk de måste ta.

Instämmer eller inte, som konsumenter, kan vi åtminstone välja att rösta med vår plånbok.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport