StarHub lanserar sociala medier övervakning lab

Singapore telco StarHub har lanserat en social mediebevakning möjlighet att förbättra sin kundservice.

Kallad Social Hub, kommer centrum att utnyttja en, kundvård programvara, som integrerar olika sociala medier verktyg för övervakning i en gemensam instrumentpanel och gör det lättare att spåra svarstider. Telco övervakas tidigare manuellt och svarade på kundernas frågor på olika plattformar.

Från att besluta när och hur att svara på en fråga eller ett klagomål på Facebook, att spåra var i Singapore mobil, betal-TV eller bredbandsanslutningar påverkas genom, plats märkta tweets, levererar Social Hub de uppgifter vi behöver “, säger Darren Choo, StarHub assistent vice VD för social Customer Relationship Management, i ett uttalande.

Choo lagt företaget skulle nu kunna identifiera konversation känslor och att märka kunder som varumärke förespråkare och potentiella påverkare.

Social Hub är närvarande befinner sig inom sitt callcenter och kommer att flyttas till företagets nya lokaler på, MediaHub, 2016. Dess kommande anläggningen kommer samverka sociala medier analytics labb med en adaptiv produktionsstudio, som kommer att stödja dess, betal-TV företag . Dessa två anläggningar kommer att arbeta hand i hand för att förbättra “live” TV-produktion baserad på realtid sociala medier konversationer.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst