Windows 8.1 är här: Kan det vinna över skeptiska PC köpare?

Om du kunde syntetisera ett års värde av blandade recensioner i några få ord, skulle Windows 8 förmodligen koka ner till dessa tre: förvirrande, motsägelsefulla, och oavslutade.

Gallery Tour

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå;? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Idag, nästan exakt ett år efter leverans Windows 8, släppte Microsoft sin efterträdare. Windows 8.1 (en gratis uppdatering för Windows 8 användare) har nu den enorma utmaningen att återställa sin föregångare skamfilade image och övertygande konsumenter och företag som nya Windows-drivna hårdvara är ett smart val.

Jag har tillbringat de senaste månaderna med Windows 8.1 Preview och den slutliga leveranskoden på en mängd olika enheter: traditionella stationära och bärbara datorer, allt-i-ett med pekskärmar, och tabletter och berörings aktiverade enheter i många former och storlekar .

Förra veckan, när jag förberedde att skriva den här artikeln, rullade jag tillbaka några av dessa maskiner till sin ursprungliga installationen, och återvände till Windows 8 för ett par dagar. Den erfarenheten var tillräckligt för att bekräfta för mig att förändringarna i Windows 8.1 är betydande och gå en lång väg mot att övervinna de invändningar som early adopters var tvungen att Windows 8.

Om du kör Windows 8, vill du definitivt detta gratis uppdatering. Om du tittat på Windows 8 och sade “Nej tack” de nya funktionerna och omfattande förbättringar i den här versionen gör det värt en andra titt. Här är vad du hittar inuti.

De nya funktionerna, nya appar och förbättringar i Windows 8.1 förmodligen inte kommer att vara tillräckligt för att vinna över diehard haters. Om du tror att Windows 8 designen var en skarp sväng i fel riktning, bör du nog sluta läsa nu. Men för någon som trodde Windows 8 var i grund och botten en bra idé, dåligt utförd, Windows 8.1 är värt en allvarlig titt.

Windows 8,1 har fördelen av att ankomma på ett mycket mer inbjudande ekosystemet än sin föregångare inför. När Windows 8 lanseras, de flesta av de nya enheter med pekskärm den var avsedd för var fortfarande på ritbordet. De som fanns tillgängliga för försäljning var oftast prissatta alltför hög. Idag finns det ett mycket brett urval av aggressivt prissatta touchscreen bärbara datorer, tabletter och allt-i-ett från nästan alla PC OEM.

Dagens offentliggörande general tillgänglighet, eller GA, i MicroSpeak-spelar ingen innehåller alltför många överraskningar. De flesta av de nya funktionerna redan i Windows 8.1 Preview, som har varit allmänt tillgänglig i mer än tre månader. Några extra funktioner gjorde sin debut i RTM-koden, som har funnits tillgängliga för MSDN och TechNet prenumeranter och volymlicenskunder sedan början av september. (För mer information om Preview-utgåvan, se, Hands-on med Windows 8.1 förhandsvisning För en överblick över vad som finns i RTM, se, Windows 8.1 RTM. Vad är nytt, vad är nästa, och den åtföljande galleriet, Vad har ändrats i Windows 8,1 RTM release?

Den verkliga historien i dag är en allmän tillgång till uppdateringen, som ska rulla ut till alla Windows 8 PC under de närmaste 30 dagarna eller så. Tillsammans med det breda ut, är Microsoft tänds back-end-tjänster, inklusive vissa förbättringar i Windows Store och några tillägg till nya program det frakt med Windows 8.1.

I dag till dag användning, Windows 8.1 känns betydligt mer raffinerad än Windows 8. De flesta (men inte alla) av de ojämna kanter av Windows 8 har jämnats ut. Oavslutade bitar är, för det mesta, komplett. Vissa (men inte alla) av de kontroversiella beslut Microsoft gjorde med Windows 8 har återförts, främst beslutet att diket på Start-knappen och fartyg utan online tutorial för att hjälpa nya användare komma över att förvirrande känsla.

I verkligheten är dock avkastningen på Start-knappen endast en liten del av en mycket större berättelse. Målen konstruktion för Windows 8.1 är ganska mycket en fallstudie i invändning hantering.

Överväga dessa all alltför vanliga Windows 8 invändningar.

Windows 8 användarupplevelsen är förvirrande, speciellt på icke-touch hårdvara.

Windows 8.1 mest uppenbara svar på denna invändning är återkomsten av Start-knappen, som åter en bekant inslag på skrivbordet. Du hittar även en handledning på startskärmen samt några tips som visas vid start när du loggar in med ett nytt konto för första gången.

Vad kommer härnäst efter Windows 8.1, Allt du behöver veta om din Windows 8.1 uppgraderingsalternativ, Windows tabletter i utbildning: De ansluter rätt i, Windows ekosystem under 2013 är mer mångsidig än du tror, ​​Windows 8 efter ett år: 21 hårdvara träffar och missar

I Windows 8.1 Start-skärmen får en stor redesign för att göra det lättare att skräddarsy, med ett bredare spektrum av plattstorlekar att rymma fler objekt på startskärmen. Och naturligtvis finns det en kryssruta som låter dig förbi startskärmen och gå direkt till skrivbordet.

Vad du inte hittar är en startmeny, åtminstone inte från Microsoft, som fastnat på sina vapen och lämnade det fältet öppet för tredjepartsutvecklare.

Övergången mellan den nya och gamla Windows erfarenhet är skärande.

En av de största oavslutade bitar av Windows 8 var PC-inställningar app, som omfattade en handfull uppmärksammade inställningar men krävde ett besök till skrivbordet Kontrollpanelen för de flesta konfigurationsuppgifter. I Windows 8.1 listan över tillgängliga alternativ i kontakt vänliga listan PC-inställningar är mycket mer komplett.

Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela, Microsoft, Kan framtiden för Android vara Windows, Windows 10, Windows 10 tips : Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick

Resultatet är kan du oftast välja vilket gränssnitt du vill använda. På en dator där du har ett komplett tangentbord och en mus eller styrplatta, kan du använda skrivbordsKontrollPanelen. På en tablett eller annan pekskärm enhet, kan du använda alternativet PC-inställningar. Det senare är ofta renare och lättare att arbeta med, även på en vanlig PC, som exemplet visar.

Det finns inte tillräckligt appar.

Du kan inte övertyga utvecklare att bygga applikationer för en plattform som inte levererar, vilket förklarar varför Microsoft var tvungen att leverera Windows 8 med en svag sortiment av appar från tredje part och sedan vänta för utvecklare att komma ikapp.

De gjorde problemet värre genom att sända en svag samling av inbyggda program, med post och musik särskilt flagranta exempel.

Efter ett år av utveckling, är valet tredjeparts mycket bättre, men fortfarande svag jämfört med iPad rika utbud. Men med Windows 8.1 de inbyggda program är nu av hög och jämn kvalitet. Mail app, till exempel, är fullfjädrad, med IMAP-stöd och förmåga att dra meddelanden i mappar. Både Musik och video apps förbättrats avsevärt, och även om de har starka krokar till Xbox tjänster de fungerar bra nog som fristående produkter.

Och en massa uppmärksammade appar från tredje part är tänkt att leverera ungefär samtidigt som Windows 8.1. Den efterlängtade Facebook app, till exempel, kom i Windows Store några timmar före den officiella Windows 8,1 lanseringen. Du ser det framträdande på startskärmen efter en uppgradering, nu när Windows Store innehåller stöd för levande plattor.

Vad betyder det för företaget?

De flesta av de tidiga utvecklingsinsatser för Windows 8 fokuserat på konsumentprodukter. Det är inte förvånande, eftersom konsumenterna tenderar att leda marknaden, medan företagskunder är notoriskt långsam att ändra. Men det finns några intressanta nya företaget funktionerna i ugn i Windows 8.1. Listan innehåller en ny funktion som kallas arbetsplats Gå som gör personliga enheter (tabletter och datorer) som ska registreras på en Windows Server 2012-nätverk.

Och säkerhets berättelsen är också uppmuntrande. Utbrett införande av UEFI och Secure Boot princip sätter alla aktuella rootkits i konkurs, och det är svårt att se hur skadlig kod skribenter kan komma runt detta skydd. På samma sätt, det har nu helt integrerat stöd för fingeravtrycks inloggningar. Windows har stött denna teknik för flera versioner, men Windows 8.1 lägger till en konsekvent användargränssnitt. Den biometriska tekniken är också enligt uppgift mer sofistikerade än vad Apple släppt med iPhone 5S, vi får se om hackare kan bryta sig in i Windows 8.1 med hjälp av en plastkopia av ett fingeravtryck.

I själva verket finns det massor av nya saker i Windows 8.1 som borde vara av intresse för IT-proffs, tillräckligt med material för mig att skriva en 140-sida eBook på ämnet. Om dina arbetsuppgifter omfattar företagsnätverkshantering, driftsättning, eller BYOD hantering, bör du ta en titt på Introduktion till Windows 8.1 för IT-proffs. (Det är en gratis nedladdning i PDF-format.)

I slutändan, men Windows 8.1 kommer att stiga eller falla på styrkan i Microsofts OEM-partners. Intels senaste processorer, 4th Generation Kärna (Haswell) och Atom (Bay Trail) erbjuder dramatiskt bättre batteritid än sina föregångare, vilket är viktigt för mobila enheter. Dell, Toshiba och Lenovo är alla frakt snygga 7- och 8-tums Windows 8.1 tabletter i höst, och Acer är på väg att släppa den Iconia W4, thathas en 8,1-tums tablet en mycket bättre processor och skärm än dess svaga första post, W3-810. Och naturligtvis, har Microsoft uppdaterat versioner av sin yta hårdvara som kommer ut nästa vecka.

För alla redan kör Windows 8, uppdateringen till Windows 8.1 är ett måste. Den stora frågan är om ny hårdvara och en spiffed upp Windows 8 kan vinna över konsumenter och företag.

 Berättelser

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Kan framtiden för Android vara Windows?

Windows 10 tips: Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick