Yta Pro 3: Tunnare, lättare, mer flexibel

Med Surface Pro 3, är Microsoft inte ryggar tillbaka från ett slagsmål. Den senaste posten i Surface linje, infört denna vecka vid ett pressevent i New York, tar död mål på ultra-premium, ultralätt segment domineras för närvarande av Apples MacBook Air.

På papper, det är inte ens i närheten av en rättvis kamp, ​​som den nya ytan vinner på nästan varje poäng. Men marknaden inte plocka vinnare och förlorare genom att titta på spec ark. Och ytan Pro 3, medan onekligen lysande i design och utförande, är fortfarande också onekligen udda. Microsoft kallar det “tablett som kan ersätta din laptop.” Om bärbara köpare är redo att göra det språng är en öppen fråga.

Jag tog en lånad Surface Pro 3 hem från dagens händelse. Här är några första intryck, efter bara några timmars användning.

Den här saken är löjligt lätt. Den enda scenen prop på dagens händelse var en old-school mekanisk skala (på bilden ovan). Med typ Täck och ingår penna, är ytan Pro 3 fortfarande 180 gram (cirka 6,5 ​​ounces) lättare än 13-tums MacBook Air.

Det prestation är ännu mer imponerande när man inser den nya ytan Pro har en 12-tums (diagonalt) skärm med en 2160×1440 upplösning. Det är betydligt större än 10,6 tum, 1920×1080 skärm på ytan Pro 2. Och ja, det är en 3: 2-förhållande i stället för 16: 9-förhållande av en typisk bärbar dator. Den resulterande displayen känns mycket mer naturligt i handen när den hålls i stående läge, där dess dimensioner är rent pappersliknande.

De två tidigare iterationer av ytan Pro var obehagligt tjock. Denna utgåva är omöjligt tunn, särskilt när man betänker att det är en Intel Core i5-processor inuti. Ja, det finns en fläkt, men det är en egen design som avger luft i bokstavligen varje riktning genom de tunna ventiler som helt omger tablettens magnesiumhölje. Jag kunde inte höra fläkten eller känner någon luft även när man trycker processorn.

Flera signatur ytegenskaper få betydande förändringar i denna utgåva. Cykelställ, som var begränsad till en 22-graders vinkel i ytan Pro och lagt till en andra vinkel i ytan Pro 2, använder nu en friktion gångjärn som kan stanna vid någon vinkel från noll till 150 grader. Fullt utdragen, det rekvisita den övre kanten av skärmen upp med bara ett par inches, perfekt för visning av filmer.

Nätaggregatet har en helt ny magnetkontakt som ersätter ibland-balky fem stift utformningen av tidigare ytor. (På nedåtsidan, innebär att de gamla nätaggregat kommer inte att fungera med den nya modellen, och vice versa.)

Styrplattan, en annan källa till klagomål är helt omgjorda i $ 129 Typ Cover för Surface Pro 3. I mitt korta test var smidig och exakt.

Tidigare Surface Pros ingår en Wacom digitizer med penna. Surface Pro 3 använder en N-Trig digitaliserare och en penna som par via Bluetooth. Pennan (medföljer varje utgåva) kräver ett batteri och lagras i en liten slinga på vänster sida av typ Cover.

Pennan har en smart knapp på toppen som fungerar som en fjärrkontroll. Tryck på den knappen en gång, som om att klicka på en kulspetspenna, och det vaknar enheten och laddar Microsoft OneNote. I scenen demo, en dubbel-kran av pennan knappen sparas den aktuella skärmen till OneNote, vilket ger snabb delning och redigering, en funktion som jag inte testa.

Den största stötestenen för en del blivande köpare kommer att vara att cykelställ, som är mycket mer flexibel än tidigare, men fortfarande kommer att känna sig mer obekväm i knät än en konventionell vikbar design. (Det finns en anledning som de kallar dem bärbara datorer.) En annan konstruktion förändring som hjälper är en liten tweak till typ Cover, vars överkant nu vänder upp och klämmer till botten panel displayen magnetiskt. Det gör tangentbordet betydligt styvare och lägger några ergonomisk lutning samt.

En funktion som jag inte kunde testa prestanda 42 watt-timmars batteritid, som enligt uppgift kan pågå i nio timmar stadig användning och, ännu viktigare, kan hålla sin laddning i standby-läge för upp till ett år.

Om du gillade de tidigare iterationer av ytan Pro kommer du utan tvekan älskar förändringar i denna, den tredje upplagan. Om du var avskräckta av typ Omslag eller heft av tidigare versioner, de förbättringar här gör det väl värt ett nytt utseende.

Den verkliga frågan är om det finns tillräckligt välbärgade köpare där ute villiga att betala högre pris för en yta Pro istället för en MacBook Air. Den lägre vikt, skarpare skärm och touch stöd är plussidan för Surface. Men de kan inte vara tillräckligt för att övertyga traditionalisterna att ge upp den välbekanta laptop formfaktor.

 Rapportering

Läs mer; Surface Pro 3: Kan utförandet matcha meddelandet?

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

En lysande, udda, nästan felfri laptop ersättning, tunnare, lättare och mer flexibel, Vad är rätt (och fel) med Surface Pro 3, You got Surface Pro 3 frågor, fick Ed Bott svar

7 bra Windows hybrider som konkurrera Surface Pro 3, Vad är rätt (och fel) med Microsoft Surface Pro 3, Microsoft Surface Pro 3: Kan utförandet matcha meddelandet, Microsoft tabletter genom tiderna: Den gode, den onde och den ful, i bilder

Läs mer

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Jämföra Microsofts Surface Pro 2 till den nya ytan Pro 3, Med Pro 3: Kan Microsofts Surface slutligen bryta igenom, Hands-on med Microsoft Surface Pro 3 (bilder)?

Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, M2M marknaden, innovation? studsar tillbaka i Brasilien