Det värsta Oracle kan göra för att öppen källkod är inte vård

En av de mest tilltalande aspekterna av journalistik är att ibland får du ge miljardärer som Larry Ellison (höger) lite gratis rådgivning.

Vår historia börjar i slutet av förra månaden, när jag föreslog här att Oracle “ta Opensolaris tillbaka.”

Jag fick en hel del blogospheric stift, ringer mig vid namn. Masoud Kalali på JavaNet sa att jag fick det fel. Detta spred sig halvvägs runt om i världen, sedan NatMac, Jessica Thornsby och slutligen Alex Gorbatjov krävde jag stoppar FUD. Jag önskar att jag hade sett det.

Deras huvudpunkt var att Opensolaris licensen inte förändras, bara de grundläggande Solaris förhållanden. Jag förstår. Men vad som är mest intressant för mig (även om jag kan alltid vara fel igen) är reaktionen från Oracle själv.

Tystnad. Och denna tystnad har många kunder undrar om Oracle är intresserade av öppen källkod alls.

Tystnaden är talande. Det är hunden som inte skälla. Oracle går om sin verksamhet, bloggare Trots ignorerar även Server nyligen hävdat att Opensolaris går bye-bye.

Det påminner mig lite om politik, inte i en partisk mening utan i en taktisk bemärkelse. Det vill säga det första svaret på en laddning är att ignorera det. Du åtgärda det bara när laddnings vinster dragkraft.

Det är konventionell visdom, men som demokrater hävdar att de lärt sig i hälso-reformen debatten är fel att konventionell visdom.

I mitt eget fall, jag är säker på att ett telefonsamtal från någon Oracle PR maven skulle ha blivit snabba resultat. Men som inte hända. Det fanns ingen officiell begäran om en korrigering, inte ens ett officiellt svar i Talkbacks.

Jag säger inte här att det är Oracles fel jag har något fel. Poängen är att tystnad är ett vakuum som fylls av andra, inte till din fördel. De farhågor om framtiden för Opensolaris sprids snabbt till andra Oracle tillgångar, till Java och Openoffice.

Ingen tvekan om Oracle anser att de åtgärder som säger mer än ord. Men något jag har sagt upprepade gånger här, och kommer att fortsätta att säga, att veta att åtminstone här jag har rätt, är att öppen källkod är inte bara affärer. Behandla det som bara affärer är ett misstag. Öppen källkod har alltid ett element av politik i det, eftersom du arbetar med samhällen, inte bara kunder.

Oracle ignorerar detta på sin finansiella risk.

Enterprise Software;? Openoffice är död. Leve Libreoffice, Open Onetime MS Office utmanare Openoffice:? Vi kan stängas på grund av minskande stöd, moln, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

? Openoffice är död. Länge leve Libreoffice

Onetime MS Office utmanare Openoffice: Vi kan stängas på grund av minskande stöd

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip