Framtiden för tech jobb: 5 teman att titta på

När man tittar djupt in i framtiden av högteknologiska jobb på det sätt på webbplatsen och elaptopcomputer.com gjorde i vår speciella funktion – “The State of IT Jobb: Vinnare och förlorare” – ett antal centrala teman dyker upp. Vi markerade de viktigaste hämtställen över de olika artiklarna och forskning som vi publicerade i det paketet.

Men det är ett stort ämne så att vi har mer att säga.

Vad sägs om några av de mer subtila teman som drivande strax under ytan? Här är fem stora teman som teknik yrkesverksamma, företagsledare och framåtblickande företag kommer att behöva titta på när de utvecklas med IT-arbetsmarknaden under de kommande åren.

Det brukade vara ett jobb specialiteter, där du fick djup erfarenhet i en teknik eller arbetsgrupp, ofta blev certifierade att specialitet, och det fungerade i minst 5-10 år. Även om det finns fortfarande gott om det, är det tidsfönster mindre (se # 5 på listan) och fler IT-personal tillbringar en stor del av sin tid att välja och hantera tredjepartslösningar, där säljaren bär en hel del mer av lasten.

Som sådan, att fatta bra beslut om säljaren urval och med förhandlings och människor färdigheter för att hantera relationer leverantörs har dykt upp som kritiska kompetens för de mest effektiva IT-proffs. Även om det har alltid varit en del av jobbet, uppkomsten av moln och outsourcing och företag gör mer köp kontra byggnaden för IT-lösningar, har väckt denna arbetsgrupp i förgrunden. Få bra på det om du är en IT-proffs och göra det till en högsta prioritet om du är en rekryteraren.

Data-is-the-new-olja argument blir lite slitna, men det är verkligen inte overplayed. Även om det brukade vara om att hålla de anställda är anslutna och upp-och-kör, är att en del av ekvationen nästan helt tagit för givet nu. Den plats där det ger den mest synliga värde för organisationen varje dag med data.

IT-avdelningen som kan hjälpa organisationen, dess chefer, och dess olika divisioner hitta och visualisera data som kan hjälpa till att flytta snabbare, fatta smartare beslut och ändra kurs när det behövs kommer att se dess värde stiger exponentiellt. Plus, så många framtida företag och industrier kommer att byggas kring uppgifter, att det kommer att göra det till en central tillgång och en intäktsgenerator. Oavsett vad du gör i det, tänk på hur det förhåller sig till framtiden för stora data och analyser eftersom det är sannolikt att vara där en stor del av uppmärksamheten – och budgeten – kommer att sammanställas.

I många traditionella företag och organisationer, har IT-avdelningar har på insidan av CFO: s kontor eftersom finansiella system såsom ERP och CRM var ofta den främsta interna kund för IT. Trots att nära anslutning till affärs huvuden, för mycket av det har varit en separat kader av tekniska legosoldater som bara utför order.

Dessa dagar är slut. De bästa IT-proffs är starka partners nu och inte bara vattenbärare. Den djupt förstå företagets affärsmodell och de är proaktiva i att föreslå uppgraderingar och nya lösningar som kan hjälpa företaget att växa, anpassa, överlever och frodas. Det betyder inte att alla IT-proffs behöver för att köra ut och få MBA, men de bör utbilda sig på grunderna för ekonomi och finans och de bör bli totalt experter om deras eget företag och industri – och gör allt de kan att ständigt hålla dig uppdaterad.

Ångest fortsätter att vara hög under en framtida brist på kandidater för att fylla Stammen jobb som vårt samhälle och ekonomi behöver under de kommande åren. Medan STEM bristen har sin nejsägare och en del av problemet är i omskolnings tech arbetstagare som föråldrad av snabbt föränderlig teknik, kvarstår det faktum att en större andel av framtida jobb kräver matematik, vetenskap och teknikkunskaper. Och USA i synnerhet är helt enkelt inte examen tillräckligt många människor med dessa färdigheter för att driva framtidens nästan alla branscher.

Det snabbaste sättet att ta itu med klyftan Stammen kompetens är att ta itu med klyftan mellan könen. Kvinnor tjänar nu 60% av alla kandidatexamina och 60% av alla masters. De utgör 57% av alla yrkesverksamma yrken i amerikanska arbetskraften, men de har bara 26% av datorjobb, enligt US Department of Labor. Kvinnor som används för att göra en större andel av högteknologiska tjänster (36% 1991), men har tappat mark under de senaste två decennierna i USA. Det finns tecken på hopp – kvinnor underlägsna män för första gången i en University of California Berkley datavetenskap klass 2014.

Men företagen kommer att behöva vara medveten om att eliminera “brogrammer” kultur som har utvecklats i vissa tech startups och IT-avdelningar, och privatpersoner i branschen kommer att behöva öka och varmt uppmuntra flickor som visar ett tidigt intresse för STEM till följa sin passion och anser att det är för en karriär.

Staten IT Jobb: Vinnare och förlorare, forskning: 59 procent berörda IT färdigheter som kommer att bli föråldrade, är start grundare nya sexigaste tech jobb, fyra IT-jobb i spetsen för nästa våg i tech?

1. Hantera leverantörer är ofta jobb # 1

Rätten att glömmas bort: Misslyckandet är i oss, inte Google, Windows, iOS eller Android: Vem vinner affärs tabletter striden, nu Microsoft vet vad det har att göra – men det kan få det att hända, kommer Apple ta utvecklare? ? till IBM: s Watson ekosystem, framtiden för datoranvändning är en kamp för din personliga information, Hybrid och privata kontra offentliga strategier moln: Uppskatta duellen, Microsoft Surface Pro 3: Ny hårdvara men samma gamla frågor återstår, Amazons smartphone: en anledning varför det kan vara en kandidat (och det är inte 3D), Apples nästa stora drag: Fånga tre nya ekosystem

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

En av de största argumenten mot STEM jobb bristen är att massor av friställda IT-arbetare är ute kämpar för att hitta jobb. Men i många fall inte har rätt kompetens för de nya jobb som efterfrågas eller de har höga löneanspråk från sitt tidigare arbete som är oförenlig med de nya möjligheterna.

Det är ett svårt problem att lösa och det kräver att dagens tech arbetare sätter en mycket högre betoning på anpassningsförmåga när de navigerar sina karriärer. De saker du arbetar med idag är mycket osannolikt att de saker du arbetar med 3-5 år från år. Ständigt lärande och letar efter möjligheter att utvecklas måste vara högsta prioritet.

För företag, uppmuntra personlig utveckling och gör det möjligt för utbildningsmöjligheter är avgörande för att hålla din IT-personal på väg mot. Det är ofta mycket billigare och mycket mer effektivt att hålla dina nuvarande anställda än att anställa nya – särskilt av de nuvarande anställda är ess som känner din verksamhet och bär en hel del institutionella kunskap i sina huvuden. Inte undervärdera det.

webbplatsens måndag morgon Öppnare är vår öppnings salva för veckan i tech. Som en global webbplats publicerar denna ledare på måndagen 08:00 CET i Sydney, Australien, som är 6:00 Eastern Time på söndag i USA. Den är skriven av en medlem av webbplatsen globala redaktion, som består av våra ledande redaktörer i Asien, Australien, Europa och USA.

2. Big data den nya oljan

Video: 3 tips för att anställa Millennials

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

3. Affärs färdigheter är värda dubbel

4. Att rekrytera fler kvinnor förblir kritisk

5. Anpassningsförmåga trumf alla

läs också

Tidigare på måndag morgon Öppnare