? Google medger att det gjort misstag under nyheter eftersom det cosies upp till EU: s förlag

I hopp om att bygga broar med EU: s förlag, har Google lanserat en serie av program som syftar till att stärka nyhetsindustrin.

Enligt ett system som kallas Digital News Initiativ till Google samarbetar med nyhetskanaler utforska ny produktutveckling och sätt att öka utgivare intäkter, samt investera i utbildning och forskning.

Google har spenderat många år att förneka påståenden det strypa den europeiska nyhetsindustrin, nyligen finna sig målet om en ny lag i Spanien som krävde att betala avgifter för att återanvända rubriker och fragment av newshistorier på Google News – en tjänst den avstängning där i december, till på bekostnad av Spaniens förlag.

Den kommande nedläggningen av Google News har reawakened debatten om konsekvenserna av en lag som experter har beskrivit som helt enkelt “nonsens”.

Sökandet jätte nu samarbetar med nyhets förlag för att hjälpa dem att hitta sätt att överleva i en digital värld. Idag lanserar sin digitala News initiativ med partners inklusive Frankrike Les Echos, FAZ och Die Zeit i Tyskland, Financial Times och The Guardian i Storbritannien, NRC Group i Nederländerna, La Stampa i Italien, och El Pais i Spanien.

Enligt initiativet, kommer Google att arbeta med utgivare om utveckling av nya produkter, skapa en € 150m fond för projekt som stödjer innovation i digital nyhetsjournalistiken under de närmaste tre åren, och investera i utbildning och utvecklingsresurser för journalister och redaktioner i hela Europa. Det kommer också att utvidga sin Google Journalism Fellowship till Europa, tidigare systemet var endast öppen för de amerikanska akademiker.

Vi presenterar programmet i London idag, Carlo D’Asaro Biondo, Googles vd för strategiska partnerskap i Europa, sade företaget har alltid velat bli en “vän” av nyhetsindustrin. Även medge det har “gjort några misstag på vägen”, har bolagets relation med industrin varit “missförstådd”.

“Under årens lopp har Google relation med nyheter och nyhetsindustrin ofta missförståtts och – vågar jag säga det – ibland felaktigt” Biondo berättade FT Media konferensen i London.

Google skickar över 10 miljarder besök till förlag över hela världen varje månad, och delade $ 10 miljarder med förlag globalt 2014, sade han.

Google tjänade $ 66 miljarder i intäkter förra året, men om kommissionens reignited antitrust stämning mot företaget visar sig vara framgångsrik, kan det ta upp till 10 procent av det. I själva verket, som väktare anteckningar, är sannolikt att ses i Europa som ett försök att städa upp sin image som svar på dräkten Googles nyhets initiativ.

Arbetsgruppen kommer att undersöka produkter som syftar till att öka intäkterna, trafik, och publikens engagemang.

. “Under årens lopp har vi arbetat på en rad nyheter relaterade initiativ, men vi tenderade att arbeta i isolering och återkopplingen har varit att Google kan vara komplicerat att arbeta med, och ibland oförutsägbar Vi har för avsikt att ändra på det – ja det är mitt jobb att ändra på det, “Biondo, tidigare AOL Europe ledn, sade.

Särskilt saknas i lineupen av nuvarande partners för initiativet tyska förläggare Axel Springer, en av de viktigaste företag som har krävt lagstiftningsåtgärder mot Google.

Google sade dess nyhets initiativ är öppna för alla publicister i Europa.

Europa sniglar Google med antitrust avgifter och öppnar Android sond, Google börjar ta bort sökresultat i Europa, Europas nya digitala främsta talar om Google copyright skatt

? Artificiell intelligens, Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, Cloud, Box integreras med Google Docs, Spring, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Box integreras med Google Dokument, Spring

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre