Överlevnad färdigheter: affärsmodeller för startups och stora företag

Att upprätthålla framgång i nästan alla organisationer förlitar sig på en stark och hållbar affärsmodell.

Affärsmodeller förklara hur ett företag tjänar pengar – vem betalar och varför. Även när pengar inte byta ägare (tror kostnadsfria tjänster, inklusive regeringen) definierar affärsmodell hur ett företag och kund bytesvärde. Steve Blank, artighet av CXOTalk

För startup, utveckla en hållbar affärsmodell är en primär utmaning och möjlighet. Steve Blank, bland de entreprenöriella lärare i världen och föremål för videon inbäddad nedan, definierar start som “En tillfällig organisation som syftar till att söka efter repeterbar och skalbar affärsmodell.”

Stora företag måste också överväga hur deras affärsmodell bör utvecklas för att återspegla den förändrade ekonomiska, sociala, tekniska, reglerande och konkurrensutsatt miljö. För även de största organisationerna, misslyckas med att anpassa affärsmodeller för att förändrade omständigheter kan ha dramatiska och negativa resultat.

Till exempel, titta på omsättningen i Fortune 500-listan över företag. Mellan 1955 och 2014 var cirka 89 procent av företagen i listan bytas ut. Den förväntade livslängden för ett företag i Fortune 500 är nu bara 15 år. Kauffman Foundation skrev en uppsats om detta ämne [PDF nedladdning]. Idag, bör affärsmodell evolution vara en viktig del av alla digitala omvandling initiativ.

Det är inte lätt att skapa en livskraftig ny affärsmodell. För att citera Apple, ett företag som till fullo förstår affärsmodeller, krävs det att tänka annorlunda om en organisation och dess förhållande till omvärlden. Dessutom bör en komplett affärsmodell itu element såsom kunder, inkomstkällor, kostnader, kanaler och resurser, det finns många rörliga delar.

Vikten och komplexiteten i affärsmodeller uppmuntrade mig att prata med Steve Blank, en ledande tänkare om affärsmodell innovation i både nystartade och mycket stora organisationer. Vårt samtal är en del av CXOTalk serien.

I sitt nuvarande arbete, Blank tillämpar principerna för lean startup till företagets innovation inom etablerade företag. Han kallar detta lean management innovation.

Vi talade länge om lean management innovation och planerar att publicera en hel del om vårt samtal. För att starta, lyssna på korta videon nedan, där Steve Blank förklarar begreppet affärsmodeller. Observera att han refererar till arbete Alex Osterwalder, som utvecklat en allmänt använd verktyg som heter Business Model Canvas.

Här är en avskrift, kortats och klarhet

Vi har använt ordet affärsmodell hela det här samtalet. Under de senaste 20 åren, när det först blev populära på 1990-talet, forskare och konsulter sade var viktigt, men det tog vanligen ca 200 sidor för att beskriva.

Men under de senaste fem åren, Alexander Osterwalder fick det ner till en enda mening och en sida diagram, och jag tyckte att hans beskrivning och diagram är faktiskt lysande, eftersom det hjälper oss att förstå vad det betyder när vi använder det uttrycket.

Definitionen av en affärsmodell är hur ett företag skapar ditt företag, levererar och fångar värde. Vad som översätter till är att vi kunde dra nytta av ett enda stycke av papper, på tavlan, kallas något Business Model Canvas, som artikulerar de nio saker som är avgörande för alla företag strategi som skapar och levererar, och fångar värde.

Dessa nio saker är ganska enkel. Vilka är kunderna, vilka är deras segment, få dem ner till arketyper, etc. Vad är värdet proposition, som är ett fint ord för vilken produkt och eller tjänst du levererar till dessa kundsegment. Vad är kanalen? Det är, vad är distributionskanalen för att få detta värde proposition från ditt företag till kunden.

Vilka är de kundrelationer? I de tidiga stadierna kund relationer, hur vi får, behålla och växa kunder? Senare när vi har de kunder det är hur vi underhålla våra relationer med dem.

Vad är affärsmodellen? Och intäktsmodell inte bara prissättning, det är en taktik. Är det en prenumeration, är det en licens, är det en direkt försäljning, och så vad är våra intäktsmodeller, som är strategi och vad är pris taktik.

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Vilka är de aktiviteter vi måste vara expert på att dra bort dessa värde propositioner, de saker vi bygger och levererar? En aktivitet kan vara att vi måste vara experter på distributionskedjan eller vi måste vara världsklass tillverknings människor, stora med halvledarteknik, eller vi måste vara experter på branding. Det är, vad är de viktigaste styrkor företaget

Sedan är nästa pjäs vad andra resurser vi behöver om de är aktiviteter. Behöver vi stora ingenjörer, eller behöver vi veta hur man böja metall, eller behöver en hel fabrik för att göra det? Vilka resurser?

Och förresten, vi behöver några partners utanför vårt företag att dra bort dessa verksamheter? Behöver vi FedEx som en leveranspartner, har vi våra egna plan? Eller behöver vi ett utomeuropeiskt fabrik eftersom vi har beslutat att lägga ut vår tillverkning.

Och slutligen vad är våra kostnader och det är den klassiska. Vad är våra fasta kostnader, vilka är våra rörliga kostnader osv?

Om du verkligen tänker på det, har vi just beskrivit vad som vanligtvis används för att vara en 45-sidigt dokument i nio rutor. Vi börjar faktiskt med att bara skriva ner på små gula klisterlappar, i en ny satsning, vad våra hypoteser är, är det vad våra gissningar är på var och en av dessa komponenter. Och då vi komma ut ur byggnaden och testa dem.

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst