VMware vSphere 4 Review

Lanserades i april, är VMware vSphere 4 den senaste större utsläpp av bolagets ESX server virtualiseringsplattform. Höjdpunkter i den nya svit är Thin Provisioning, Data Recovery, feltolerans och Distributed Power Management, som alla vi titta på mer i detalj i denna översyn.

Vilken version;? Vi hittade vSphere enkel att driftsätta och ännu enklare att använda. Men plocka den version som är rätt för dig kan vara svårt. VSphere hypervisor kan köpas i fyra olika versioner (Standard, Advanced, Enterprise och Enterprise Plus), det finns också en gratis nedladdningsbar version, kallad ESXi. Varje version kan du vara värd för flera virtuella maskiner (VMS) på en enda server, så fri ESXi kan vara tillräckligt för små organisationer och för vissa test- och utvecklingsmiljöer. Men den betalda utgåvor kommer med olika extrafunktioner, som möjligheten att slå samman grupper av virtuella tillsammans och sätta gränser på serverresurser som varje pool kan använda.

Förutom vSphere, en instans av VMwares Management Suite, vCenter Server, är en viktig förutsättning för många av de avancerade funktioner och måste köpas separat. Logiken här är att de flesta kunder har många vSphere servrar men bara en, eller några, vCenter Server. Så de flesta människor behöver köpa flera vSphere licenser och endast ett fåtal licenser vCenter server. Tänk, men att det är de vSphere licenser som täcker avancerade funktioner, såsom vMotion och dataåterställning.

Om detta låter lite förvirrande då är du inte ensam, och omsorg kommer att behövas för att se till att du köper alla komponenter som kommer att krävas. Till exempel var våra tester avstannade under några veckor, eftersom vi hade vSphere Enterprise Plus licenser men ingen licens för vCenter Server. Lyckligtvis har VMware ett onlineköp rådgivare frågeformulär som ska hjälpa till att peka dig i rätt riktning.

Dessa komplikationer åt sidan, var vi glada att se sviten har utvecklats mycket sedan den senaste versionen. De mest märkbara förändringar finns flera nya funktioner som hjälper företag IT-avdelningar hålla sina system som kör vad som än händer, och att göra det mesta av sina resurser.

Thin provisioning, det nya alternativet vStorage Thin Provisioning kan du konfigurera virtuella maskiner att använda endast den mängd lagringsutrymme som behövs av deras Virtual Machine Disk filer (VMDKs). Du anger en maximal storlek för VMDK på vanligt sätt, men med thin provisioning på plats, om den övre gränsen är 10GB men VM använder 4,5 GB för sina OS, program och data sedan VMDK kommer att använda 4,5 GB lagring på din server. Mängden serverlagring kan växa dynamiskt som mer data läggs till VMDK, upp till den konfigurerade maximum. Detta står i kontrast till den tidigare strategin, där administratörer definieras den maximala storleken på den VMDK när VM skapades, och VMDK ockuperade alltid den mängd server lagring, oavsett hur mycket data det faktiskt finns.

Vi testade detta genom att skapa en ny VM konfigurerad med en 8GB virtuell VMDK och alternativet Thin Provisioning. Innan uppstart av VM för första gången VMDK ockuperade endast ett fåtal byte av diskutrymme på servern. Vi såg detta växa till runt 800 MB som vi installerat en kopia av Ubuntu Linux i vår VM. Thin provisioning är ett utmärkt sätt att göra det mesta av din befintliga lagring och kan enkelt hjälpa organisationer skjuta köpa ytterligare diskar för sina vSphere servrar. Det kommer också att spara tid för administratörer, som nu kan undvika att manuellt behöva utöka storleken på en VMDK som har fyllt upp eftersom det skapades utan tillräckligt utrymme – ett vanligt problem innan thin provisioning. Administratörer kan nu konfigurera en VM med massor av VMDK utrymme, trygga i vetskapen om att det endast kommer att använda diskutrymme som faktiskt behövs. Tyvärr vStorage Thin Provisioning fungerar bara i en riktning, så fritt utrymme normalt inte uppdämt lagringsservern om data tas bort från en VMDK. Men i våra tester vi återvunnen utrymme genom nollställning partitioner på vår VMDK och använda vSphere s Migrera möjlighet att flytta VMDK till en annan lagringsenhet. Detta kan göras utan någon VM driftstopp, förutsatt att du har köpt alternativet Storage vMotion.

Data Recovery, thin provisioning är ett bra komplement till VMware arsenal, men överst på listan över nya funktioner är förmodligen Data Recovery, som lägger omfattande verktyg för att säkerhetskopiera och återställa virtuella samtidigt minimera mängden lagringsutrymme som förbrukas av säkerhetskopierade data. I våra tester fann vi att denna funktion var förvånansvärt snabbt och lätt att använda. Vi öppnar fliken Data Recovery i vSphere-klienten och klickade på en VM för att få Data Recovery-menyn, som tillät oss att köra säkerhetskopieringsjobb som redan definierats, och att definiera nya jobb. Typiskt ett säkerhetskopieringsjobb skulle omfatta en grupp närstående VM som ska säkerhetskopieras tillsammans. Vi kunde också backup en enskild VM med hjälp av Säkerhetskopiera nu alternativet, och kan återställa individuella VM på ungefär samma sätt.

Återställa en säkerhetskopierad virtuell maskin (VM) från vSphere Client.

Med backup anläggningar integreras i vSphere-klienten i stället för att behöva starta ett separat program är naturligtvis mycket bekvämt. Men den största fördelen av funktionen Data Recovery är dess data de-duplicering (dedupe) förmåga. Detta innebär att om du säkerhetskopiera en VM två gånger och den enda skillnaden mellan den första backup och andra var några bytes definierar IP-adress, skulle andra backup använda endast ett fåtal byte av lagring. Ännu bättre, fungerar borttagningsfrekvens över flera virtuella, så du kan tänkas backup ett stort antal virtuella med endast en mycket liten mängd lagringsutrymme.

Den största begränsningen av Data Recovery är att det fungerar bara med diskbaserad lagring, så du skulle behöva använda ytterligare backup produkter för att sätta dina säkerhetskopior på en bandbibliotek eller andra offlinelagring.

Feltolerans, en annan banbrytande tillägg är Fault Tolerance funktionen som driver en klonad kopia av utvalda virtuella datorer på en andra server. Den klonad kopia körs i lås steg med originalet, så om den första servern misslyckas klonen är redo att omedelbart ta över.

VMware Fault Tolerance fungerar med alla operativsystem och program, men VM måste konfigureras med en tjock-Eager-Zero (TEZ) -typ virtuell hårddisk. Till skillnad från tunna Avsättning hårddiskar, mängden lagringsutrymme som används av en TEZ skiva anges när det skapas, och inte ändras dynamiskt beroende på hur mycket data det innehåller. Så om du skapar en 10GB TEZ skiva, kommer det alltid att använda 10 GB lagringsutrymme. Det finns en marginell prestandavinst från att använda TEZ format jämfört med thin provisioning diskar, men i de flesta fall är detta inte tillräckligt för att uppväga kostnaden fördelen med att använda den senare. Mest VM kommer därför att använda tunn Avsättning lagring. Däremot kan administratörer ange vilket format de vill ha när du skapar en VM, och kan konvertera mellan formaten om de ändrar sig.

I våra tester tog vi en VM kör Windows Server 2008 och förkonfigurerad med en TEZ disk och konfigurerat den för feltolerans genom att högerklicka muspekaren på VM ikon i huvudlagerhierarkin och välja Slå på feltolerans. Det tog bara några sekunder att göra detta med musen, och vSphere tog 45 sekunder för att skapa klonen och få det att fungera. VM behövde inte stängas eller startas om.

Om VM inte har en TEZ-format virtuell disk den måste stängas av så dess VMDK kan konverteras. Bortsett från detta är samma procedur som används för att göra det möjligt för feltolerans – bara högerklicka på VM och välj feltolerans alternativet. När vi testade detta med en annan VM, vSphere tog drygt tre minuter att skapa och aktivera klon, inklusive den tid som behövs för att omvandla sin 6GB VMDK till önskat format. Det verkar som det finns en liten bugg i den nuvarande versionen som gör att processen att misslyckas om du försöker att skapa en falut-tolerant klon av en icke-TEZ format VM utan att först driva den. VMware berättade om det var medveten om detta.

Vi testade feltolerans genom att öppna en konsol på båda VM. vSphere utfärdat en pop-up berätta att den klonade VM skärmen var en skrivskyddad skärm, så att vi kunde inte göra några ändringar i klonen med musen eller tangentbordet. Men displayen på klon var alltid identisk med källan VM – om vi flyttade muspekaren på källan, muspekaren flyttas också på den klonade VM display. vSphere ger också en möjlighet att testa klonen genom att faktiskt inte över till det.

Sammanfattningsvis feltolerans är extremt enkel att använda – mycket mer så än att uppnå liknande resultat med hjälp av Windows Server Clustering Services. vSphere Fault Tolerance har den extra fördelen av att vara helt OS oberoende, så att du kan göra alla operativsystem och tillämpning feltolerant. Dessutom är det inte kräver att du köper ytterligare licenser för klonen VM. Feltolerans och Data Recovery båda komma i topp tre vSphere versioner (Advanced, Enterprise och Enterprise Plus).

Distributed power management, annan anmärkningsvärd Förutom vSphere är Distributed Power Management (DPM), som övervakar din vSphere miljö och ständigt försöker minimera antalet vSphere servrar som behövs för att vara värd för din virtuella. När det är möjligt att det kommer att använda vMotion att migrera virtuella på det minsta antalet vSphere värdar och sedan stänga oanvända. Till exempel kanske du har fem vSphere servrar värd 50 VM, varje kör en Windows XP-skrivbordet för en avlägsen arbetare. Under dagen 50 virtuella alla använder en hel del av server resurser, så DPM sprider dem över fem vSphere servrar. Men på natten eller under helgen, när ingen arbetar, VMS sitta sysslolös, så DPM kommer att flytta dem alla på en server och stänga de andra fyra. VMS hålls igång hela tiden, så att användarna kan ansluta när de vill. Återigen, fungerar denna funktion oberoende av VM operativsystem och applikationer, men i detta fall vSphere servrar behöver antingen en Wake-On LAN kapacitet eller en Lights-Out Management kort så att de kan slås på automatiskt när det behövs. DPM är endast tillgänglig i de två högre slutet vSphere versioner (Enterprise och Enterprise Plus).

Användbarhet, licensiering och prestanda, i våra laboratorietester, fann vi VMwares nya virtualiserings svit lättare att installera och använda än den tidigare versionen. Sådana förbättringar kan tyckas kosmetisk, men om de bidrar till att öka produktiviteten då de också hjälpa dig att få ut mesta möjliga av dina befintliga resurser.

Såvitt licensiering beträffar är vSphere 4 licensierad per processor, med varje förare definieras som ett befolkat CPU-sockeln med upp till sex fysiska kärnor i fallet med Standard och Enterprise-versioner, eller 12 kärnor för Advanced och Enterprise plus upplagor. Enligt VMwares webbutik skulle vår testinstallation av vSphere 4 Enterprise Plus kostar £ 3345 (exkl. Moms) med ett års Platinum (24×7) stöd. För detta måste du lägga till ytterligare £ 4795 (exkl. Moms) för vCenter Server 4 Standard (inklusive Orchestrator och Linked Mode) med samma stöd affären. Totalsumma: en rejäl £ 8140 (. Ex moms). Du kan minska kostnaderna något genom att välja ett billigare Gold stödplan.

Även om vi inte kunde kontrollera detta i våra tester, säger VMware nätverk och lagringsprestanda har förbättrats med 300 procent jämfört med den tidigare versionen av ESX Server. Nu kan du räkna med en VM för att kunna flytta 30GB / s över ett nätverk, och 300.000 I / O-operationer per sekund (IOPS) på en SAN – ger ditt LAN och SAN-kit är upp till hantera lasten.

vSphere innehåller också en rad andra prestandaförbättringar och ökat funktioner. Till exempel har det maximala antalet virtuella processorer som kan tilldelas en VM fördubblas till 8 (endast tillgängligt i Enterprise Plus), medan den maximala mängden RAM som kan tilldelas en VM har gått upp fyra gånger till 255GB (alla vSphere versioner). Alla versioner av vSphere servrar kan nu utrustas med upp till 64 logiska processorer och 1 TB RAM, och varje vShpere server kan hantera 256 påslagen VMS. VMware har också tweaked RAM Över Commit funktionen. Till exempel, kan summan av RAM i alla virtuella datorer som körs på en server med 8 GB RAM nu vara 16GB. I själva verket finns det en enorm lista över imponerande gränser och funktioner av detta slag, och det kan vara värt att jämföra VMwares lista till tävlingen om du planerar en storskaligt införande.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator