Windows laptop, MacBook, eller Chromebook? Låt oss be Amazon

Tabletter kan vara en av de snabbast växande kategorierna inom teknik, men för stora antalet konventionella datorer fortfarande härskar, särskilt de som finns i den klassiska clamshell format: Windows bärbara datorer, MacBook och Chromebook.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå;? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Om du vill ha en ögonblicksbild av den marknaden, gå till Amazon.com och undersöka 100 produkter på sina bästsäljare i Bärbara datorer lista. Jag tog en närmare titt på listan denna vecka, följa upp på ett inlägg jag skrev om samma Amazon listor i april 2013 sex månader efter lanseringen av Windows 8. (Om du ännu inte har sett denna artikel, är det värt en andra titt, som PC-marknaden vänder, pekskärmar börjar ta över).

Här är de senaste bilderna

Det tog mig flera timmar att samla in, städa upp, och analysera data. Om du vill inspektera det själv och även göra din egen analys, vara min gäst. Jag har delat kalkylblad offentligt på SkyDrive: http://sdrv.ms/1eLphao. Observera att rankingen på Amazon förändras varje timme, så listan ser du nu inte matchar min snapshot från 11 november Likaså har jag sammanställt både manufactuerns föreslagna priser och faktiska för försäljning priser för varje punkt på listan. Som erfarna Amazon shoppare vet, dessa siffror ändras regelbundet också. De priser som anges var korrekta då jag samlat dessa data.

Det finns en naturlig mänsklig tendens att fokusera på hästkapplöpning aspekten av en lista som denna, förklarar vinnare och förlorare. Jag är mer intresserad av att reda ut ledtrådar till vad som händer för de företag som bygger högteknologiska produkter och de som använder dem.

Faktum är, alla tre av dessa plattformar finns och kommer att finnas kvar under många år framöver. Deras storlek, styrka och förmåga att attrahera ett ekosystem är viktiga faktorer för att förstå när man köper beslut, särskilt om de har en stor varierad ekosystem är viktigt för dig. Men personliga preferenser och affärsbehov engagera också. Olika personer kan komma till olika slutsatser om vilken produkt eller tjänst är rätt för dem, även när de tittar på exakt samma data. Det gör inte någon beslut rätt eller fel, bara annorlunda.

Denna vecka är det sub- $ 249 11,6-tums Samsung Chromebook (Wi-Fi, 11,6-tums) högst upp på Amazons lista över mest sålda bärbara datorer, precis som det var tillbaka i april och faktiskt har varit sedan den infördes i oktober 2012. Acers $ 249 C710 Chromebook, som var i topp 5 tillbaka i april, är i topp 5 i november samt.

Men resten av den topp 100 listan är värt att titta på också. Såhär går sönder.

Windows bärbara datorer

Tre fjärdedelar av de poster på topp 100-listan kör Windows. Dessa 74 SKU representerar 43 olika modeller från 11 olika tillverkare. Variationerna är modeller som har samma skärmstorlek och exteriör design med olika kombinationer av CPU, RAM, och lokal lagring. Du hittar Dells 15,6-tums Inspiron 15, till exempel, i inte mindre än sju olika konfigurationer och priser. Likaså har ASUS 19 SKUs men bara 13 modeller.

Apple bärbara datorer

Du kan få en MacBook Pro (i en av åtta konfigurationer) eller en MacBook Air (med 4 konfigurationer finns). Listan över Apple-produkter ingår också 3 mycket gamla produkter som inte har varit tillgängliga från Amazon eller dess detaljhandel partner för år.

chromebooks

Jag hittade 5 Chromebook modeller i totalt 10 varianter, från HP, Acer och Samsung. För det mesta, Chrome beslutsfattare verkar säkrings sina satsningar, som i en eller två modeller jämfört med en bred variation för formfaktorer och konfigurationer och prisklasser för sina Windows-maskiner.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, rörlighet, Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik, hårdvara, Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop, Windows 10, Microsoft Windows 10 “Redstone 2 test bygga 14915 nu tillgänglig för persondatorer, telefoner

Nu försöker att dra några definitiva slutsatser från denna lista om den aktuella marknaden är inte alltid möjligt. Till att börja med, är Amazon en liten del av detaljhandelsmarknaden, vilket i sin tur är en del av den större marknaden för persondatorer och tekniska produkter. Även i sin egen domän, Amazons ranking har fel. Försäljningen av begagnade datorer räknas, till exempel, vilket innebär att en G4-baserade iBook från 2008 var vid position # 46 i Bärbara datorer listan Amazon bäst säljande igår och flyttade upp till # 36 i dag, allt via den använda marknaden. På PC-sidan, är den extremt populära 2008-årgång Dell D620 laptop ständigt i topp 100 också. Det finns också en konstig $ 99,99 kinesiska Android-enhet (en netbook, i huvudsak) som är endast tillgänglig för försäljning via en tredje part annonsören.

Men kasta ut dessa extremvärden, några tydliga mönster växa fram som jag tror kan extrapoleras till detaljhandelsmarknaden i stort.

Pris frågor. Mycket.

Amazons publik (och en stor del av konsumenterna PC marknaden som helhet) drivs av sökandet efter ett fynd. Så det är inte förvånande att de 20 säljare på Amazon topp 100-listan är mestadels smuts billig. Faktum är att när jag ritas korrelationen mellan försäljningspriset och försäljning ranking, det fanns en omisskännlig trendlinje: som priset stiger, försäljning ranking droppar. Endast en dyr MacBook Air gjort det i de 15 bärbara datorer efter pris. 10 Windows-drivna bärbara datorer i listan genomsnitt $ 388,01, 4 Chromebooks i genomsnitt $ 242,56. Chromebook vid design är billiga. Windows OEM har bara börjat att skapa formfaktorer som kan sälja i samma generella prisklass.

Samsung dominerar Chromebook marknaden.

Klokt, Samsung erbjuder bara en modell av Chromebook på Amazon, i två konfigurationer: den topprankade Wi-Fi-modellen och en mindre populär 3G-modellen. De två modellerna i kombination har samlat 3.454 omdömen och betyg från Amazon köpare. MacBook Pro är en avlägsen sekund, med 867 omdömen. Den mycket populära ASUS VivoBook X202E är den mest rankade Windows laptop, med 489 ranking. Samsungs visar gliringar med färsk rapport från ISC, som noterade att Samsung var den enda hårdvarutillverkare har någon lycka i mördande Chromebook kategori. HP: s helt nya Chromebook 11, med sin vita och blå design har lyckats knäcka topp 5, men det återstår att se om det kan stanna där.

Variation är kännetecknande för Windows marknaden.

En anledning Samsung uppe på toppen av listan med sin Chromebook är att det inte har belamrad upp i distributionskedjan med flera modeller. I själva verket finns det bara fem modeller av Chromebook jämfört med 43 olika modeller av Windows bärbara datorer. Om någon är på marknaden för en Chromebook, har de ett begränsat val. Om du letar efter en Windows-dator, å andra sidan, är de valmöjligheter kanske lite för svindlande. Det förklarar varför ingen enhetlig modell dominerar bland Windows OEM, medan Samsung kan göra anspråk på kronan i uncrowded Chromebook fältet.

Höstens skörd av Windows 8.1-enheter har en enorm potential.

Jag har tappat räkningen på antalet läsare, Twitter anhängare, vänner och familjemedlemmar som har frågat om den nya ASUS Transformer Book T100. Och mycket riktigt, har detta $ 379 BayTrail drivna Windows 8.1 hybrid höjden till # 2 plats på Amazons försäljningslistan bara en månad efter det började säljas. ASUS har också en $ 299 pekskärm anteckningsbok, Celeron drivna X200CA, i topp 10. De flesta Windows 8.1-enheter är fortfarande alltför nytt för att ha gjort sin väg in i Amazons katalog, mycket mindre försäljnings ranking. Det ska bli intressant att se vad denna lista ser ut i april nästa år.

Jag har också tittat på användarbetyg från Amazon kunder i denna kategori. Dessa resultat var lysande så bra och kommer att komma upp inom kort.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik

Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop

Microsofts Windows 10 “Redstone 2 test build 14915 nu tillgänglig för datorer, telefoner