SaaS stjärna lämnar SAP för Salesforce.com

Enterprise mjukvarujättens SAP har förlorat en av sina ljusaste software-as-a-Service stjärnor till SaaS titan Salesforce.com, kan jag endast avslöja. Steve Lucas, som gått i spetsen för utvecklingen av SaaS på Business Objects, som förvärvats av SAP förra året, lämnade bolaget i slutet av juni och började arbeta direkt på Salesforce.com, där hans befattning är (bära med mig, det är ganska lång ): senior vice ordförande för plattformen marknadsföring, AppExchange och Force.com. [Upplysningar: Salesforce.com är en ny kund].

Lucas (bild till höger, med tillstånd av SAP) är väl ansedd i branschen för sin meritlista på Business Objects och skulle sannolikt ses som en tillgång för alla SaaS leverantör. Jag tror att hans utnämning sänder en stark signal om att Salesforce.com är fast besluten att lyckas med sin plattform strategi, som han och jag diskuterade i ett kort samtal strax före förra helgen semester – mer om det i ögonblicket.

Jag upptäckte en annan överraskning rekrytera också började på Salesforce.com förra veckan. Hon är Erin TenWolde, som har varit IDC: s huvudanalytiker på SaaS under de senaste två åren och tillbringade sammanlagt cirka fem år på analysföretaget SaaS laget. TenWolde känner branschen inifrån och ut (som jag skämtade förra veckan, hon vet var alla kropparna är begravda) och kommer att vara en enorm tillgång till Salesforce.coms omvärldsbevakning, meddelande- och analytikerrelationer i sin nya roll.

Förlusten av Lucas är ett slag mot SAP, som kämpar för att behålla trovärdigheten för sina SaaS initiativ efter att fördröja den offentliga utbyggnaden av sin verksamhet ByDesign projekt tidigare i år av 12-18 månader. Lucas är stolt över vad som åstadkommits på Business Objects, men han sade att SAP: s förmåga att göra bredare framsteg med SaaS hejdas av bristen på en central vision för modellen. “SAP har inte en SaaS strategi”, sa han till mig. “De har inte en enda pappersark som anger vad deras SaaS strategi är.” Denna brist på riktning var en källa till frustration som bidrog till, hans beslut att lämna, sade han. “De vet hur man gör detta. Det är det politiska sak som hindrar dem från att göra det”, sa han till mig. “Det finns säkert fickor av framgång, men det betyder inte att översätta till en strategi för SaaS.

På Salesforce.com, det finns ingen brist på SaaS vision. Vad Lucas kommer att fokusera på är att leverera strategin för PaaS (plattform-as-a-service), som inte har så smidigt verk som säljarens kärna SaaS ansökan strategi. “Vi har att effektivisera detta”, sa han till mig förra veckan medgav att plattformen budskap går ut till ISV inte har varit lika tydlig som det kunde ha varit.

Lucas sade att det finns tre huvudsakliga sätt att ISV kan samarbeta med Salesforce.com som en plattform: “. Du kan bygga, marknadsföra och sälja” Force.com är utformad för dem som vill bygga applikationer, medan AppExchange är för ISV: er som redan har en egen ansökan och är fokuserade på att marknadsföra den. Den kommande kassan tjänsten kommer att vara för dem som vill uppfylla försäljning med hjälp av Salesforce.com infrastruktur, förklarade han. För hans första 90 dagarna, Lucas berättade att han kommer att fokusera på att klargöra och effektivisera introduktionsprocessen för ISV: er så att partners kan få upp-och-kör på rätt program på mindre än en dag. “Vi vill se till att det är en sömlös, omedelbar och friktionsfri process”, sade han.

Därefter siktet inställt ambitiöst hög, med Force.com sett i nivå med dagens etablerade applikationsutveckling plattformar. “Det finns ingen anledning att vi inte kan vara mer framgångsrik än en Java or.Net plattform”, sa han till mig. Baserat på hans egna erfarenheter på Business Objects, tror han Force.com-plattformen är en övertygande proposition för ISV: er. “Till priset av vad Force.com går ut för, är det en enastående mängd teknik som är tillgänglig”, sa han till mig. “Jag kan inte förstå hur ett företag skulle bygga en affärsplan som kunde visa dem att göra det som lönsamt på egen hand.” Hans uppgift är nu att ta detta budskap ut till ISV, fängslande och övertygande.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin