Den försvinnande PC: race to the bottom accelererar

Datorer och elektronik alltid blir billigare. Det är ett resultat av Moores lag. Men efterfrågan på högre prestanda och funktioner har traditionellt hållit datorn från att falla för långt, för snabbt. Dessa dagar kan nu vara slut.

Sanningen är att saker och ting började förändras för en tid sedan. Skrivandet har varit på väggen sedan Microsoft släppte Windows 7, den första versionen av operativsystemet med väsentligen samma systemkrav som sin föregångare. (Numera systemkrav gör, nyheter endast när de lossas.) Men den snabba tillväxten av billiga tabletter, drivs av $ 20 ARM-processorer och (sorts) fri Android OS, har påskyndat nedgången i traditionella datorer. Industrin svarar på detta med nya marker utformade för låga konvertibler och tabletter.

I en “anpassning eller förgås” världen kommer ständigt föränderliga PC fortfarande vara rätt verktyg för rätt jobb, även om den lever parallellt med många andra arter av datorenheter.

Intels fjärde generationens Core-processor, som vi nu vet kommer att tillkännages under Computex i början av juni, kommer med största sannolikhet att leverera bättre prestanda, speciellt med grafik. Men fokus Haswell är klart på bättre batteritid (Intel lovar största generations förbättring i sin historia) och förbättrade termik så att den kan klämma in tunna, fläktlös Ultrabooks och konvertibler. Företaget säger att pekfunktioner Haswell Ultrabooks kommer att finnas tillgänglig senare i år börjar vid ca $ 600.

Det är en bra start, men den verkliga historien kan vara Bay Trail, en översyn av Intels Atom-processor på grund av senare i år. Plattformen, som är avsedd för Windows 8 och Android-enheter, kommer att tillverkas på en 22nm process, kommer att ha en quad-core processor, och kommer att leverera mer än dubbelt så hög prestanda av de nuvarande Clover Trail tabletter. Intel sade Bay Trail plattformen kommer att vara i “touch-aktiverade tunna bärbara datorer med riktigt bra prestanda” börjar vid ca $ 300 och Android tabletter runt $ 200. De flesta av de minst kostsamma enheter kommer sannolikt att vara konvertibler, eller vad de flesta människor anser tabletter med löstagbara tangentbord. Förra veckan, en Intel verkställande berättade denna webbplats att Windows 8 versioner kommer att bli lite dyrare – beroende på Microsofts prissättning – men konsumenterna kan vara villiga att betala lite mer för att köra äldre Windows-appar.

Samtidigt finns det rykten om att Microsoft umgås med lägre priser. Förra månaden, The Wall Street Journal rapporterade att företaget har erbjudit datortillverkare stora avbrott i Windows 8 och Office-licenser för enheter med mindre skärmar. I mars, Microsoft sänkte krav skärmupplösning för Windows 8, vilket gör det en bättre passform för enheter med mindre skärmar. Den kommande Window 8 uppdatering, med kodnamnet Windows Blue, enligt uppgift skulle kunna innefatta nya utgåvor riktar mindre tabletter och konvertibler med lägre priser.

AMD används för att konkurrera med pris, och företagsledare hålla talar om hur tabletter och bra nog computing spel till sina styrkor med $ 300- $ 400 enheter. Dess nuvarande Z-60 processor har inte blivit mycket dragkraft (Vizio använder det i en 11,6-tums tablet), men det har två nyare processorer redan leverans till datortillverkare, som bör vara mer konkurrenskraftig. Kabini är en quad-core avsedd för låga ultratunna bärbara datorer och Temash, som kommer i dubbla eller quad-core versioner är för Windows 8 konvertibler och tabletter. På Mobile World Congress, AMD visade några, prototyp konvertibler baserade på dessa nya marker. Dessa bör bidra till att pressa ned priserna på alla Windows 8 tabletter.

Dessa kommande plattformar bör göra Windows konvertibler och tabletter mer konkurrenskraftiga genom den här julen. PC-marknaden kommer inte att försvinna över en natt, men det är troligt att se mycket annorlunda ett år från nu.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen