Storbritannien lobbar för datalagring

Storbritannien kommer att förnya sina ansträngningar denna vecka för att få andra EU-medlemmar att gå med på att införa nya kontroller för lagring av telekommunikationsuppgifter, efter förra veckans bombningar i London.

Enligt förslagen skulle teleoperatörer och Internetleverantörer måste föra register över e-post, telefonsamtal och textmeddelanden till mellan 12 månader och tre år. Brottsbekämpande organ skulle kunna se vem som hade skickat och tagit emot dessa meddelanden, även om innehållet i dessa meddelanden inte skulle lagras.

Inrikesministern Charles Clarke har hävdat att de befogenheter skulle bidra till att upprätta förbindelser mellan individer.

“Telekommunikations poster, vare sig telefon eller e-post, som registrerar vad samtal gjordes från vilket nummer till ett annat nummer vid vilken tidpunkt är av viktig användning för intelligens”, säger Clarke, enligt rapporter.

Storbritannien är ett av flera länder som förespråkar införandet av sådana åtgärder under de senaste månaderna. Andra EU-länder har motsatt sig dem, fruktade att de skulle urholka medborgerliga friheter.

Tillbaka i juni Europaparlamentet förkastade förslag till lagstiftning som införts av Frankrike, Irland, Sverige och Storbritannien, bland befarar att förslagen var olagligt.

“Det finns betydande tvivel om valet av den rättsliga grunden och proportionaliteten i åtgärderna. Det är också möjligt att förslaget strider mot artikel åtta i Europakonventionen”, enligt rapporten från den parlamentariska kommittén för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor säger.

Utskottet kritiserade också förslaget eftersom uppgifterna skulle vara svårt att analysera och brottslingar kunde hitta en väg runt det.

Med tanke på den mängd data som ska bevaras, särskilt Internetuppgifter, är det osannolikt att en lämplig analys av data kommer att vara möjligt “, säger rapporten.” Personer som är inblandade i organiserad brottslighet och terrorism kommer lätt hitta ett sätt att förhindra att deras uppgifter som spåras.

Europaparlamentets medborgerliga fri- och rättigheter har uppskattat att förslagen kan kosta stora Internetleverantörer och operatörer upp till £ 120 för att ställa upp, och miljontals pund per år att köra.

silicon.com s Sylvia Carr bidragit till denna rapport

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig