Version Control, bokrecension: Vem vet var tiden går?

Version Control • Genom Dexter Palmer • Pantheon Books • ISBN 978-0-307-90759-2 • 495 sidor • $ 27,95

Läs mer bokrecensioner

Heartificial Intelligence, bokrecension: En fråga om värderingar, Pojken som kunde förändra världen, bokrecension: En kittlande arv, Återta konversation, bokrecension: Dags att prata

För Rebecca Wright, huvudpersonen i Dexter Palmers nya roman, Version Control, inte verkligheten inte kännas rätt. Massor av andra människor känner på samma sätt, hon märker, men det är uppenbart varför hon kan: sin ende son, Sean, dödades i en bilolycka två år sedan.

Något berusad, hon var inte körning deras automatiserad bil när en eskalerande mång bilkrasch ledde bilen för att fråga om hon ville ta hjulet. Hon vet att hon inte borde ha, och att ha gjort så att hon inte skulle ha vänt rätt. Vänster skulle ha räddat hennes son, hennes fysiker make, Philip Steiner, har förklarat. Sedan dess har hon gett upp dricka, och arbetar hemma några timmar om dagen i kundservice – verkligen säljer förbättrade paket snarare än att lösa problem – för Lovability dejtingsajt där hon träffade Philip. De finansiella bruket av denna datadrivna plats är minutiöst och kallblodigt fungerat som de av någon psykisk hotline bluff.

Den inte-riktigt-riktighet och titeln tjäna märker att det finns en analogi brygg mellan liv och programvara. När du ändrar historien du säger själv om ditt förflutna, Palmer påpekat du ändrar din identitet i nuet. Analogin understryks av Philip arbete: han är ihärdigt, och kanske futilely, försöker bygga en “kausalitet kränkning enhet”, som finansieras av den typ av människor som överlämnar ett telefonnummer och säga, “Ring om något riktigt konstigt händer”. Samlades för att titta på en TV bit om deras arbete, Philips lab forskare alla titta som om det vore ett utvecklings trainwreck. Nej … inte … inte kalla det … det är inte … de kallade det: en tidsmaskin.

Som Palmer funderar (och det finns en hel del utrymme för funderingar i 500 sidor) är tidsresor definieras för många människor av Ray Bradbury s 1952 novell En Sound of Thunder, i vilken en slarvig tidsresande turister dödar en fjäril. På retur till idag, finner han en oroväckande förändrad värld som styrs av en totalitär diktatur. Philips grupp skapar istället “Point Zero”, den fasta änden av ett maskhål i rumtiden som forskarna hoppas kunna använda som en kanal för närvarande – en fysisk återställningspunkt är analogt med en Windows återställningspunkt. De slår på den och … ingenting händer. Palmer presentation av världen av vetenskaplig forskning är en av de bästa sakerna med denna bok. Fel, som han visar, är avgörande för att göra vetenskap, oavsett hur mycket Philip hatar lever genom verkligheten.

Philip kan inte hjälpa att påminna er om The Big Bang Theory är Sheldon Cooper. Hans sociala medvetenhet behöver förbättras, sin enhet är allt en besatthet, han dokumenterar hans mest privata tankar som kommentarer i hans datakod, och när Rebecca är den enda kvinnan att skriva tillbaka på Lovability han är ihärdigt envis tills hon gifter sig honom. Rebecca själv, som hennes vänner, saknar det intensivt fokuserad liv riktning, det tar sin generation några år tillbaka i sina föräldrars hem för att utveckla vuxna liv efter att ha avslutat sina universitetsexamina. I bokens nära framtid, har dagens banbrytande forskning blir konsumentprodukter. Palmer sociala observationer är särskilt kraftig när Rebecca tillbringar några månader att besöka “gamla världen” där fullt närvarande människor talade med varandra i stället för sina skärmar. Endast de fattiga och fångade bor där nu.

Skriftligen denna bok, skulle Palmer ha avlyssning på den årliga Vi Robot konferens, där advokater sammankalla till hash rättsliga aspekter av robotik och AI. Som Rebecca advokat förklarar automatiserade fordon komplicerat ansvar vid olyckor eftersom det fanns så många leverantörer och tjänsteleverantörer som kan vara fel, inklusive omgivande förare som hackade sina bilar eftersom DRM var att förbjuda dem från att spela sin favorit vindrutan spel. Allt som stoppas när människan tog över, ett scenario vi Robot grundare Michael Froomkin kallas “alltför verkliga” på årets konferens. Genom att trycka på ratten, blev Rebecca ensam blamant för sitt eget öde. Om ni ser det som tragedi eller komedi beror på hur du beskär historien.

Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

De bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation

Efter timmar, Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, rörlighet, Kobo Aura ONE först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme, innovation, bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation