Windows: Det är över

De flesta människor i vår senaste debatt om framtiden för Windows 8 tyckte att operativsystemet skulle kunna räddas. Jag är säker på att många människor i 1491 trodde att jorden var platt, alltför.

IDC: Global PC transporter störta i värsta fall i en generation, som dödar datorn? Skyll molnet, Windows 8: Kan detta OS räddas, Microsofts Windows 8 tillvägagångssätt: Fet, arrogant, eller båda; Fem skäl till varför Windows 8 har misslyckats, Windows har fallit bakom Apple iOS och Google Android?

Samma dag som debatten kom till ett slut, verkade denna rubrik, IDC: Global PC transporter störta i värsta fall i en generation. Visst, en hel del som berodde på tillväxten av tabletter och smartphones och ökningen av molnet, men Windows 8 får ta en stor del av skulden för. När allt kommer omkring, debatten var inte huruvida Windows 8 var något bra. Det är inte. Debatten var över om det skulle kunna räddas.

Faktiskt även Microsoft försvarare inte längre talar om Windows 8 i form av en fristående projekt utan de är snurrar det som, Windows 8 är “mer som en levande organism, gjord dels från välkända bitar som har utvecklats under de senaste två årtionden, med flera nya DNA-strängar kastas i. det är på grund av att uppdateras för oftare, och det är en del av en mycket större hårdvaru-apps-tjänster ekosystem som också förändras snabbt.

Snälla du. Ändra för fort för användaren-basen var vad som visade många tidigare Windows fans i Windows 8 haters. Vissa människor tror att jag har lagt alltför stor vikt på Windows 8 dystra Metro-gränssnittet till varför Windows 8 har misslyckats. Jag tror inte det. Detta är inte en fråga om att döma en bok av omslaget, användargränssnittet (UI) är allt för datoranvändare. Om gränssnittet alienerar användare, förlorar du dem. Det är så enkelt är det.

Min kamrat påpekade att jag förklarade Vista död sex år sedan, men att Aero-gränssnittet, som jag började där. Sant, men det var inte poängen. Jag hade rätt. Vista dog. Microsoft var tvungen att föra tillbaka XP för att stoppa användare från att fly till Linux på netbooks.

Microsoft har gjort många djärva saker i Windows 8. Ingen i deras rätt sinne skulle anklaga den här versionen för att vara rädd eller överdrivet försiktiga. Men massor av perfekt sane kritiker har attackerat Microsoft för att vara arrogant, envis, och avvisande av legitima klagomål. De kan vara rätt.

Nu, Microsoft skulle kunna återuppliva Windows 7 försäljning, eller göra Aero Windows 8.x gränssnitt, men från allt kan vi se om Windows 8.1, aka blå, det är inte vad de gör. Istället, Microsoft verkar vara fördubbling ner på Metro.

Idioter.

Du tror att minst de kunde göra är att ge användare möjlighet att välja mellan en verklig Aero-gränssnittet och Metro, men nej, de kommer inte att göra det. Jag vet inte vad det är, men på sistone, UI “experter” verkar vilja skapa gränssnitt som endast tilltalar sina byggare och att inte någon av sina användare. Det är inte bara Microsoft med Aero. I Linux, GNOME gjort liknande misstag med sin 3.x linje, och många tidigare, Ubuntu Linux-användare tror Canonical gick på fel spår med Unity.

Ja, vi går in i en post-PC-världen. Tabletter och smartphones blir allt viktigare … försäljning. Datorer är inte mer att försvinna än stordatorer gjorde. Vi kommer fortfarande att använda dem i kontor och hem för en överskådlig framtid. De låt oss enkelt göra saker som vi måste göra varje dag som vi inte enkelt kan göra med en tablett eller en telefon.

Kanske de flesta av våra, computing kommer att flytta till molnet, men du vet vilken enhet vi fortfarande att använda för de flesta av våra interaktioner? Det kommer att bli en dator, bara för att det är lättare att mata in data med en riktig tangentbord än någon annan gränssnitt.

Visserligen skulle det vara bra om du kan använda ett operativsystem för datorn, surfplatta och smartphone. Förutom Microsoft med Windows 8.x, Canonical med Ubuntu, Mozilla med Firefox OS och, Google med Android / Chrome, alla gör liknande satsningar.

Men jag tror inte att det är viktigt. Jag tror att Microsoft skulle kunna fortsätta att dominera den viktiga, men inte längre växer, stationära marknaden i flera år, även årtionden framöver. Men jag tror inte att de kommer.

Det ser ut som Microsoft satsar alla sina marker på den fåniga idén att Metro kommer att vara den enda sanna gränssnitt för hela sin PC och enheten linje. Det finns bara ett litet problem med denna idé. Tyvärr, men jag måste säga det igen, titta på siffrorna: Metro-gränssnitt operativsystem har redan misslyckats.

Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela, Microsoft, Kan framtiden för Android vara Windows, Windows 10, Windows 10 tips : Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick

Färre än med någon tidigare version av Windows vill att Windows 8. Vista faktiskt ser framgångsrik när du jämför det med Windows 8! När det gäller tabletter och smartphones, jag tror att min Computer kollega Preston Gralla sammanfattade det fint i sin analys av ABI Research rapport om 2013: s tabletten marknaden: “Windows tabletter inte jämn takt en blip i $ 64 miljarder tabletten marknaden.”

Så, vad gör siffrorna visar? Inte vad du vill att de ska visa och inte vad skulle din tro på Microsoft skulle få er att tro, men vad gör de egentligen lägga till upp till? Summan är att Microsoft inte att hålla fast vid den stationära marknaden och att det inte har någon som helst inverkan på smartphones och surfplattor.

Windows 8 kan inte bara vara ett misslyckande i sig. Såvida Microsoft ändrar kurs, kan detta vara slutet av Windows dominans perioden slut användande datoranvändning. En del stora finansiella företag, såsom Goldman Sachs och Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB), redan tror att, Windows har crested, och att det är allt nedförsbacke härifrån.

 Berättelser

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Kan framtiden för Android vara Windows?

Windows 10 tips: Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick