Netbook kan vara död, men det finns ingen flyr sitt arv

Netbook var den första riktiga nygamla datorn eftersom den bärbara datorn, men under de senaste åren formfaktor har sålt färre och mindre och färre tillverkare har varit villiga att erbjuda enheterna.

I en bit över på The Guardian, har Charles Arthur kallat tid på mini-bärbara datorer, och vem kan klandra honom? Det verkar verkligen att netbook dag är nästan över.

Jag minns att få en av de första netbooks när de kom ut ett halvt dussin år sedan eller så och är oerhört upphetsad av möjligheterna till en sådan billig och helt bärbar datoranordning.

Billigare, lättare och snabbare än de bärbara datorer som föregick dem – jag var ganska vissa netbooks skulle ta över världen. Och ändå, inom några år, de har nästan försvunnit från tech branschens utvecklingsplaner.

Funderar, varför netbook rann ut i sanden, jag påminns om den gamla Henry Ford citerar: “Om jag hade frågat folk vad de ville, de skulle ha sagt” snabbare hästar “.

Och det är precis vad netbook är – en snabbare häst.

Eller snarare, en mindre, lättare och något underpowered häst som du skulle kunna passa i en ficka. Det är vad vi trodde att vi ville, inte vad vi faktiskt behövs.

Det beror på efter den första spola av spänning, blev det snart uppenbart att, för mig åtminstone, netbooks fortfarande hade de flesta av nackdelarna med bärbara datorer som de skulle ersätta.

Ja, de är snabbare att starta upp – men inte tillräckligt snabbt för mig att vända öppna för omedelbar användning. Den undermåliga tangentbord snabbt gjort att skriva en irritation och brist på makt och minne blev upprörande som jag förväntade mig en netbook att bete sig som en bärbar dator – även vid en tredjedel av priset.

Det visar sig att vi inte ville ha en mindre bärbar dator, vi ville ha en helt annan enhet.

En som ständigt var ansluten till internet, alltid på, billig och kan enkelt passa in i en ficka – annars känd som en smartphone.

Den flod av konvertibla tabletter och ultrabooks på IFA visar att vi går igenom en kreativ boom i utvecklingen av datorn. Det finns många alternativ där ute – vilka kommer att dra in köparna?

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, hårdvara, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Vad vi verkligen vill

I själva verket, från den dag jag fick en smartphone, netbook satt i en skrivbordslåda, som är där (jag antar) det fortfarande är idag.

Och sedan längs kom tabletter – speciellt de billigare Android-enheter – att tvätta upp alla tech köpare som ville ändå något större än en smartphone.

Åldern på netbook slutade lika plötsligt som det hade börjat. Ödet för netbooks måste ställas mot bakgrund av en PC-industrin desperat försöker återuppfinna sig själv som vi förlorar tron ​​på datorn som standard (eller ens dominerande) enhet som vi använder.

Netbook var en av de första symptomen, eller kanske till och med orsakar, av den splittring som fortfarande har PC-tillverkare upprullnings (Ed Bott har, en bra ta på detta, nu tillverkarna är hårt på nya formfaktorer – tabletter, phablets; konstiga hybrider, – prisklasser, och bärbara efterträdare.

Och medan netbook eran har nästan gått, är billigt, lätt och överraskande kraftfull hårdvara mer allmänt tillgänglig än någonsin. Och det finns gott om mindre, lättare bärbara datorer runt för dem som gillar formfaktor.

En blick in i framtiden, något som, Chromebook, visar kanske nästa evolution av datorn till en lätt, ständigt anslutna enheten – sånt jag ville netbook att vara.

Följaktligen arvet och effekterna av netbook lever vidare i enheterna som vi använder i dag, och kommer att använda i framtiden – om alla företag väljer att marknadsföra sina produkter under märket igen, eller inte.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner