Red Hat VD: Google, Facebook är skyldiga alla till Linux, öppen källkod

Google och Facebook tacka för sin framgång till stor del på Linux – inte tekniken i sig, men att den billiga innovation och massa samarbete gör det möjligt, säger Red Hats vd.

Ja, fri, som i frihet, men också fri som i fri öl, säger Jim Whitehurst, VD för Red Hat.

Hade det inte varit för den utan kostnad programvara, öppen licensiering och mass samarbete, alla affärsmodeller som möjliggörs av Linux och öppen källkod, ingen av de översta Web 2.0 företag – inklusive molnet publiken – skulle ha kunnat lyfta, skala och driva sina företag.

Backrub.Stanford.edu, ett litet experiment inleddes i mitten av 90-talet som blir Google, skriven i Java och Python och på Linux. Ännu viktigare är den tekniska innovation som kom på en sådan låg prislapp vad som ändrats spelet för alltid, sade Red Hat VD.

Google skulle inte existera i dag om det inte vore för Linux. Inledningsvis affärsmodell kasta ut och göra det gratis och skalbar .. dessa affärsmodeller fungerar bara om du kan starta dem och få innovation kommer billigt. Om du inte kan förnya billigt, mängden innovations bås “, Whitehurst sade vid LinuxCon, som hålls denna vecka i Vancouver.

Kunde Facebook har byggt och skalas sin infrastruktur utan Linux och öppen källkod? Whitehurst sa nej.

Kraften i innovation som Linux [möjliggör] ur ett affärsperspektiv är signum vad öppen källkod har gjort för Web 2.0 “, konstaterade han.” Web 2.0 skulle inte existera i sin nuvarande form om det inte vore för den affärsmodell Linux .

Linux Foundation Exec VP Jim Zemlin noterade under sin öppnings keynote onsdagen att Red Hat väntas bryta $ 1 miljard dollar i intäkter i år.

Whitehurt sade att han tar avstånd från analytiker som beskriver Linux som enbart en fast alternativ till traditionella plattformar när det har blivit standardplattform för nästa generations applikationsutveckling och plattform computing.

Wall Street vet: Red Hats lager har return 400 procent prisökning under de senaste 10 åren, medan Microsofts har tillplattad och doppade några, tillade han.

Red Hat är en enorm stödmottagare från öppen källkod men Wall Street handelsplattformar, Facebook, Google och moln företag är ännu större mottagare, sade han, att notera att 75 procent av börserna nu köra Linux.

Nu har vi stora företag som gör innovation … Google, Amazon och Facebook definierar nästa generations färdplanen och där nästa innovation kommer. Det är inte Sun och Microsoft, men vad som händer i öppen källkod “, tillade Whitehurst.

Tabletter, Amazon medför Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8, Amazon, Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser, Smartphones, Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar, e-handel, Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Whitehurst sade projekt med öppen källkod är också mer kraftfulla i att definiera nästa generations teknik än traditionella mjukvaruföretag, med hänvisning till de framgångar Hadoop och Cassandra i den stora dataförflyttning.

Innovation sker i öppen källkod först och sedan etablerade företag arbetar med att genomföra dem “, tillade han.

Linux gör det möjligt för affärsmodeller som inte har något att göra med teknik [eftersom] kunder kan göra det billigt, skala den och bygga företag baserade på det “, tillade han.

Amazon ger Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8

Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser

Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid