Vad gör man med en gammal militär grotta? Förvandla det till en underjordisk datacenter

Finland har sett en mängd datacenter meddelanden nyligen, men den senaste har en djupare twist. Finsk-israeliska moln start Aiber Networks tar sin datacenter planer under jord och bygga en hög säkerhet anläggning i en militär grad grotta i Tammerfors, mellersta Finland.

Vår huvudsakliga erbjudande är att tjäna en hel bunt av IT-tjänster till alla företag som utvecklar webb och mobila applikationer och molnplattformar “, säger Pekka Järveläinen, VD för Aiber Networks.” Vi är specialiserade på hög säkerhet och hög tillgänglighet IT-tjänster och ge [den strängaste] Tier 4 nivå datacenter utrymme.

Google, Yandex, och Microsoft har redan alla etablerade datacenter i Nokias hemland. Med naturliga fördelar i energi, klimat, och skatt, kan Finland vara det utlovade landet för datacenter?

Bolagets datacenter kommer att ligga på en tidigare flygplan tillverkningsstället av ett statligt finskt flygbolaget. Webbplatsen byggdes i Härmälä distriktet 1932 och bygger på militära standarder. Den underjordisk grotta användes efter andra världskriget för att bygga tunga maskiner Finland levereras till Sovjetunionen som en del av krigsskadestånd.

Nu den nedlagda grottan kommer att se en mycket annorlunda liv som Aiber Networks, som startade verksamheten bara några månader sedan, omvandlar den till en 1300 kvadratmeter uppgifter anläggning.

Företaget har höjt € 2 miljoner i första finansiering för att bygga datacenter, men uppskattar en total investering på mellan € 50 och € 100 kommer att krävas för att använda hela Härmälä platsen.

Grottan består av tre tunnlar, som alla kan användas som enskilda datahallar. Totalt grottan kan passa mellan 200 och 300 rack, var och en med möjlighet att stödja hög densitet kraftbelastningar på upp till 50 kW. Den maximala kapaciteten av datacenter kommer att vara runt 4MW och medan detta är genomsnittet i datacenter termer (för jämförelse Soneras nya multi-tenant datacenter, den största i Finland, kommer att ha en kapacitet på 30 MW), tror Järveläinen det vara gott

Vi gör inte samlokalisering, det vill säga hyra rackutrymme, med undantag för strategiska kunder, vilket innebär att vi inte kommer att ha ineffektiva servrar “Järveläinen säger.” Om det finns 7000 virtuella servrar per rack och 200 rack som uppgår till 1,4 miljoner servrar.

Förutsägbart Aiber Networks ser säkerhet som sin huvudsakliga skillnaden. Enligt Järveläinen, de feltoleranta Tier 4 nivå datacenter är fortfarande sällsynta globalt och används vanligtvis av regeringar, operatörer och stora företag som sällan hyr sin kapacitet de andra.

bombsäker säkerhet

Den Härmälä grotta öppnar i början av november, men redan sällskap av en mindre underjordisk datacenter Aiber Networks hyr i centrala Tammerfors. Med två anläggningar är en av de viktigaste delarna för att säkerställa deras säkerhet och tillgänglighet.

Alla data i Härmälä centrum kommer att speglas i realtid med vår nuvarande datacenter i Tammerfors. Dessutom Härmälä har tre tunnlar som alla kommer att speglas i realtid så det finns trippel backup på detta ändamål enbart “Järveläinen säger.” Självklart använder vi också moderna virtuella plattformar och olika molntjänst automatisering för att säkerställa hög tillgänglighet.

Avslöjar datacenter platsen kunde ses som en säkerhetsrisk, men företaget anser det skydd som ges av militär grad grottan är mer än tillräcklig.

Efter Nokia affären, Microsoft lovade en $ 250m datacenter för Finland. Så där är det,? Finland Östersjö sjökabel får € 10m för att hjälpa öka datacenteranslutningar, Finlands största, grönaste flera hyresgäster datacenter på vägen innan 2017

Vi säljer en offentlig tjänst så platsen skulle behöva avslöjas i alla fall någon gång. Den fysiska säkerheten för Härmälä är på en sådan nivå att man inte kan ta sig igenom även med en lastbil full med sprängämnen “Järveläinen säger.” Vi kommer dock inte publicera platsen för våra andra anläggning i Tammerfors.

Trots sekretess, säkerhet och ovanliga platser, belyser Aiber Networks båda sina centra kommer att vara energieffektiva. Den Härmälä webbplats kommer oftast använder frikyla tack vare dess underjordiska läge och Finland milda klimat, men det har också tillgång till sjövatten, geotermisk energi och fjärrkyla. Under tiden spillvärme kan användas av närliggande bostadsområden.

Aiber Networks sade den har redan säkrat sin första internationella kunder och för diskussioner med flera teleoperatörer. Initialt kommer bolaget att rikta säkerhetsmedvetna kunder i Norden, Israel och Ryssland. Det senare väntas bli en viktig kund för Aiber.

“Detta är den säkraste vägen till öst. Vi är nästan i St Petersburg lokala nätverk tar det sex millisekunder för att nå St Petersburg och 10 millisekunder till Moskva så att vi kan lätt erbjuda tjänster till större städer i Ryssland” Järveläinen säger.

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Läs mer

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar