Vad ska MongoDB vara när den växer upp?

Från sitt ursprung nästan ett decennium sedan, MongoDB liknade motsvarande MySQL uppfann för NoSQL eran. Precis som sin föregångare, var MongoDB känd som en relativt enkel, utvecklare vänliga databas som byggdes från grunden för att vara snabb att genomföra. Det tog fördel av JSON dokumentformatet, som representerar komplexa datatyper utan behov av att tvinga passa in dem i rader och kolumner av relationsdatabaser. I kraft av sin enkelhet, en flexibel schema har MongoDB blivit den fjärde rankade databasmotor i popularitet, bakom några ganska stora välkända namn, som Oracle, SQL Server, och MySQL, enligt DB-motorer.

speciell funktion

Hur mäktiga superdatorer hjälper ödmjuk datorer Design personlig droger, Teradata skiftar strategi, stör sig med moln tryck, varför Microsoft precis köpt Linkedin: Det handlar om data

Så långt och snabbt som cloud computing är att bädda in sig i företaget, kvarstår många molnbeständiga applikationer och tjänster.

Men med sin enkelhet kom begränsningar: skrivprestanda i stor skala hämmades av lås, medan läsprestanda lidit av dåligt optimerad sharding. Andra NoSQL plattformar som Couchbase, Redis, Cassandra, och HBase har tidigare skröt snabbare skriver.

Med tiden har dessa frågor som behandlas. Men mer till den punkt, som MongoDB blev mer populär, var man tvungen att ta itu med en större grupp av utövare och slutanvändare. Medan internet utvecklare bekant med JavaScript och JSON var sin bas valkrets, var man tvungen att börja spela trevligt med vanliga SQL världen. Vi ombads förra veckan om efterfrågan på DBA gick bort. Egentligen är det tvärtom. Annars, varför var Hive uppfanns för Hadoop? Varför är det väl över ett dussin interaktiva SQL ramar för Hadoop, och varför har de flesta, om inte alla stora NoSQL plattformar, tillade SQL skinn?

Som användningsfall växte bortom användarprofilering till mer verksamhetskritiska applikationer, såsom ansluten bil eller tjänst avsändande, den lilla JSON databas som-kan inför högre krav för företag-grade säkerhet, tillförlitliga SLA, moln beredskap, och anpassning till nya former av fråga, såsom graf.

Vi gräva i där sakernas kommer att ha störst inverkan och vad det betyder för framtiden för stora datamängder.

För ett år sedan, MongoDB blev ett annat företag. Med en ny ledning på plats och en ny arkitektur som bortkopplat lagringsmotorn kan MongoDB förvandlas till vad det ville vara. Ur en arkitektonisk synvinkel, tog MongoDB på MySQL-modellen. WiredTiger blev den nya standardlagringsmotorn, ger överlägsen skrivprestandan och lägre kostnader för lagring tack vare dess naturliga kompression. Det är bara början. Under det senaste året har det lagts separat i minnet och krypterade datalager.

Så räknar vi MongoDB och / eller dess partners kommer att gå gap-fyllning. Behöver du bättre analytisk prestanda så att du kan söka uppgifter på plats istället för att utarbeta en separat SQL-mart? En gnista kontakt har blivit ett av de första stegen mot sammanslagningen högst analys. Bli inte förvånad om någon lägger en kolonn datalager senare. Vad sägs om att ta på strömmande data? Det kommer förmodligen att vara en motor för det.

MongoDB verksamhet har utvecklats baserat på den väletablerade öppna core modell. Det var en gång en ganska hake verksamhet att erbjuda en öppen källkod databas och ett egenutvecklat-övervakningsverktyg har utvecklats till en portfölj av mervärdes tillägg endast tillgänglig via prenumeration. De omfattar BI-anslutning, hanteringskonsol, DBA verktyg, tillsammans med ytterligare in-memory och krypterad lagring motorer plus autentisering och åtkomst kontrollfunktioner.

Och det gör nu en aggressiv tag i den molndatabasverksamhet. Du kan alltid montera MongoDB på molnplattformar som AWS, Azure, Google Cloud Platform, eller andra, men du var tvungen att hantera det själv. Eller så kan du våren för en av tredjeparts MongoDB Databas-as-a-Service (DBaaS) erbjudanden som skröt enkelhet från Compose (numera ägt av IBM), ObjectRocket (som ägs av Rackspace) eller mLab. MongoDB äntligen börjar nu rulla ut sina egna DBaaS, Atlas, som kommer att konkurrera med mer aggressiv prissättning (särskilt för större installationer), bredare replikering och återställning alternativ, liksom ett löfte för att erbjuda de mest up-to -Datum versioner.

Att komma tillbaka till förvaring – MongoDB är knappast ensam om att dess databas töjbar. Det är inte längre bara området för MySQL men det gemensamma motiv för hela databasen marknaden. Varje dataplattformar är att lägga bitar. Hushålls märken som Oracle, IBM DB2, SQL Server, och Teradata är likaledes ympning i minnet, JSON, tids, geospatial, graf, och kolonn kapacitet genom att förlänga frågespråket eller ympning på nya lagringsmotorer. Hadoop, som inte är en databas, är att lägga funktioner som gör det ser ut som en. NoSQL spelare som Couchbase, Datastax och Redis lägger SQL fråge stöd. Alla är stadigt upping säkerhetsfunktioner, till en början med fokus mot autentisera och bevilja åtkomstkontroll. Vi tror MongoDB kommer att emulera de mer etablerade konkurrenter med dataskyddsfunktioner, såsom tillgång fältnivåkontroll, men det kommer att vara en längre slit

Resultatet av allt detta konvergens kommer inte att vara identiska produkter. Varje kommer att fortsätta att ha sin egen mix av styrkor och svagheter. För MongoDB, korrekt, om än vid det här laget, är klichéartad linje att det handlar om “nya arbetsbelastning”. Genom att vi pratar om levande, operativa arbetsbelastning som kan variera från enkel räkning och medelvärdesprocesser manipulera komplexa data. MongoDB styrka är med den senare, inte den förra. MongoDB, naturligtvis, är inte ensam där. Etablerade också rikta dem. Men låt oss få realistiska här. Du kommer inte att använda en plattform som Oracle om din ansökan förbrukar endast JSON data. Omvänt skulle Oracle vettigt om du sträcker din befintliga CRM-program eller process genom att berika det med kundprofildata i JSON-format. Och det kan gå vice versa med JSON butiker som MongoDB, Couchbase, eller andra.

Som MongoDB förlänger fotavtryck adresserbara användningsfall, bör det inte glömma var den kom ifrån: en utvecklare vänlig plattform lämpar sig för hantering av applikationer som kräver flexibilitet att hantera komplexa, morphing dokument Style data. Det är dess trumfkort. Det är av samma skäl – som öppen källkod alternativ dyker upp – Splunk behåller virus lojalitet bland sina utvecklare bas. Och det var samma formel som drivs Microsoft att bli en kraft med företagsapplikationer som började vägen tillbaka med Visual Basic.

Så var ska mongodb gå härifrån? Den röda tråden är klibbighet. Atlas gör det möjligt att hålla fast vid klienter som gått från utveckling till driftsättning stadiet – särskilt som de flesta av dem som väljer molnet. BI-kontakt, som låter dig köra populära verktyg som tablån eller Micro tillåter MongoDB att kräva några analytiska arbetsbelastning som annars skulle gå iväg till en Data Mart eller datalager. Den nyss meddelade Spark integration är ytterligare ett steg, genom att behålla arbetsbelastningar som annars skulle ha visats på Hadoop.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Vi tror att nästa logiska steg bör vara att MongoDB att lägga förenade fråga som börjar med sin egen aggregation ram fronten men skjuter ner behandling av förfrågningar till varhelst data finns. Det handlar om att äga frågan. IBM, Oracle, Microsoft, SAP, och Teradata är satsar sitt påstående, liksom BI analys spelare. Användningsfallet bör inte vända MongoDB till en datalager utan utöka de operativa program som naturligt bor på sin plattform genom att bädda in analys.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta